2011-11-24 35 views
近來, 發覺一間老牌餐廳, 實行大展拳腳. 分店開開開, 而且又集中係旺角區. 呢一次, 亦可以叫做farewell餐, 因為是日正好食我於旺角的工作既last day. Cover完Maternity, 做埋些少手尾, 我又回復自由身了. 不過面對經濟低迷, 自由身雖好, 而且亦準備了另一門搵錢路線, 但因為大圍經濟的因素, 又要再三多考慮一下......回題, 是日是細老闆請客, 一眾同事來到位於銀行中心的一間新開幕既花園餐廳, 享用午餐. 不過, 大老細不出席, 說明不會額外多給午飯時間, 雖然是近, 但也吃得趕趕迫迫.我叫了一個焗牛脷飯. 焗飯需時呢一句術語實在令人焦急萬分. 不過, 速度上, 總算是能夠達標. 能讓我於一小時之內, 完美地完成這一個與時間競賽的午餐.食港式西餐, 首先都係會送來一碗靚湯. 而我覺得, 羅宋湯配西餐比起忌廉湯更加之合口胃. 可是, 花園的羅宋湯有一個弊病, 就是面頭上的一大片油層. 味道雖然是正宗, 食完成嘴油, 很不是好受. 焗牛脷飯, 配上的濃汁是美味的燒汁(Gravy), 新鮮剛焗起的飯, 夠熱夠香. 牛脷既腍, 味道又十足

焗牛脷飯, 配上的濃汁是美味的燒汁(Gravy), 新鮮剛焗起的飯, 夠熱夠香. 牛脷既腍, 味道又十足, 加上炒底的飯, 用香味四溢來形容, 實在是非常之恰當. 而且剛焗起的飯, 完全沒有乾的感覺, 只是邊位尚有少許帶脆的飯粒. 令到此焗飯, 倍加美味.

最後的一天了, 雖然只是短短的4個月, 但也有少少不捨, 不過不是不捨工作, 不是不捨老細, 也不是不捨同事, 亦不是不捨旺角......有什麼不捨呢......不慣放自己大假罷了.
$36 (Lunch)