2021-12-01
<Sukiyaki Set> 黑毛和牛$519 (半年前價錢,最近應該加左價)1. 前菜: 茄子、和牛他他、柚子醃蘿白 2. 和牛 3片+白飯3. 野菜鍋4. 豆腐雪糕 + 飲料🌟頭盤方面,所有菜式味道正常,柚子醃蘿白清新開胃。🌟主菜每人包括3塊和牛,店員會負責將所有食物烹調,之後每塊牛肉可根據個人喜好沾不同汁或粉,店員亦會提供建議。例如第一塊牛肉可先沾壽喜燒汁及日本蛋汁,之後第二第三塊可按個人喜好分別沾青檸、七味粉、山椒粉、山葵粉等。雖然我地只係叫黑毛和牛(另有A5和牛選擇),但所有牛肉入口即溶,加上白飯,口感一流。本來擔心食物望落唔多可能會唔夠飽,但份量完全足夠。🌟食完和牛後,店員會幫手以壽喜燒汁烹調野菜鍋,野菜鍋的蔬菜種類頗多,可中和一下和牛的肥膩感, 感覺剛剛好。🌟甜品為自家制豆腐雪糕,並可自行選擇一杯飲料(咖啡或茶)。Overall:Taste – 9/10Service – 9/10 (店員全情幫忙烹調,並細心介紹食物及食法)Environment – 8.5/10 (雖然餐廳未有任何景觀,但坐位非常闊落舒適)Online booking – ❌SUKIYA
(半年前價錢,最近應該加左價)
1. 前菜: 茄子、和牛他他、柚子醃蘿白
2. 和牛 3片+白飯
3. 野菜鍋
4. 豆腐雪糕 + 飲料
🌟頭盤方面,所有菜式味道正常,柚子醃蘿白清新開胃。
🌟甜品為自家制豆腐雪糕,並可自行選擇一杯飲料(咖啡或茶)。
Overall:
Taste – 9/10
Online booking – ❌
SUKIYAKIYA絕對係香港食Sukiyaki數一數二既餐廳,無論係服務同食物質素都好好,值得一試,之後亦應該會再次到訪。
———————————————
SUKIYAKIYA