2024-10-29
男朋友無意中講左一句「好耐無食鐵板燒」🤔,所以決定食鐵板燒同佢慶生😏。雖然螢火有好多好評,但大家都知道好多打手🙉,所以我除左睇哂所有嘅食評同相外、連google map、FB、YT相關嘅資料都睇哂。最終得出可以一試呢個結論🤓。平日星期二中午12點零嚟到,當時只有幾位食客。我地被安排坐鐵板Bar枱,由於客人唔多,所以師傅專心只為我地兩個烹煮😃。點餐後,職員問我地要唔要90分鐘任飲指定清酒放題,有酒助興,又點可以拒絕呢?!!😏 我無問係邊款清酒,不過飲落好甜好易入口😋,我個人幾中意,不過飲一支仔已經好頭暈😂 留番比男友一人享用。商務精選午餐$540/位前菜:拖羅刺身+胡麻醬沙律菜前者普通唔夠鮮甜,後者醬落太多,不過菜好新鮮。打頭陣嘅熱食係大大隻、生猛南非鮑魚!! 😃師傅介紹先食原味,之後沾旁邊嘅黑松露醬增添風味。鮑魚爽彈、鮮甜,男友全餐最中意係佢。清酒煮蜆,雖然每人只有三隻,但每隻都好飽滿、鮮甜😋。大蜆煮至開殼就被師傅夾起,所以食落好軟滑。清酒煮後只留下甜味,再加少許青蔥、海藻,令酒後頭暈嘅我即時清醒唔少😏。鵝肝多士非常肥美鵝肝外焦內軟滑配薄脆多士係經典嘅配搭,份量雖然唔大,但足以令人油膩
商務精選午餐$540/位
前菜:拖羅刺身+胡麻醬沙律菜
前者普通唔夠鮮甜,後者醬落太多,不過菜好新鮮。
打頭陣嘅熱食係大大隻、生猛南非鮑魚!! 😃
師傅介紹先食原味,之後沾旁邊嘅黑松露醬增添風味。
鮑魚爽彈、鮮甜,男友全餐最中意係佢。
清酒煮蜆,雖然每人只有三隻,但每隻都好飽滿、鮮甜😋。
鵝肝多士非常肥美
鵝肝外焦內軟滑配薄脆多士係經典嘅配搭,份量雖然唔大,但足以令人油膩感爆燈🙈,旁邊偏酸嘅柚子啫喱成為解膩神器!!
美國厚切&薄切牛肉
兩款都唔係油花好靚嘅牛肉,所以無乜牛味。
厚牛肉比想像中軟淋多汁,可以配脆蒜片或者芥未醬一齊食。
薄切反而相比之下比較有驚喜😯,雖然無牛味可現,但煎左好耐卻完全唔韌,加上卷左大量洋蔥、蒜蓉、青蔥增添香氣,點埋芥未醬,幾好味喎!!🤤
櫻花蝦蛋炒飯配荷包蛋、味噌湯、漬物
燶邊蛋配橙黃色嘅蛋黃,未食都已經覺得吸引!!🤤
夾起煎蛋會聞到櫻花蝦香,雖然食落無聞落咁濃味,不過整體唔錯。
套餐嘅尾星可以揀咖啡或雪糕(當日係紅豆味)
需要每日一啡嘅我,揀左咖啡,而男友就揀左雪糕。
另外經Openrice 訂枱慶生會送蛋糕,為今餐畫上完美句號👏。
雖然南非鮑魚同食評有少許出入,但整體食物味道、職員服務態度、師傅嘅烹調手法及介紹、環境及座位舒適程度都令我地留下良好嘅印象,所以將餐廳列入「可以再次光顧」嘅名單中。