2019-09-21
位於尖沙咀厚福街的滿軒新派粵菜,係一間中式粵菜館,晚市有粵菜小炒供應,午市則有全手工製作點心、明爐燒味、炒粉麵飯等等。平日下午茶時段各款點心都係$20(燒賣蝦餃除外)水晶鮮蝦餃蝦餃size比平時酒樓的大隻,外皮厚薄適中,內裏啖啖鮮蝦肉,爽口彈牙夠晒新鮮,皮薄餡靚,無得頂呀!蟹籽燒賣皇體型份量同樣十足的燒賣皇,豬肉同鮮蝦比例均一,啖啖豬肉香亦有唔少鮮蝦味,好好食潮州蒸粉果晶瑩剔透的粉果皮好Q彈,有嚼勁,富米香!裏面包着大量沙葛、花生、西芹、蔥花、等等配料,味道同口感層次都好豐富呢金龜叉燒包中式叉燒包、西式叉燒包或雪山叉燒包就食得多,呢個外表造型可愛的金龜叉燒包真係第一次食!面上有一層金黃菠蘿皮,甜甜的,內裏係半肥瘦叉燒肉餡,好睇又好食龍皇鮮竹卷呢個鮮竹卷獨特之處就係用龍蝦湯浸住,好矜貴。鮮腐竹外皮好嫩滑,有豆香,內裏係豬肉同雜菜餡料,感覺健康春風得意腸粉呢個係非一般的蝦腸粉,嫩滑腸粉內裡包住鮮蝦春卷,即叫即炸所以春卷口感好酥脆,仲充滿蝦肉香添,唔使點豉油都好好食太極馬拉糕馬拉糕外型呈太極狀,黑色的一邊係竹炭味~口感鬆軟,帶有黃糖香,甜度適中,好好味呢
水晶鮮蝦餃
蟹籽燒賣皇