2023-04-29
經過銅鑼灣鵝頸橋發現了新開了一間充滿舊香港氣息的「鵝頸橋四季火鍋」,內裡裝潢有著舊戲棚式的大招牌,大圓桌,甚有80年代的風味。懷舊生鍋 - $780/中鍋咩都想食嘅我叫這款就最好不過,2人份量,包括了十八款新鮮食材,仲有一榨竹蓆茅根/酸梅湯可選擇,樣樣都食到,都咪話唔正!先來餐前小食及醬料,小食咸香滿滿,真係越食越開胃。而另一特別的就是他們的醬油車,當中放滿了多款醬油,想要咩就加咩,爽!竹蓆茅根口感清甜潤喉,真係大人小孩都啱飲。套餐來到,當真有多款新鮮食材:潮汕手切肥牛、本地手切牛胸油、A級安格斯牛小排、豚肉片、潮汕牛丸、振興濃汁貢丸、自家製雲吞、鮮豬什、脆肉鯇魚骨腩片、大沙白、海蝦、花枝片、鮑魚、雞蛋、稻庭烏冬、什菜、即炸響鈴、紙豆腐,真係夠晒豐富又震撼。其中脆肉鯇魚骨腩爽脆厚肉、海蝦生猛蝦腳亂走、鮑魚肉嫩鮮味、貢丸彈牙多汁,最後還有多款時蔬,非常不錯!潮汕手切肥牛、A級安格斯牛小排、、本地手切牛胸油、豚肉片眼闊肚窄嘅我就最啱,每款都可食到,那肉味濃郁,鮮嫩鬆軟,絕對高質。另外他們更有自家制炸響鈴酥香可口 ,創意的紙豆腐豆香味濃,吸滿湯汁,甚有驚喜!
懷舊生鍋 - $780/中鍋
竹蓆茅根
口感清甜潤喉,真係大人小孩都啱飲。
潮汕手切肥牛、A級安格斯牛小排、、本地手切牛胸油、豚肉片