2018-10-26
其實我一直都對分子料理有偏見,覺得係花巧野,工夫多,分量少,食落去到喉唔到肺。不過一直未曾正式嘗試,睇下今餐之後會唔會有改觀一到步,知客非常漂亮,一身中國褀袍,開义開到大腿的儘頭。。。sorry,走題了。。。行入大廳,環境闊落,一兩邊落地玻璃,感覺很清爽。不知什麼原因,餐牌全英文,睇得我好辛苦。侍應生推薦第一次嚟就要Tasting Menu,就聽他建議吧。點完餐就送上一客雞蛋仔,與一般雞蛋仔不同,這個不是合起來的,底面分開,中間加了香蔥,食起來像蔥油包,很新奇跟著就順餐牌上菜,上菜前會把該菜式中特別的配料介紹一下,之後就再介紹個菜式呢個真係唔記得係咩,中間有塊火腿這個是龍蝦他他,及龍蝦雲吞,雲吞中加了蝦米油,介紹時有放上枱,問了侍應可取走,5小瓶都拿走了,返屋企煮麵食呢個燒粟米加粟米蓉,入口濃濃的粟米香呢個份子小籠包,把鬼,放入口個皮就溶化,內裏就是小籠包味的肉湯,味太濃了,冇口感鵝肝煎得好香口,但個梅菜雪糕就有啲多於泰國桔子汁,矛台,加唔知咩花所以藍色。酒的比例唔夠,起碼要一半酒一半桔子汁才夠味燒猪腳,估計係先慢煮再燒,所以肉裏保留大量肉汁,唔會好似一般燒烤咁乾招牌雞飯,用意大利飯方
呢個真係唔記得係咩,中間有塊火腿
呢個燒粟米加粟米蓉,入口濃濃的粟米香
鵝肝煎得好香口,但個梅菜雪糕就有啲多於
泰國桔子汁,矛台,加唔知咩花所以藍色。
酒的比例唔夠,起碼要一半酒一半桔子汁才夠味
招牌雞飯,用意大利飯方式煮,再加乾鮑魚粉,乾鵝肝粉,吃落口好香,但唔覺有鮑魚味或鵝肝味
假魚翅,甜品,酸酸地
總結,未試過可以一試,都係果句花巧野,重質不重量。對胃口大的人只可半飽