2024-10-13 555 views
喺唔同嘅社交平台都見到好多人開始講呢間由台灣過嚟嘅朝日夫婦台日式刨冰,因為自己本身都好鍾意食日式刨冰所以都好期待。本身以為週末會多少少人,點知雖然鋪面比較細,但係完全唔使等位。一坐低佢哋就送上兩杯麥茶俾我同朋友,完全係日式風味。我哋一日叫咗一個刨俾你食,Tiramisu味上面嘅可可粉配搭刨冰唔會好甜剛剛好,而入面更加有一啲類似奶凍嘅cream類令到整體刨冰唔會好單調,再加上最深入嘅地方有咖啡凍咖啡都唔會好甜而且好濃味平衡咗本身甜味,整體嚟講唔錯。而另外一個覆盆子刨冰就非常之有視覺效果店員更加喺我哋面前笑容上面嘅焦糖。相比之下呢個刨冰就比較清爽一啲。雖然一開始食嘅時候外面嘅醬汁過濃,但係食食吓會覺得其實都幾清爽。而上面嘅芝士亦都唔會太漏。只不過有一樣扣分位就係裏面嘅cereal/granola之類嘅物體口感唔係咁配合而且有啲黐牙,仲要俾我發現佢哋拎嚟拎去原來就係一包卡樂B嘅cereal,呢個位就有啲失望啦。另外老實啲講句就係覺得冰粒唔係十分綿密仲食食吓會覺得有啲一粒粒冰粒。再加上我嗰日係坐吧枱位置而吧枱位置佢哋其實已經喺度處理緊刨冰,重點係佢個火槍其實係對外銷,所以係有機會燒到食客,我坐
另外老實啲講句就係覺得冰粒唔係十分綿密仲食食吓會覺得有啲一粒粒冰粒。再加上我嗰日係坐吧枱位置而吧枱位置佢哋其實已經喺度處理緊刨冰,重點係佢個火槍其實係對外銷,所以係有機會燒到食客,我坐低嗰一下哄埋咗少少佢哋處理刨冰嘅位置,其實已經感覺到個火槍既熱力。所以呢一部份都有少少扣分。