2021-05-18
2082 views
👁🗨有緣小敍📍中環和安里14-15號地下B舖@----------------------聽聞依間出名食Biang麵同棍麵,服務態度惡劣,我專程嚟感受加試食吓😂由於我到步成8:00pm,一開門入去,操外省口音嘅店員即刻同我哋講聲8:30pm截單,問我哋我可唔可以,我哋當然無問題,店員就招呼我哋入去,主動移好張枱俾我哋坐👍🏻 枱面仲有齊搓手液同消毒噴霧(以為俾店員鬧硬阻住佢哋收工,竟然態度無預想中差)門面招牌好醒目,內裡裝修充滿中國風情,裡面相對就比較狹窄,座位都密麻麻,雖然時間比較晚,但入座8成,枱枱都喺點招牌Biang麵Menu除咗招牌麵,仲有好多涼拌小食、肉夾膜、湯羊肉餃子、陝西麵食,見快要截單,嗱嗱聲揀好就同店員落單,好順利地隔一陣就上菜好食度:✔️✔️✔️✔️➰ 牛肉Biang Biang麵(小辣)$67牛肉即喺牛𦟌,燜得入味,有咬口唔會過霉,份量足,而主角就喺一條2呎長3cm嘅麵條,食落果然夠韌度,彈牙滑溜,伴上各種調味料,辣椒粉、香蔥、蒜蓉、黑醋等⋯輕輕撈一撈,所有調味好輕易咁掛晒喺麵條,伴隨木耳絲及炸得香脆紫菜,紅噹噹嘅賣相吸引,食落微辣香口惹味,口感豐富,必試! ➰ 湯茴香豬
📍中環和安里14-15號地下B舖
@
----------------------
好食度:✔️✔️✔️✔️
➰ 牛肉Biang Biang麵(小辣)$67
➰ 湯茴香豬肉餃子(小辣)$64
香港少有用茴香作為餃子內餡,餃子皮同麵條質相似,比較厚但口感煙韌,內餡豬肉同茴香比例各半,不鬆散也不過實;酸湯灑上嘅蒜蓉、辣椒粉,加上上木耳絲及生菜,味道微辣微酸較咸,不過不失,最值得讚喺湯煮得非常熱♨️ 茴香餃子確實唔太食得出茴香味道,但未食過不妨一試
➰ 陝西涼皮 $35
涼皮呈白色,冰冰涼涼,口感爽滑軟嫩,加上爽脆青瓜絲,配上油潑辣子混合酸醋汁,開胃清爽
💬 香港只此一間嘅陝西小館,以態度惡劣而聞名,但今次我親身去食,整體食物及服務上我都算滿意(先講明唔喺打手,可能果日我好彩,店員心情好😂)
#laisik_sheungwan
#laisik_chinese
#laisik_dinner
#foodie #foodblogger #foodstragram #foodieofinstagram #instafoodporn #foodporn #foodshare #foodofinstagram #foodlover #foodiehk #hkfoodie #hongkongfoodie #hkigfood #hkeats #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodblog #hkfood #hkfoodblogger #香港美食
#biangbiang麵 #羊肉餃子 #涼皮 #陝西