2020-05-30
城中扒房,自問去得不少,尖沙咀、中環、銅鑼灣,好食的扒房選擇很多,今天到大埔一趟,竟然有意外驚喜。食牛扒最緊要的是肉的新鮮程度及質素,這裏的牛扒放在透明的櫃中,由客人自己選擇,新唔新鮮,一望就知。由於這裏的選擇很多,我和幾位朋友,一人點了一塊不同的扒。點了Dry aged咗21日肉味濃啲嘅Hanger Steak,一支骨的Prime Rib,非常之嫩口嘅Veal Chop,同埋大T骨Porter House。其中一位朋友不吃牛,便點了罕有而肉味香濃的蘇格蘭羊西冷。配菜方面,經理推介牛肉飯,心想扒房食飯有啲怪,但經理話要一試,飯中滲入淡淡牛油香,似海南雞飯嘅牛肉版,值得一試。另外也點了西瓜BB沙律, 十分新鮮和特別,$78真係好抵食。這裏的選擇及質素勝於幾間香港數一數二的扒房,Rxxh’s Chxxs, Mxxtxx’s, Laxxy’s等,我估這幾間出名的扒房很多支出都用於租金,結果牛扒的質素不及以前。而這間在大埔的小店,租金可能比較平,所以願意花成本選擇較高質素的牛扒,這個價錢食到這樣高質的牛扒,好抵食,性價比高。另外不得不提的,這裏的Cocktail好好飲,好創新,我點了一杯用菊花
另外不得不提的,這裏的Cocktail好好飲,好創新,我點了一杯用菊花浸出來的Gin酒,非常清新。
餐廳裝修走型格工業風,服務殷勤專業(經理對牛扒的描述十分仔細,好似Wiki咁)。雖然Full House,但服務勤快貼心,是一間十分值得推介的高質扒房。
後記:埋單時發覺張單有啲唔妥(俾我哋想像中平),原來這間扒房冇收加一,咁好嘅服務仲要唔收加一,我當然好識做俾多啲貼士啦。