2025-01-01
最近朋友介紹「阿閒泰」 呢間泰國菜館,食得開心嘅好去處。😋 加上近日多位網紅都推薦,所以我哋成班人就決定去試下。🥢🍾首先我哋試左個《烤原個椰菜花配青咖喱醬》,青咖喱醬好有特色,酸甜醬汁相互融合,口水直流。椰菜花爽口,配上特色青咖喱,味道絕對出色。👍👍👍棕櫚糖炭燒三黃雞🐔🐔🐔。聽個名就知道好味,果然入口即溶,嫩滑又唔會油膩。再者,棕櫚糖的甜味和炭燒的香氣結合得天衣無縫,美味到無法形容。😋😋😋最後我哋嚐到了最精彩的一道菜 – 《濃汁泰黃咖喱軟殼蟹》🦀。豐腴嘅軟殼蟹配上味道豐富咖喱,鮮味與咖喱完美結合,每一口都被咖喱汁和軟殼蟹嘅鮮味帶到了一個新高度。要特別提嘅係阿閒泰環境、佈置都超正🤩🤩🤩服務親切又周到,同朋友聚會吹水氣氛非常好。而且坐落於銅鑼灣核心地段,交通非常方便。👫👭👬 我哋成班食過唔少泰國餐,「阿閒泰」絕對係地道平均泰國風味之上,仲多咗一份新頴。👍👍😎