2023-04-26
📍鵝頸橋火鍋銅鑼灣有間新開既火鍋店,行懷舊風,一入餐廳完全係時光倒流,好欣賞餐廳既裝修好有心思,全部都係舊香港既特色,一路播住懷舊金曲,感覺到老闆既執著👍🏻行返出餐廳真係好似入返時光隧道🫣今次同朋友一行兩人,叫左懷舊生鍋,二人份$780,4人份就$1520。我地二人份包左十八種火鍋配料同海鮮,湯底可以一款或者鴛鴦湯底,我地揀左香濃沙爹湯底同芫茜皮蛋湯底,一濃一清,沙爹湯底真係好正,絕對夠濃,就算加左水都唔會溝淡👍🏻另一邊芫茜清清地用黎食菜同埋靚牛🤤套餐18款食品包左潮汕手切肥牛,A級安格斯牛小排,本地手切牛胸油,豚肉片,紙豆腐,潮汕牛九,振興濃汁貢丸,自家製雲吞,鮮豬什,脆肉鯇魚骨腩片,大沙白,海蝦,花枝片,鮑魚,鷄蛋,稻庭烏冬,什莱同即炸響玲~其實係勁多野,包你會飽,我地都有食淨🥹最想推介A級安格斯牛小排同本地手切牛胸油!前者肉同脂肪比例好好,有口感得黎又香,後者好爽口,食藥口有種驚喜,兩個人share唔怕滯~仲有紙豆腐都好得意,唔係好多地方有得食,就咁放去湯底兩至三秒就食得,好似腐竹,但好食好多,又香甜🤤其他海鮮都好新鮮,沙白無沙,花枝片都唔韌👍🏻飲品有一瓶酸梅湯或竹蔗茅根水,大湯
飲品有一瓶酸梅湯或竹蔗茅根水,大湯有兩瓶,我地揀左竹蔗茅根,唔會太甜,夠清熱👍🏻
夠特別既餐廳,適合朋友聚餐