2020-07-08
❀ Motorino #灣仔 ❀❗️手工製正宗意大利Neapolitan pizza 仲有pizza making party❗️——————————————————隸屬於Black Sheep,專賣意大利正宗Neapolitan pizza🍕Black sheep係一個飲食集團,旗下有多間高質餐廳,包括獲得米芝蓮一星亦係全球五十大嘅Belon同埋米芝蓮一嘅New Punjab等,Motorino作為其中之一,質素當然有保證(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)。.中環同灣仔都有分店,今次嚟到灣仔呢一間,一望入去已經見到個超級大嘅Stefano Ferrara 火爐🔥係有成間餐廳咁高,熊熊烈火非常誇張!今次參加佢哋嘅pizza making party,可以自己整正宗Neapolitan pizza,超好玩!話說呢一個係我之前喺black sheep series (black sheep restaurant 不定期舉辦嘅一個優惠活動,可以以超低價品嚐到佢哋所有餐廳嘅特色菜)食夠一定數量餐廳獲得嘅獎品,所以我今次係費用全免😆!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Pizza making party $298/1每個月嘅第一個星期
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Pizza making party $298/1
每個月嘅第一個星期六 1500-1800都會喺灣仔呢一間分店舉辦pizza making party🎉 另外第二個星期六就會喺中環分店舉辦,有興趣嘅可以上網預約。呢個價錢包括一份頭盤,自己整嘅原個Pizza同埋free flow beer🍻 ~另外可以加$88升級做free flow wine。
一嚟到,店員會用超nice超friendly嘅態度帶你埋位,遞上圍裙,等齊人就開始上頭盤。
♠ Antipasti
有烤到香噴噴嘅粟米、雞翼同埋肉丸,用上橄欖油同埋少許辣椒粉醃製,肉丸再加上番茄醬,惹味冇比👍🏻。
♠ Pizza Making Quiz
有趣咁整咗個fun quiz🤣有十題問題,係全場最高分嘅可以有獎。唔好問我個獎係咩,因為我剩係得5分。。。
♠ Pizza Making
會分批開始整pizza✨每人一個Station咁,完全係from scratch由麵粉、鹽、水、酵母搓起,跟住一手一腳搓成一個薄餅形狀,擺放自己喜愛嘅餡料,最後就有廚師幫你放入個爐烤熟!整麵團嘅時候發覺真係超級攰,而且好有技巧,欣賞佢哋呢度嘅廚師👨🏻🍳!
♠ Neapolitan pizza
呢一款正宗意大利Pizza嘅特色之處在於外層只係微焦脆,內裏煙銀嘅口感😍佢哋個爐非常利害,只係需要放入去90秒就已經烤熟!主要用上芝士同蕃茄作調味,我再擺放左啲pepperoni, bacon, basil, chilli, onion,就係咁簡簡單單嘅食材已經超好味,仲要勁juicy🤩我好鍾意呢款Pizza嘅口感,煙韌嘅程度令我有少少覺得係薄身嘅bagel,真係好正!整完食唔晒仲可以打包拎走。
不過留意番因為麵團本身需要發酵,所以當你搓好麵團後,佢哋會比預先發酵左嘅麵團你加上toppings。
味道: 4.4/5 性價比:3.9/5
整體來講成個體驗良好,店員友善,令你真係有種置身係party嘅感覺😆而且完全參與晒成個製作Pizza過程。又有頭盤又有整個Pizza仲要有埋啤酒,其實價錢都算合理。想玩下整pizza,我又或者同朋友出街唔想就咁食飯咁悶都可以考慮吓參加🤣不過如果唔係免費,我應該會直接用呢一筆錢買佢哋整好嘅Pizza,今次個體驗都令我對佢哋嘅Pizza質素有所信心,感覺值得一試。🔔留意番佢哋個party係用英文舉辦㗎!
——————————————————
Motorino (灣仔)
🚩灣仔船街15號地下