2024-10-18
同朋友去咗 The Flame Bar & Restaurant,Dinner Set for 2,$608仲有升級咗飲品,成個晚餐氣氛好chill。香煎大蝦伴牛油果沙律大蝦煎得外脆內嫩,蝦味鮮甜,而且唔會過熟,咬落去彈牙有肉。配埋牛油果沙律,牛油果滑溜溜,味道清新,仲有啲微酸嘅沙律醋,整個前菜食落去好清爽。甘筍忌廉湯濃郁,飲落去口感滑溜主菜西班牙海鮮燴飯 同 安格斯牛西冷扒。西班牙海鮮燴飯 飯粒煮得啱啱好,唔會太硬又唔會過濕,帶有淡淡嘅番紅花香味。入面嘅海鮮好豐富,有蝦、帶子同墨魚,全部都好新鮮,帶子好鮮嫩,燴飯嘅味道濃郁但唔會過鹹。安格斯牛西冷扒牛扒煎到外層微焦,內裡仲係粉紅色,肉質好嫩滑,牛味好濃郁。配菜仲有原個蒜頭,同牛肉本身嘅味道融合得啱啱好。甜品方面,意大利芝士蛋糕 帶有濃郁嘅酒同咖啡香,蛋糕質地綿密但唔會太膩,甜度啱啱好;火焰法式焦糖燉蛋 就更加不得了,表面嘅焦糖燒得脆脆地,內裡嘅燉蛋滑溜溜,焦糖嘅甜味同燉蛋嘅奶香完美配合,正。飲品方面,我哋升級咗 Sangria Red 同Suntory premium Malt's。兩杯都好大杯,Sangria 帶有少少果香,微酸微甜
香煎大蝦伴牛油果沙律
甘筍忌廉湯
濃郁,飲落去口感滑溜
主菜
西班牙海鮮燴飯 同 安格斯牛西冷扒。
西班牙海鮮燴飯
安格斯牛西冷扒
飲品方面,我哋升級咗 Sangria Red 同Suntory premium Malt's。兩杯都好大杯,Sangria 帶有少少果香,微酸微甜,飲落去好清爽;Suntory啤酒泡沫綿密,口感滑順,完美配合牛扒。