2013-03-08
週三晚同D朋友到南燒北鍋食佐火鍋,總體感覺仲算OK。店內裝潢光猛舒適,地方整潔,但算不上豪華。餐廳定位應該系中檔水平。火鍋湯底選了回味雞煲。回味雞煲香味濃郁,泛着藥材香味,不過有D朋友會覺得太重口味。等到回味雞煲食得差唔多噶時候,再加D湯底,加D其他配菜味道原來都幾OK。火鍋配料方面,肉類食材試了手切肥牛、手打龍蝦丸、炸腐竹等等。牛肉睇落幾新鮮,切得夠薄,稍稍燙一燙已熟透可吃,肉味濃郁。龍蝦丸系服務員特別推介,效果沒有令人失望,蝦味夠鮮,彈牙口感算得上中上水平。炸腐竹夠脆,不過我食開火鍋都系中意炸得唔系太干噶腐竹,所以就系食佐一快啫。除佐D牛肉同龍蝦丸,其他配菜中規中矩,所以無乜好講啦。服務方面可能系夜晚客人比較多,覺得服務員都系唔夠人手,服務唔系好跟得上。三個人一共吃佐$680,尼個價錢可以接受,間店睇得出用噶都唔系Cheap噶料,可以考慮繼續幫襯。
火鍋湯底選了回味雞煲。回味雞煲香味濃郁,泛着藥材香味,不過有D朋友會覺得太重口味。 等到回味 雞煲食得差唔多噶時候,再加D湯底,加D其他配菜味道原來都幾OK。 火鍋配料方面,肉類食材試了手切肥牛、手打龍蝦丸、炸腐竹等等。牛肉睇落幾新鮮,切得夠薄,稍稍燙一燙已熟透可吃,肉味濃郁。龍蝦丸系服務員特別推介,效果沒有令人失望,蝦味夠鮮,彈牙口感算得上中上水平。炸腐竹夠脆,不過我食開火鍋都系中意炸得唔系太干噶腐竹,所以就系食佐一快啫。除佐D牛肉同龍蝦丸,其他配菜中規中矩,所以無乜好講啦。 服務方面可能系夜晚客人比較多,覺得 服務員都系唔夠人手,服務唔系好跟得上。