燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
通常諗起食燒肉都係去連鎖或者大間啲嘅鋪頭所以搵到非連鎖嘅平價燒肉都要好好bookmark低雖然唔係連鎖經營但座位都好闊落而且裝修好有日式居酒屋感覺食燒肉當然要配飲品啦✦ 北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48蜜桃烏龍熊茶 $58兩杯飲品都好解渴怕辣嘅朋友可以試士多啤梨牛乳乳酸甜味好解辣首先上嘅係✦ 超長日式牛仔骨(日式醃製) $188呢個擺盤好有心思 好適合打卡鍾意佢肉比較薄 每啖都醃得好入味 但因為佢真係超長 所以份量都唔少之後呢一個✦ 蒜蓉牛油烤帆立貝 $158絕對係encore之選去牛角平時都係一粒粒今次係原隻新鮮連殼咁連埋蒜蓉牛油放喺上面即燒大量嘅蒜蓉牛油撈埋紫菜飯索哂啲帆立貝汁真係估唔到自己食燒肉都會想食食咁多飯另外仲有個✦ 厚切角牛五花 $135牛五花又即係牛胸腹所以亦比較有咬口油花又多啲唔可以錯過!最後呢個✦ 八爪魚柚子醬醋沙律 $88我覺得每間燒肉店都應該要一款同樣嘅沙律因為食得多肉就會想食返同樣多嘅菜呢款沙律除咗生菜仲有芽菜車厘茄加上柚子醋非常解膩仲有烘得好香嘅麵包糠仲有仲有 就係大量八爪魚極之豐富!!!而且晚市時間埋單兩個人只係六百幾好抵食
通常諗起食燒肉都係去連鎖或者大間啲嘅鋪頭
所以搵到非連鎖嘅平價燒肉都要好好bookmark低