2024-05-23
無諗過平日夜晚來都全場滿座,咁就知道餐廳 @bingo_and_cook 幾受歡迎啦~餐廳走韓式木系工業風,不規則的木板條和垂吊燈泡做天花裝飾,有型又有feel,最特別就係特設2人自修室自閉位,簡單間開,上面又放咗好多K pop明星相,擺設模型等,都幾攪笑! 🔮韓式辣炒小章魚絕對俾我想像中辣,仲要係後勁的辣,不過越辣越想食,八爪魚爽口又彈牙,醬汁濃稠度剛好,每隻分爪魚都均勻地被裹醬汁裹著,超級惹味呀,而且份量很多,旁邊有兩團米線,用來作拌麵來食很搭呀~ 🔮甜辣無骨炸雞半份半份有6件雞,仲要大大件,即叫即炸,上枱時勁香呀~外皮十分香脆,無骨啖啖肉,肉質十分嫩滑,又入味,仲勁juicy,甜甜辣辣超正呀~仲要跟埋一串炸年糕和脆皮腸,年糕外脆內煙韌,上面仲有層蜜糖,可謂是甜脆香呀~ 🔮海鮮豆腐窩大大窩份量夠哂4個人食,連卡式爐上,煲滾後可以慢花keep住暖笠笠,各類海鮮十分新鮮:青口,蜆,蝦,魷魚,大大件頭豆腐,韓式粉絲,真係超級大堆頭;連韓式辣醬一齊煲滾,湯頭有種海鮮甜辣味,鮮味十足,豆腐和粉絲亦吸引咗湯底的味道,豆腐嫩滑又夠辣,粉絲煙韌又掛湯,天氣咁凍,食呢個窩,真係暖上心頭呀! 🔮孟買雞
🔮韓式辣炒小章魚
🔮甜辣無骨炸雞半份
🔮海鮮豆腐窩
🔮孟買雞尾酒
食韓式炸雞,總覺得要飲番杯先至夠過癮,以Bombay Gin ,藍橙Liquor, 梳打 和鮮檸檬混合而成,除咗賣相藍色夠哂夢幻之外,微酸的gin酒香,絕對清爽醒神呀
🔮柑橘炭酸水
大大個橙做裝飾係杯面,其實仲要係將入面橙肉拎哂出來,做成果蓉,加入sparkling water, 入口啖啖橙香,香甜清新,用來減辣真係一流呀~