2024-10-10
我同女朋友都好鍾意食泰國菜,日前佢話好想去間適合打卡、坐得又舒服嘅泰國餐廳食,叫我負責search下。咁我見Mira Mall嘅呢間Mue mue裝修環境一流,而且食物評價好好,就一於試下!原來呢度weekend有個非常抵食嘅brunch,$538+10%除左包前菜、湯、主菜同甜品之外,更有多款泰式小食任食,非常吸引!前菜有三款,當中我最鍾意嘅係青醬鮑魚,因為啲鮑魚味道非常鮮甜!海鮮湯亦非常足料,俾大家睇下:主菜就有四款可以選擇。作為一個咖喱控,梗係試下呢度嘅咖喱和牛啦!我覺得呢度嘅和牛油脂豐富,肉質算係好嫩,加上啲咖喱汁超惹味,所以係好高質嘅一道主菜。女朋友叫嘅香茅剁椒烤雖然份量細細份,但賣相精緻,而且魚肉煎得啱啱好非常juicy!小食方面,我最鍾意嘅係盔甲脆魚皇,脆卜卜嘅外層包住啲爽口嘅魚肉,令人食上癮。另一個亮點絕對係沙嗲串燒,平時啲普通泰國餐廳食呢啲串燒都頗貴,而呢度嘅串燒咁正,梗係忍唔住要食多幾串啦!香茅雞翼雖然好似好普通,但係其實熱辣辣食落去的確係非常惹味,我忍唔住encore咗兩次!甜品方面,芒果糯米飯嘅芒果好甜,配埋糯米同埋一大球芒果雪糕一齊食,簡直一流!