2023-09-25
我是被餐廳的名字吸引了去試。「背脂煮干」聽個名我係完全無概念,不過我又鐘意試新野餐廳唔算好大,有一排高櫈位,亦有幾張4人櫈網上科普了一下,原來「背脂煮干」源自新潟縣燕市與三条市。以豬背油脂「背脂」及大量沙丁魚乾熬出「煮干」做湯底。湯底表面有層濃厚的油,可以保存食物嘅溫度。 餐廳主打3種口味嘅湯底。有原味,海老辛辣同black 胡椒,可以揀拉麵或沾麵每次試新野,我都會試左原味先,今次就點左特製背脂煮干湯拉麵/沾麵特製背脂煮干湯拉麵 湯麵配有一塊厚豚肉,流心蛋全隻,一塊薄豚肉,都幾豐富湯底遠遠已飄來香味湯面浮著一層厚厚的油脂, 因為用上了醬油湯底,無想像中咁油膩。特別愛呢種寬麵,有口感,又索到D湯~ 特製背脂煮干沾麵沾麵是分開麵同湯底上的豚肉配料和湯麵一樣多個湯底除左濃郁好多外, 入面仲有好多舊豚肉變相即係餸多左初時見到呢碗咁濃郁嘅湯底, 都打左個突但估唔到味道又無咁想像中咁濃烈而且仲食到有d柚子嘅清香湯底入面嘅五花豚肉仲入哂味, 就算肥肉都唔膩, 比跟麵嘅薄豚肉更好味😋如果湯麵同沾麵2揀1, 我鐘意沾麵都多d但我鐘意湯麵嘅麵條呀, 唔知有冇得mix 埋餐廳有提供凍水不過見呢2款飲品都好得
餐廳唔算好大,有一排高櫈位,亦有幾張4人櫈
每次試新野,我都會試左原味先,今次就點左
特製背脂煮干湯拉麵/沾麵
湯麵配有一塊厚豚肉,流心蛋全隻,一塊薄豚肉,都幾豐富
湯底遠遠已飄來香味
特製背脂煮干湯拉麵
沾麵是分開麵同湯底上的
豚肉配料和湯麵一樣多
個湯底除左濃郁好多外, 入面仲有好多舊豚肉
變相即係餸多左
初時見到呢碗咁濃郁嘅湯底, 都打左個突
但估唔到味道又無咁想像中咁濃烈
而且仲食到有d柚子嘅清香
如果湯麵同沾麵2揀1, 我鐘意沾麵都多d
但我鐘意湯麵嘅麵條呀, 唔知有冇得mix 埋
餐廳有提供凍水
不過見呢2款飲品都好得意,只係20蚊一支,值得一值
靜岡綠茶可樂
靜岡蜜瓜梳打
靜岡綠茶可樂 /蜜瓜梳打
但作為日本的特色食物,來試下都係不錯的。