第一次食陝西菜覺得好特別🤣 本身以為比較難入口但原來味道特別得來都好啱香港人口味🥰食物唔會太辣充滿肉味同鮮味☺️喜歡嘗試新菜式嘅值得一試❤️⭐️ 酸辣青瓜 🥒⭐️ 涼拌麵筋 🥖兩款前菜嘅酸辣味都好清爽好開胃💚 麵筋充滿口感 特別值得讚調味嘅鹽同辣都可以調校呢🤪⭐️ 麻辣大盤雞 🍗大盤雞嘅肉質好腍🐔 麻辣風味恰到好處唔會太重口味🌶️ 配上薯仔食有種家庭菜嘅感覺🥔⭐️ 新鮮牛肉餃biang biang麵 🍜Biang Biang粗麵有種刀削麵嘅口感加上椒麻嘅香料好豐富🌿牛肉餃都好新鮮充滿肉汁🥩⭐️ 地軟炒雞蛋 🍳地軟呢種食物比較較少聽到🥹原來係菇菌類嘅一種🍄‍🟫用嚟炒蛋有種獨特嘅菇香口感爽脆👍🏻⭐️ 臘汁肉夾饃 🥙係陝西特色嘅道地小食🤩 臘汁肉充滿鹹香又唔會太膩🥓Juicy得黎好有風味⭐️ 炸湯丸 🍡酥脆嘅外皮包住煙煙韌韌嘅湯圓🤤暖暖嘅黑芝麻餡爆餡出黎🖤甜度好滋味好邪惡⭐️ 冷泡白桃烏龍茶🍑⭐️ 冷泡茉莉綠茶 🍵兩款冷泡茶都帶清新嘅茶香☕️和濃郁嘅食物一流
涼拌麵筋

炸湯丸
冷泡茉莉綠茶
冷泡白桃烏龍茶
2024-10-21 608 views
之前去旅行食過陝西菜,返香港之後,一直都想睇下香港有冇類似嘅餐廳,今日終於發現,原來中環蘭桂坊附近的和安里,都有陝西菜餐廳<有緣小敍>,當然要試下。<金沙骨招牌拉麵 $49>金沙骨足足有四大件,雖然係豬骨,但係都好多肉,金沙骨煮得非常入味,亦都炆得好食,拉麵粗幼度適中,而且彈牙微軟,非常掛湯。<羊肉餃招牌biang biang麵 $65>羊肉餃每一隻都非常大隻,入面嘅餡料亦都非常之多,有爆餡嘅感覺,羊肉唔會帶有騷味,而且仲有肉汁,非常好食。Biang Biang 麵是比較闊身嘅麵條,入口夠滑身,配埋濃郁湯底,吸湯好食。<孜然羊肉 $84>孜然羊肉炒得非常之有鑊氣,而且佢嘅調味非常之香濃惹味,充滿孜然同香料味道。<香煎羊架 $178>餐廳非常細心,將羊架嘅肉切成小件。羊架煎得非常香口,而且帶有油香,香口惹味。<醋汁肉夾膜 $28>肉夾饃餅皮較棉身,個人覺得如果能做得鬆化點便更加好,入面豬肉絲肥瘦均勻適中,炆得入味好食。<土豆夾膜 $28>土豆絲炒得乾身爽脆,配埋夾膜,能減低油膩

<金沙骨招牌拉麵 $49>

<羊肉餃招牌biang biang麵 $65>

<孜然羊肉 $84>

<香煎羊架 $178>

<醋汁肉夾膜 $28>

<土豆夾膜 $28>
土豆絲炒得乾身爽脆,配埋夾膜,能減低油膩感,更加好食。

今晚非常高興能夠有機會在中環吃到咁有特色的陝西菜式,而且質素不錯,價格亦不貴,下次一定會再來。

• 金沙骨Biang Biang麵
成日以為蘭桂坊嗰頭食嘢都一定會貴,今次搵到呢間橫巷入面嘅陝西菜館,有肉夾饃、手工餃子同多款唔同嘅麵食,亦都有套餐選擇,抵食夾大份!🌶️◖金沙骨招牌辣妹麵◗ $49有四大舊金沙骨,但食落比較似豬軟骨,軟骨部位相對硬少少但都咬到,炆煮得幾入味充滿醬香。辣麵有啲似手工拉麵,食落都幾爽身話執,叫咗微辣,確實一路食一路流鼻水,辣得好過癮!🐓◖二人大盤雞套餐◗ $249呢個set真係超抵,套餐包咗一個前菜、一個主食、一個小炒同兩杯嘢飲,好豐富!呢個套餐配咗:💕映紅飄雪(糖拌蕃茄)💕炒羊雜💕麻辣大盤雞💕巨峰葡萄烏龍樽仔茶💕原味豆漿佢個大盤雞都幾多雞肉,加咗啲biang biang麵,比平時食開嘅闊條麵更闊,而且幾滑又有咬口!🥓◖臘汁肉夾饃◗ $28好貼心有得揀開半,裏面夾住厚厚一層肉絲,平時食開手撕豬嗰種感覺,一絲絲食落又多汁,夾喺酥脆嘅肉格膜一齊食,係陝式嘅漢堡🤣🥟◖韭黃牛肉餃子◗ $69呢個份量相對冇咁大,一份只有六粒,但每粒都大大隻而且好爆餡,幾鍾意佢餃子皮幾有咬口,而且肉餡係有汁水嘅,可以點埋餃子醋一齊食,味道更出色!

🌶️◖金沙骨招牌辣妹麵◗ $49

🐓◖二人大盤雞套餐◗ $249

呢個套餐配咗:
💕映紅飄雪(糖拌蕃茄)
💕炒羊雜
💕麻辣大盤雞
💕巨峰葡萄烏龍樽仔茶
💕原味豆漿

🥓◖臘汁肉夾饃◗ $28

🥟◖韭黃牛肉餃子◗ $69

2024-12-14 0 views
星期日夜晚和表姐係蘭桂芳附近搵左一間餐廳食陜西菜。我哋試左店鋪主打既羊肉餃bling bling麵, 麵條係師傅人手製作, 寬闆煙韌, 配料有炸紫菜, 乾蒜, 木耳, 椒鹽, 莞茜等, 麵條沾滿特製醬汁, 十分惹味。羊肉餃鮮嫩多汁,完全沒有羶味。腊汁肉夾膜, 呢款係陜西地道小食, 外皮香脆, 鹹香味濃, 咬落去鮮嫩多汁。另外, 叫左香煎羊架, 用孜然粉炒香, 肉質嫩滑, 味道香濃惹味。店鋪座位雖唔多, 但食物份量都幾多, 我哋成晚都食得好開心。
香煎羊架
羊肉餃bling bling麵
四季豆炒茄子
香煎羊架
羊肉餃bling bling麵
四季豆炒茄子
  • 金沙骨Biang Biang麵
2024-12-07 37 views
估唔到喺蘭桂坊附近都可以食到陝西菜裏面麻雀雖小 五臟俱全地方細少少 始終係靠近蘭桂坊黃金地鐵乳香雞翼雞翼酥脆可口,乳香味濃郁,搭配香料的調味紫菜蛋花湯清清地 簡單紫菜鮮味與蛋花的滑嫩 加入蕃茄提鮮豆角燒茄子 豆角和茄子煮得恰到好處,豆角脆嫩,茄子吸收了醬汁的精華,口感滑順。搭配的調味料香氣四溢爆漿紅糖糍粑甜點口感獨特,外皮酥脆,內餡柔軟,紅糖的香甜味在口中爆炸非常適合作為餐後甜品自家醬牛肉有啲似口水汁 秘製香料 加入香菜 香蔥 淡淡高蛋白質牛肉會偏向辣 所以唔食得辣嘅人揀小辣差唔多醪糟湯丸湯圓柔軟Q彈,搭配醪糟的甜味,溫暖又舒適醪糟的酒香與黑芝麻湯圓
估唔到喺蘭桂坊附近都可以食到陝西菜
裏面麻雀雖小 五臟俱全
地方細少少 始終係靠近蘭桂坊黃金地鐵

乳香雞翼
雞翼酥脆可口,乳香味濃郁,搭配香料的調味

紫菜蛋花湯
清清地 簡單紫菜鮮味與蛋花的滑嫩 加入蕃茄提鮮

豆角燒茄子

爆漿紅糖糍粑
甜點口感獨特,外皮酥脆,內餡柔軟,紅糖的香甜味在口中爆炸
非常適合作為餐後甜品

自家醬牛肉
有啲似口水汁 秘製香料 加入香菜 香蔥 淡淡高蛋白質牛肉
會偏向辣 所以唔食得辣嘅人揀小辣差唔多

醪糟湯丸
湯圓柔軟Q彈,搭配醪糟的甜味,溫暖又舒適
醪糟的酒香與黑芝麻湯圓
2024-11-22 183 views
有緣小敍中環和安裡14至15號地下B號舖位坐港鐵中環站D2出口,步行約四分鐘。 中國化門面,室內精緻,店員有禮貌地,若有需要可以介紹食物😊 我和朋友首先來原味豆漿解渴先😅 臘汁肉夾膜: 兩片自制包,夾住厚厚的豬肉絲條,幫我們切開一半,未入口已經看到好多汁,咬入口肉汁鮮味,餡料肉又多,好豐富和滿足😋 炸韭菜牛肉餃子: 炸到金黃色,香噴噴酥味,咬入口熱辣辣和脆卜卜,滿口感是鮮美牛肉加上韭菜,肉的分量足夠和質感很好😋 涼拌蓮藕: 蓮藕爽脆,咬落去味道夠,帶有點辣,很不錯的小食😋 金沙骨biang biang 麵: 真是特別的麵,好似一幅書畫闊長,咬入口柔軟煙韌滑溜,加上金沙骨肉質柔軟,酸甜味道很不錯。 豆角燒茄子: 放在面前香噴噴的,豆角、燒茄子,炒得非常有鑊氣,咬入口好豐富味蕾,越食越好食😁 醬骨架: 香噴噴醬骨架,味道不錯,豐富骨膠,和肉質豐富。 爆漿紅糖糍粑: 炸到甘香脆,外貌好美麗,咬落去煙韌軟化,咬入口紅糖和麵粉合體,非常之好食和好滿足😋 凍茉莉綠樽仔茶和凍蜜桃烏龍樽仔茶,食完豐富一餐, 享受杯茶就好滿足了。
有緣小敍
中環和安裡14至15號地下B號舖位
坐港鐵中環站D2出口,步行約四分鐘。

中國化門面,室內精緻,店員有禮貌地,若有需要可以介紹食物😊

我和朋友首先來原味豆漿解渴先😅

醬骨架: 香噴噴醬骨架,味道不錯,豐富骨膠,和肉質豐富。

2024-11-16 168 views
今日同朋友喺去飲嘢之前就去咗呢一間喺蘭桂坊附近嘅餐廳,原來佢係食陝西菜,我喺香港都係第一次聽到有餐廳係提供呢啲菜式,餐廳嘅位置亦都非常方便,亦都好近地鐵站行過去嚟講都係大概5分鐘嘅路程,所以我都覺得非常容易搵👍🏻 而且食完之後行返上去繼續飲嘢亦都非常方便!可以來食完嘢之後再去飲杯!韭菜餃+ biang biang面!呢一種面係餐廳嘅特色食物,佢係一條去到底,成碗都係手工嘅面,食得出每一啖都非常爽口彈牙,而且煙煙韌韌都非常特別,我同朋友都非常鍾意,韭菜餃再加埋豬肉嘅配搭,亦都做得非常香同呢一個面嘅配搭做得非常好,最緊要佢嘅價錢非常抵玩,CP值非常高!招牌金沙骨,非常有鑊氣,每一件都非常大嚿,而且炆得好好食,成個味道非常入,所以我同朋友都非常鍾意,金沙骨嘅肉質亦都非常香口、入口唔會話有好硬嘅口感!好似食緊豬肋條嘅味道一樣,整體我覺得都唔錯!蔥油餅極都令到我同朋友都非常有驚喜本身我哋冇諗過佢嘅蔥油餅可以煎得咁香,而且入口絕對唔會話有一個好油嘅口感,所以鬆鬆脆脆咁,整體嘅發揮都做得唔錯,而且佢嘅味道非常傳統,好少喺香港食到呢一個味道嘅蔥油餅!我哋都覺得唔錯!最後飲咗加多寶同埋豆漿,好耐冇飲加多

最後飲咗加多寶同埋豆漿,好耐冇飲加多寶係懷念嘅味道!豆漿就係樽裝嘅有牌子豆漿,所以都係不過不失!

2024-11-08 361 views
蔥油餅,蔥油餅整得幾香,令到佢嘅蔥味道唔係太突出,我覺得呢一間餐廳整得比較好食,出邊好少做到呢一個味道大家都可以試吓!自家醬牛肉,牛肉嘅份量比我想像中多,而且佢自家製嘅醬料真係非常特別,再加咗少少香菜令到成個鵝肉嘅口感更加特別,佢唔係用鮮牛肉佢係用類似牛腩嘅位置,所以呢一個都係我第一次嘗試,覺得原來都唔錯!湯芹菜豬肉餃子: 餃子大大隻,而且佢嘅味道非常充滿芹菜嘅味道,喺出邊都好少食到芹菜嘅餃子,所以今日就決定試!冇諗過佢同豬肉嘅味道都幾match! 可以加少少辣椒醬食,我覺得效果更加好!蝦仁炒蛋:蝦仁炒蛋份量都幾多,而且佢比嘅客人全部都非常爽口彈牙食得出係餐廳新鮮嘅蝦,而且佢個蛋唔會炒得太老,入口亦都有好綿身既texture. 呢個位廚師處理得幾好,我同朋友都非常鍾意食呢一個蝦仁炒蛋!麻醬青瓜:呢一個前菜非常好食青蛙再加埋芝麻醬嘅味道非常好,而且青瓜爽身,好脆口,好refreshing!原味豆漿:健康啲今日決定飲豆漿都幾好飲,充滿黃豆嘅香味。食物配搭呢一個飲品都唔錯,甜甜地方便解喝乳香雞翼(3只):炸得好香,中意食香口野既朋友其實真係唔可以錯過!有南乳既香味再加埋餐廳薄薄地嘅炸粉真係

乳香雞翼(3只):炸得好香,中意食香口野既朋友其實真係唔可以錯過!有南乳既香味再加埋餐廳薄薄地嘅炸粉真係非常好食,亦都好少喺出邊識到呢一個味道嘅炸雞翼,可以一叫我覺得而且價錢都唔係太貴!

整體價錢唔貴我覺得如果去蘭桂坊飲嘢之前都可以過嚟食咗少少嘢打底先再過去!食物上都充滿特色
同朋友晚上到蘭桂坊橫街嘅「有緣小敍」用餐,呢間餐廳有好多款唔同製法嘅餃子價格係中環黎講亦都物超所值呢我哋點咗幾款招牌菜,包括羊肉餃子、豆角燒茄子、韭菜豬肉餃子、湯韭黃牛肉餃子、孜然羊肉、紅糖糍粑同凍蜜桃烏龍樽仔茶首先,羊肉餃子真係令人印象深刻。餃子皮好實淨,內餡充滿羊肉嘅鮮香,搭配輕微嘅香料,整體味道層次分明每一口都能感受到羊肉嘅鮮嫩豆角燒茄子亦非常出色茄子燒得軟滑入味,豆角保持住鮮脆口感,兩者搭配相得益彰,好開胃韭菜豬肉餃子同湯韭黃牛肉餃子都值得一試韭菜豬肉餃子用新鮮韭菜增添清香,肉質鮮嫩,餃子嘅汁都好豐富而湯韭黃牛肉餃子則係另一種享受,牛肉鮮香,湯汁濃郁~好滿足孜然羊肉香氣好突出,羊肉經過適度嘅調味,孜然香氣撲鼻而來份量亦都好足夠最後,甜品紅糖糍粑外脆內軟,伴隨紅糖嘅香甜非常出色值得推薦的小店~
價格係中環黎講亦都物超所值呢

每一口都能感受到羊肉嘅鮮嫩

豆角燒茄子亦非常出色

韭菜豬肉餃子同湯韭黃牛肉餃子都值得一試
韭菜豬肉餃子用新鮮韭菜增添清香,肉質鮮嫩,餃子嘅汁都好豐富
而湯韭黃牛肉餃子則係另一種享受,牛肉鮮香,湯汁濃郁~好滿足

孜然羊肉
香氣好突出,羊肉經過適度嘅調味,孜然香氣撲鼻而來
份量亦都好足夠

最後,甜品紅糖糍粑外脆內軟,伴隨紅糖嘅香甜
非常出色

值得推薦的小店~
2024-11-01 274 views
有緣小敍 地址: 中環和安里14-15號地下B號舖電話: =====================今日放工去了買mask ,之後打算食埋dinner 先返屋企。在巷仔比我見到間非連鎖食米線餃子同陝西菜架舖頭!$47 麻醬青瓜,青瓜水份重爽口,麻醬好香!開胃前菜$28肉夾膜好食,豬肉好濕潤,餡料肉又多$54 金沙骨biang biang 麵,又闊又長架biang biang 麵第一次食,連貫一大塊好長!個金沙骨有咬口,撈麵來架口感有彈性,第一次食好得意。 #foodie #dining #cuisine #instafood #traveller #restaurant #吃貨 #手機食先 #foodpic #foodig #美食 #dinner #香港必食 #香港旅行 #foodinstagram #delicious #yummy #foodgasm #foodporn #必食推介
有緣小敍

地址: 中環和安里14-15號地下B號舖
電話:
=====================

$47 麻醬青瓜,青瓜水份重爽口,麻醬好香!開胃前菜

$28肉夾膜好食,豬肉好濕潤,餡料肉又多

2024-10-27 250 views
今晚和同事們來到這間位於中環和安里的「有緣小聚」,是陝西菜的專門店。門外已有人等位,幸好不用等太久便有位了。~豆角燒茄子:無論豆角及茄子都炒得好香口!~酸辣土豆絲:一條條的土豆絲,上枱好像一條條的紅薯粉一樣,但是口感不一樣,好味!~涼拌蓮藕:好爽口,不錯的前菜!~腊汁肉夾饃:店員很好,可以幫我哋切開四份,方便分享!肉夾饃好多料,抵食!~湯韭菜豬肉餃子:湯夠晒辣,餃子皮薄,餡料滿滿,啖啖韭菜豬肉,足料!

~豆角燒茄子:無論豆角及茄子都炒得好香口!

~涼拌蓮藕:好爽口,不錯的前菜!

今日介紹一間中環小店,傳統陝西菜式,地理位置不顯眼的街角已經開業7年,證明小店位於中環必定有其生存之道。說起陝西菜往往都會品嚐肉夾膜、羊肉及又寬又長的biang biang麵!今次品嚐 #金沙骨秘制麻辣麵 、#羊肉餃biang biang麵 ,感覺餐廳對麵質之重視及特色,麵糰爽勁,尤其是店員提醒biang biang麵要立即食,否則就會漿著一餅餅不好吃!品嚐過肉夾膜,皮脆餡多,正常小食;亦品嚐主菜辣子雞,非常多乾辣椒,雞肉粒則比較乾身。整家餐廳最推薦炒雜菜及炸物,香口蒜蓉炒多種雜菜如菇菌、茄子等很好吃;炸雞翼及炸紅糖糍粑,簡單的香脆最好吃。

今次品嚐 #金沙骨秘制麻辣麵 、

品嚐過肉夾膜,皮脆餡多,正常小食;

亦品嚐主菜辣子雞,非常多乾辣椒,雞肉粒則比較乾身。

炸雞翼及炸紅糖糍粑,簡單的香脆最好吃。

• 紅糖糍粑
  • 炒雜菜
2024-10-22 279 views
首次品嚐驢肉同羊雜,好特別外面未見過。招牌辣妹麵麵條爽滑,個湯濃郁鮮香,炸雞翼有淡淡南乳味。羊雜由多款內臟切成條狀,再用辣椒炒香。無論湯餃子定炸餃子都肉汁爆棚,肉餡豐滿大大粒。至於甜品必食炸湯圓,湯圓皮軟糯,芝麻餡香滑。QR code下單免加一服務費,多款菜式都有得揀辣度、走青等等,最好係可以少鹽,可能陝西菜比較濃味,配合香港人口味可以清淡少少。follow社交媒體仲有九五折優惠非常抵食餐廳五點落場,但冇last order時間,下單更彈性有人情味,同時出餐都好快
炸雞翼有淡淡南乳味。
羊雜由多款內臟切成條狀,再用辣椒炒香。

2024-10-15 271 views
中環周圍都係有特式不同的美食,這間喺蘭桂坊的小店,有別於其他餐廳,主打陝西風味的菜式,唔係周圍可以食到。小店清潔很重要。麻醬青瓜 $47青瓜清新麻醬香。涼拌豬耳 $56豬耳的軟骨脆脆,豬皮煙煙韌韌,伴上蔥油,非常惹味。土豆夾膜 $28感覺好像燒餅夾着很多土豆絲,土豆絲爽脆入味,因為係第一次食,感覺很新鮮。羊肉餃 biang biang 麵 $65羊肉餃本身很有風味,內裏肉汁豐富,非常Juicy;Biang Biang 麵質煙煙韌韌,一條到底,這也是我第一次食醪糟湯圓 $52湯圓係黑芝麻湯圓,糖水微甜,帶有少少酒香,配上勁多的蛋花,超好食。可樂 $10飲品都係揀我最喜歡的可樂。餐牌選擇非常之多,所有餸菜,都可以選不辣小辣和大辣。

小店清潔很重要。

麻醬青瓜 $47
青瓜清新麻醬香。

涼拌豬耳 $56
豬耳的軟骨脆脆,豬皮煙煙韌韌,伴上蔥油,非常惹味。

土豆夾膜 $28

羊肉餃 biang biang 麵 $65

醪糟湯圓 $52

可樂 $10
飲品都係揀我最喜歡的可樂。

餐牌選擇非常之多,所有餸菜,都可以選不辣小辣和大辣。
在中環工作的都聽過珍姐大名吧,每每到午市便人龍不斷,最近就發現在旁邊的陝西菜,對我來說更吸引,價錢相宜又美味,隔天立刻又帶了幾位同事去試試,結果大家一致好評,原來已開業多年,是我們一直沒發掘到 。陝西茶必吃當然少不了肉夾膜和Biang Biang麵,手工拉制,口感特別有勁道,搭配麻辣、酸辣調味料,再加入蔥花、蒜末、辣椒油等,乾撈超級掛汁惹味 !歸納大家意見,羊肉餃、炸雞翼大隻酥脆又入味,麻辣湯麵出色 。還有炸湯圓!!!!$28/4粒在中環很是相宜!!即炸的半流心不油膩好好吃!下次一定會再來,繼續發掘他們其他的菜式—————-𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:凍茉莉綠樽仔茶陝西涼皮豆角燒茄子麻辣大盤雞(半只) 乳香雞翼秘制麻辣麵芹菜餃biang biang麵腊汁肉夾膜炸湯圓—————————————————𖠿𖥣 有緣小敍 (中環)〒 中環和安里14-15號地下B號舖—————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodpor

下次一定會再來,繼續發掘他們其他的菜式

—————-
𝙒𝙚 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙:

凍茉莉綠樽仔茶
陝西涼皮

豆角燒茄子

麻辣大盤雞(半只)

乳香雞翼秘制麻辣麵
芹菜餃biang biang麵

—————————————————

𖠿𖥣 有緣小敍 (中環)
〒 中環和安里14-15號地下B號舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodporn #foodphotography #foodgasm #foodstagram #陝西菜 #麻辣 #centraleats #中環 #中環美食
___
🥇Follow @eathkgirls