2021-06-26
上次黎紅花會食唔到佢既名物酸菜魚, 知道佢有個商務LUNCH SET幾抵食, 又有酸菜魚係個SET入面, 就特登BOOK左位食LUNCH。日頭既紅花會有大玻璃窗外既自然日光, 感覺更加舒適, 坐低飲啖靚茶, 等待上菜。老火湯熱辣辣鮮甜滋潤, 飲得出有D火喉兼冇味精, 飲完一D都唔口渴。前菜: 醋辣雲耳 麻辣豬耳香辣味道加埋醋既酸MAYMAY, 雲耳同豬耳都有咬口爽脆, 開胃一流。椒汁飽魚好多粒粒尖椒同紅椒, 咬下咬下香辣過癮, 飽魚切成簿片, 沾左香辣既味道, 不錯! 最中意反而係佢加入左芹菜, 又香又脆, 食唔停口~酸菜沙巴魚今日最期待既主角! 揀左沙巴魚, 冇骨啖啖肉, 魚肉嫩滑而且仲有好多片, 湯底入口有齊椒香酸味, 認真細味仲帶有魚鮮味, 味道豐富又有層次, 真係有D料到! 入面仲有好多配菜, 特別中意既係爽脆既蓮偶同埋煙韌既薯粉, 吸哂湯非常好食!蛋黃肉即係咸蛋肉餅, 充滿肉汁, 肉質腍滑, 帶咸蛋黃香, 撈個白飯都可以食到兩碗!XO醬海皇炒絲苗絲苗米炒得粒粒分明又夠乾身, XO醬味道唔會OVER, 加埋蝦粒, 蛋同蔥等香氣十足, 仲好大碟下, 食到依度已經飽到上心口
老火湯
前菜: 醋辣雲耳 麻辣豬耳
椒汁飽魚
酸菜沙巴魚
蛋黃肉
XO醬海皇炒絲苗
絲苗米炒得粒粒分明又夠乾身, XO醬味道唔會OVER, 加埋蝦粒, 蛋同蔥等香氣十足, 仲好大碟下, 食到依度已經飽到上心口。
金絲棗蜂蜜黑糖糕 桂花糕
桂花糕則清甜解膩, 而我超中意既係金絲棗蜂蜜黑糖糕, 應該依度先食到! 熱辣辣味道香甜清新, 口感煙韌Q彈, 直情想食埋朋友個件!