2023-08-25 553 views
這店的份量實在太小了4人份根本都不夠一個人吃!份量少的根本是在搞笑!服務員也不是太專業!這間店只能夠用來聚會.回到家還要煮个麵才能夠睡得著!價格也非常的不理想太失望了謝謝希望他們以後能改進
2022-09-10 2038 views
Everything was delicious, appreciate the efforts for these手工菜, ho yau wok hei!My fav was Deep-fried bean curd roll stuffed radish (灌漿蘿蔔), Braised pigeon (紅燒頂鴿), Chiu Chow Fried crab with glutinous rice (潮式糯米炒膏蟹), and “Pagoda” pork belly w/ crispy rice (梅干寶塔肉伴鍋巴)😋But it was pretty full when we having the glutinous rice.Menu: 胡麻紫淮山 Purple yam w/ sesame sauce手拍青瓜免耳菌 Chilled Cucumber in Sichuan Style🤯灌漿蘿蔔 Deep-fried bean curd roll stuffed radish | I’m a big fan of all radish dishes, this was so go

Menu:

灌漿蘿蔔

🤯灌漿蘿蔔 Deep-fried bean curd roll stuffed radish | I’m a big fan of all radish dishes, this was so good!

椒鹽九肚魚 Deep-fried Bombay duck with spicy salt

金沙鮮魷 Deep-fried squid w/ salted duck egg yolk

杏汁花膠燉白肺湯 Almond w/ fish maw and pig lung soup
紅燒乳鴿

🤯紅燒頂鴿 Braised pigeon | Freaking juicy and delish, one of my fav in town!
梅干寶塔肉 (伴鍋巴)

🤯梅干寶塔肉 (伴鍋巴) “Pagoda” pork belly (Add crispy rice $) | MUST ADD crispy rice, ultimate pork belly melt in the mouth, It’s so much effort to do this and they nailed it. I can’t resist any relation with pork belly w/ preserved vegetables(梅菜扣肉), this was so yummmm!
潮式糯米炒膏蟹

潮式糯米炒膏蟹 Chiu Chow fried crab with glutinous rice
玫瑰豉油雞

玫瑰豉油雞 Soy sauce chicken | Super tender!

黃菊酸菜桂花魚 Poached fish w/ pickled mustard green | yum!

水煮新鮮牛頸脊 Sichuan poached beef neck

上湯蒜子浸青蔬 Soup with garlic and green vegetables

反沙芋Deep-fried taro tossed with sugar
福果綠豆爽 Gingko mung bean soup
灌漿蘿蔔
紅燒乳鴿
梅干寶塔肉 (伴鍋巴)
潮式糯米炒膏蟹
玫瑰豉油雞
  • 老壇酸菜魚
  • 水煮桂花魚
  • 紅燒頂鴿
2022-08-12 1379 views
上次去的时候还感觉很好吃的,这次去吃的时候,友人和我都沉默了,太咸了,所有菜都咸,包括麻辣猪耳。醉了…这次就这样吧,感觉有一段时间不会再去了,湾仔那边好吃的很多,我再找找其他的地方。
2022-08-09
2022-07-08 1606 views
之前講過好姊妹生日,晏晝食左餐豐富既Omasake, 咁夜晚姊妹話想食川菜,咁啱係灣仔就上開飯到search搵到紅花會。 好姊妹聽到個名仲即刻啍番2句。 我地點左餐前小食皮蛋,覺得好好味,主菜必有既酸菜魚同水煮牛肉都好惹味,另外有朋友唔食辣,所以叫左隻鴨(唔記得全名),不過略為鹹左一點,再有魚香茄子煲好送飯,嚟多個炒麵。 真係飽到頂住個肚走。
2022-07-07
Celebration
Birthday
2022-06-28 2946 views
趁仍然是6月分享埋辣腳跟清麗村姑慶祝生日的一頓晚餐,超久沒跟辣腳聚餐這夜真係好開心。地點選來了名字氣概不凡的紅花會,餐廳主打川菜更設有素菜,最吊詭的是可以點埋9樓潮滙的潮州菜。餐廳內以紅綠雙色作裝潢挺刺激視覺,這夜幸運地被安排於廂房用餐坐得很舒適。人未到齊先來兩客前菜解饞胡麻紫山藥$138,充滿花青素的紫山藥健康有益,這種澱粉質我絕對願意吃下。然後到這客麻辣青瓜$88,青瓜口感爽脆辣度不弱尚算香口。終於人齊可以開餐了!先來一煲乾鍋豬膶$168,豬膶厚薄適中口感粉嫩亦夠入味,吃下麻辣鮮香味道不俗。然後到這紅花椒香脆辣雞$268/半隻,炸雞香脆度未夠火喉雞肉亦不夠嫩口,另配上相信是紅花椒辣汁味道奇特恕我不懂欣賞!每次吃辣必點水煮系列這夜也不例外選上水煮桂花魚$468,這價位不便宜但味道我們是滿意的,桂花魚挺滑溜沒有丁點腥氣夠新鮮,但我最愛是內裡的粗薯粉口感滑溜煙韌索盡湯汁之味好好吃。另點了三個潮滙的菜式來品嚐我想吃這個灌漿蘿蔔$148,理應外脆內軟口感豐富的灌漿蘿蔔雖然夠酥脆,可惜內裡的餡料口感黏黏的更吃不到蘿蔔的清甜味道!這個鮮鹹骨家鄉春菜煲$168本應味道很好,可惜師傅調味下得頗重手浸

然後到這客麻辣青瓜$88,青瓜口感爽脆辣度不弱尚算香口。

這個鮮鹹骨家鄉春菜煲$168本應味道很好,可惜師傅調味下得頗重手浸久了的春菜鹹得難以入口!

最後的潮陽梅羔骨$188總算為潮菜爭回口氣,梅羔濃郁的酸甜滋味令一字骨添上生氣。

大家好像不夠喉最後加多一個菜和麵來分享,清炒萵筍絲$138炒得清爽不油膩,萵筍獨特的香氣得以保留不錯吃。

最後來的單尾是鮮雞燴麵$68一碗,湯頭夠鮮甜雞肉亦算嫩身,配的粗麵我覺得索湯力不夠幼麵來得好。

Oli專程去買上這個生日蛋糕為久未見面的6月壽星女祝賀,祝妳身體健康、無憂無愁、生活愉快。
這間紅花會大部分的服務員也招呼週到,唯一霸氣侍應令人有點兒........,食物中規中矩我覺得可以一試。
2022-06-06
2022-06-01 1943 views
同事們想吃川菜,又想坐得舒適一點,於是選擇了這間裝潢十分中式的紅花會。午市有兩位用、四位用及六位用的套餐,也可以選擇散叫。我們一行四人選擇了四位用套餐,單單是前菜也有四款,有麻辣雲耳、椒汁鮑魚、腐乳菠菜方、麻辣雞腎,份量雖然有點精緻,但非常入味,尤其鮑魚非常爽口,讓我有點喜出望外😁套餐還有肉碎炒四季豆,以及鹹蛋肉餅。主菜我們選擇了老壇酸菜魚和鮮雞燴面,酸菜魚的湯底略嫌有點酸,但魚身很滑,鮮雞燴面份量非常充足,味道也值得一讚😋套餐還包一份金絲棗黑糖蜂蜜糕,女生必定不能錯過😝整體而言,午市套餐性價比非常高,四人份量只是$688,如果想悠閒地吃一頓川菜,可以試試!

套餐還有肉碎炒四季豆,以及鹹蛋肉餅。

2022-05-31
$170 (Lunch)
2022-05-30 1049 views
"紅花會"平日有商務午市套餐, 有二人/四人/六人套餐選擇, 埋單連茶芥加一服務費都是$400內, 與晚餐價錢相比, 平日商務午市套餐較為抵食😅前菜:原隻南非凍鮑魚, 味道非常入味, 凍凍的, 有咬口麻辣蒜香鴨腎, 夠麻辣味, 夠蒜蓉味金山胡麻菠菜方, 日式芝麻醬, 菠菜壓成方糖般可一口進食老火湯:蓮藕豬展湯, 湯碗內沒有湯渣, 非常夠熱, 味道很濃郁&清甜主菜:酸菜桂花魚, 桂花魚塊, 內有酸菜, 萵筍, 大豆芽菜, 薯粉. 薯粉質地好煙韌, 需要有點牙力才可咬開😁 另外真的要勁讚酸菜, 味道非常好, 亦可中和味蕾(解辣)😋👍濃雞湯豬膶沙白浸菜苗, 豬潤有點煮過火, 沙白脹卜卜夠新鮮, 菜苗充滿上湯味主食:鮮茄雞絲燴飯, 鮮茄雞絲, 味道真的鮮茄味, 味道酸酸, 炒飯底. 食完更飽肚😅甜品:黑糖黃金糕, 重黑糖味, 黃金糕一絲絲, 熱食味道更佳

前菜:
原隻南非凍鮑魚, 味道非常入味, 凍凍的, 有咬口

麻辣蒜香鴨腎, 夠麻辣味, 夠蒜蓉味

金山胡麻菠菜方, 日式芝麻醬, 菠菜壓成方糖般可一口進食

老火湯:

主菜:

主食:

甜品:
黑糖黃金糕, 重黑糖味, 黃金糕一絲絲, 熱食味道更佳

2022-05-27
$200 (Lunch)
2022-05-22 682 views
.“潮式糯米煮膏蟹”😍 極度邪惡嘅選擇😈另一個亮點係”火焰梅乾寶塔肉” - 上菜嘅時候會熄晒燈更加有效果(👉🏻圖3), 打卡一流又可以令到成個菜式色香味俱全👍🏻.🔻🍽 紅花會📌 地址: 灣仔謝斐道303號凱聯2樓.#tummysreadyatwanchai #tummysreadyforchinese

“潮式糯米煮膏蟹”😍 極度邪惡嘅選擇😈
🔻
🍽 紅花會
📌 地址: 灣仔謝斐道303號凱聯2樓
2022-03-18 897 views
平日中午到紅花會食飯,只有我一台客人。服務員兩個,有一位中長髮服務員姐姐態度認真差,問她有什麼茶時,她態度超差的說:岩岩咪講左lor! 我想問這就是服務業的服務態度?我是來消費不是來受氣的。茶品方面,湯是不錯的,明顯感覺落足料。但水煮魚真的很一般,配菜全都咸得腎痛,魚就不太入味,但勝在辣味和麻味比較足。涼菜方面腎球和鮑魚有驚喜,腎辣味很香,軟硬適中,而鮑魚也很好入口,不會太硬。整體來說比較失望,不知道是失準還是平時也是這水平。
整體來說比較失望,不知道是失準還是平時也是這水平。
2021-11-29 1375 views
今次講一間尋晚試嘅川菜, 價錢係中高價位, 食物質素唔錯(尤其係辣子雞!), 不過我覺得有啲overpriced.1. 尖椒黃金皮蛋 $98蛋黃非常流心, 咬落好爽, 有口感q彈, 唔會軟淋淋, 有啫喱嘅感覺. 醬汁調味唔會太感, 青椒片微辣, 唔難入口. 整體配合得好好👍🏻👍🏻2. 口水雞 $148口水雞份量算多, 可惜肉唔夠滑, 同温度偏熱, 唔算係好出色嘅前菜. 味道幾辣, 唔食得太辣suggest叫少辣3. 臘味炒芥蘭$198有臘肉同臘腸, 炒得好香, 切得薄, 唔會太油膩. 芥蘭爽口唔苦, 整體唔錯4. 辣子雞 $328強烈推薦! 一上菜已經聞到超香辣味, 非常吸引. 其他地方食到嘅辣子雞好多都係辣椒多過雞好多,但呢個好唔同,雞嘅份量超足,完全對得住個價錢。而且炸得非常適中唔會太燶, 保持到雞肉嘅嫩滑. 賣相同味道都可以話係今晚嘅mvp👍🏻👍🏻👍🏻5. 水煮魚片 (海沙巴) $468魚片可以選擇桂魚或沙巴, 我地選左沙巴因為口感比較實淨同大舊, 桂魚會比較薄同滑身, 揀邊樣就各有喜好啦. 魚片好入味, 雖然大舊但都好滑, 配料都好有誠意, 好多薯粉同蓮藕. 味道方面, 可能因

1. 尖椒黃金皮蛋 $98
2. 口水雞 $148
3. 臘味炒芥蘭$198
4. 辣子雞 $328
5. 水煮魚片 (海沙巴) $468
魚片可以選擇桂魚或沙巴, 我地選左沙巴因為口感比較實淨同大舊, 桂魚會比較薄同滑身, 揀邊樣就各有喜好啦. 魚片好入味, 雖然大舊但都好滑, 配料都好有誠意, 好多薯粉同蓮藕. 味道方面, 可能因為我地叫少辣, 唔算好辣, 但整體都好夠味同有辣香, 要讚嘅位係油量好少, 容易入口. 唯一可惜係魚嘅數量太少, 七個人每人一至兩舊就冇晒
6. 酸菜魚 (海沙巴) $468
賣相好靚, 魚同樣用左沙巴. 湯底比出面其他餐廳特別, 佢唔算好濃, 但有陣陣甜味, 撈飯一流, 我自己幾中意. 咸酸菜唔太酸, 一樣係甜甜地, 爽口嘅. 配料同樣有蓮藕同薯粉, 係一味幾有特色嘅酸菜魚.
7. 百味醬蒸豚肉腩片$168
好似熱食版嘅蒜泥白肉, 醬汁香濃. 腩肉切得好薄, 包埋底下嘅金菇食, 唔覺肥膩. 作為一道唔辣嘅菜係幾好嘅緩衝
8. 銀牙肉絲煎黃金脆面 $148
即係肉絲炒麵, 但炒得好食. 用左幼面, 炒得好脆身.
9. 熗炒包菜 $128
這個就比較失望了, 包菜靚但唔夠味, 辣味不足. 有啲失色.
10. 甜品 - 反沙芋
Off menu潮州甜品, 有驚喜. 將芋頭先炸到脆身再加上面層嘅糖霜, 味道唔複雜但好好為這餐川菜作結.👍🏻

雖然價錢唔平, 不過為左個辣子雞都有機會再黎😬
推介菜: 辣子雞, 尖椒黃金皮蛋, 反沙芋
辣子雞
口水雞
辣子雞
2021-11-24 890 views
😍😍😍😍😍😍聽聞呢間嘅水煮魚好滑好好味😋🤤🤤🤤🤤🤤同同事一齊嚟試~~~有驚喜 好味道!😍😍😍如水煮魚好滑好滑,一定要配埋飯食先正!!
😍😍😍😍😍😍
聽聞呢間嘅水煮魚好滑好好味😋🤤🤤🤤🤤🤤
同同事一齊嚟試~~~有驚喜 好味道!😍😍😍

水煮魚好滑好滑,一定要配埋飯食先正!!
2021-11-20 1028 views
長文慎入***********哩一餐係同舊同事嘅聚會🤠介紹次序按照圖片順序🙌💟蒜泥白肉肉片做得非常薄身,蒜蓉泥非常濃郁💖口水雞雞肉嫩滑,辣汁入晒味💟麻辣豬耳豬耳夠晒薄切,非常爽口全部都攞到最中心軟骨嘅位置🤗💗尖椒黃金皮蛋蛋黃流心嘅程度做得啱啱好,辣度適中💟椒汁鮑魚鮑魚薄切盡顯刀工,椒汁完全帶出鮑魚嘅鮮味😋😋💝蒜香辣味金沙蝦球非常脆口,蒜蓉味濃,金沙嘅效果做得好好,完全掛到喺蝦身🦐🦐💟糯米蒸大肉蟹糯米飯香完全滲透入蟹裏面蟹肉清甜,雖然係肉蟹但係都依然有豐富嘅蟹膏🦀🦀💖滷水拼盤包括有五花肉,滷水鵝,魷魚,滷水蛋,豆腐等等,所有嘢都非常入味👍👍💟滷水鵝肝呢一味係我全晚最鍾意嘅,💘💘滷水汁完全滲透鵝肝之中,鵝肝入口即溶👄,鵝肝香可以殘留喺口腔入邊好耐💘水煮牛肉辣味十足,牛肉非常嫩滑💟椒汁金錢展𦟌金錢𦟌夠爽口,牛味牛香都非常突出💛老壇酸菜魚(海沙巴)🐟🐟🐟肉質嫩滑係基本,酸菜味道控制得剛剛好,但唔會搶左主角嘅味道💟招牌辣子雞辣子雞非常有咬口,炸得好通透,鍾意食辣嘅朋友必食🌶🌶💕乾煸豬大腸有別於一般嘅豬大腸,佢嘅切法唔係環形係薄片,連同炸粉炸起後成條狀,非常鬆脆而且唔會有豬大腸嘅臭味💟蜂巢黑糖糕,
長文慎入***********
哩一餐係同舊同事嘅聚會🤠
介紹次序按照圖片順序🙌

💟蒜泥白肉
肉片做得非常薄身,蒜蓉泥非常濃郁

💖口水雞
雞肉嫩滑,辣汁入晒味

💟麻辣豬耳
豬耳夠晒薄切,非常爽口
全部都攞到最中心軟骨嘅位置🤗

💗尖椒黃金皮蛋
蛋黃流心嘅程度做得啱啱好,辣度適中

💟椒汁鮑魚
鮑魚薄切盡顯刀工,
椒汁完全帶出鮑魚嘅鮮味😋😋

💝蒜香辣味金沙蝦球
非常脆口,蒜蓉味濃,
金沙嘅效果做得好好,完全掛到喺蝦身🦐🦐

💟糯米蒸大肉蟹
糯米飯香完全滲透入蟹裏面
蟹肉清甜,雖然係肉蟹
但係都依然有豐富嘅蟹膏🦀🦀

💖滷水拼盤
包括有五花肉,滷水鵝,魷魚,滷水蛋,
豆腐等等,所有嘢都非常入味👍👍

💟滷水鵝肝
呢一味係我全晚最鍾意嘅,💘💘
滷水汁完全滲透鵝肝之中,
鵝肝入口即溶👄,
鵝肝香可以殘留喺口腔入邊好耐

💘水煮牛肉
辣味十足,牛肉非常嫩滑

💟椒汁金錢展𦟌
金錢𦟌夠爽口,牛味牛香都非常突出

💛老壇酸菜魚(海沙巴)🐟🐟🐟
肉質嫩滑係基本,酸菜味道控制得剛剛好,
但唔會搶左主角嘅味道

💟招牌辣子雞
辣子雞非常有咬口,炸得好通透,
鍾意食辣嘅朋友必食🌶🌶

💕乾煸豬大腸
有別於一般嘅豬大腸,
佢嘅切法唔係環形係薄片,
連同炸粉炸起後成條狀,
非常鬆脆而且唔會有豬大腸嘅臭味

💟蜂巢黑糖糕,紅棗糕,蛋白杏仁茶,
💟楊枝甘露,炸芋泥
糕點都非常煙韌,亦唔會太過甜,
蛋白杏仁茶非常幼滑又有蛋香,
楊枝甘露孫甜度適中,
反而炸芋泥就一般🤷‍♂️

總括而言呢一間係非常有水準嘅餐廳👍,
但當然價錢都定位較高🤑,
未食過嘅朋友絕對要試吓👏👏👏

個人評價: 總結 4.7/5星

2021-11-04
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$400 (Dinner)
  • 老壇酸菜魚
  • 尖椒黃金皮蛋
  • 滷水鵝肝
Worth Trying Business Lunch Set🥢..灣仔有一間古色中菜廳🥢 主打川菜,提供多種香辣菜式,仲設有素菜餐牌。滿古典既紅花會,趁下午有時間跟朋友來一試佢lunch 既商務套餐 $298,精緻菜式 味道不錯 抵食之選。先來餐前小食:紅花獻萃胡椒白肉茄子 (腍滑惹味)、香油蓮藕片 (爽脆麻香)、三香三椒蹄花肉 (Q彈有咬口),前菜都一點不馬虎呢。再來既湯羹:明火例湯 ll🍲 湯品足料濃郁,喝下感覺好滋補呢。來到豐富主菜,款款精緻小巧有鑊氣川菜當然不少得魚🐟 ll,份量十足魚肉嫩滑可自行選擇辣度,鮮味度再提升一定更吸引。配料亦非常多,當中最愛既晶瑩剔透薯粉夠煙韌,Q彈十足有咬口。🐽ll,炆得軟淋入味,外皮有彈性落足心思。🐥 ll 亦功駕十足夠鑊氣,雞軟骨炸得香脆不油膩,而四季豆乾煸後再炒,惹味非常配搭亦夠創意。來到主食部分:ll欣賞佢既炒飯底🍚 同樣鑊氣十足,加上蛋香💛 濃郁粒粒分明,面層舖上海鮮勻打茨汁,令味道融和,層次口感double up。最後既甜品:ll,同樣落足心思又足料,桂花味道香濃配上明目杞子,吃一口感覺熱氣全消又解辣呢。呢個午市商務套餐🥢 十分划算又

先來餐前小食:紅花獻萃

再來既湯羹:明火例湯
l[霸王花甘筍]l🍲 湯品足料濃郁,喝下感覺好滋補呢。

來到豐富主菜,款款精緻小巧有鑊氣

川菜當然不少得魚🐟 l[黃菊酸菜配桂花魚]l,份量十足魚肉嫩滑可自行選擇辣度,鮮味度再提升一定更吸引。配料亦非常多,當中最愛既晶瑩剔透薯粉夠煙韌,Q彈十足有咬口。

🐽l[藤椒豬手煲]l,炆得軟淋入味,外皮有彈性落足心思。

🐥 l[乾煸雞軟骨四季豆]l 亦功駕十足夠鑊氣,雞軟骨炸得香脆不油膩,而四季豆乾煸後再炒,惹味非常配搭亦夠創意。

來到主食部分:l[麻辣海皇炒飯]l

最後既甜品:l[杞子桂花糕]l,同樣落足心思又足料,桂花味道香濃配上明目杞子,吃一口感覺熱氣全消又解辣呢。

呢個午市商務套餐🥢 十分划算又有質素,值得一試。
×××[紅花會 -The Hua Club]×××