2021-01-20 515 views
食物Five Guys的時候被呢間餐廳的簡約風門面吸引了, 今天買外賣試試。呢間小店主打banh mi 即係越南法包, 是越南國民美食, 在香港近來新興起來。我在越南同香港都食過不少banh mi, 可惜香港的總係差一d 又貴十倍, 所以對呢間店都沒有太大期望。一進店老闆娘已經窩心問候, 收銀隔離有一個高櫃放晒各式材料,同越南街頭所見到的直頭一模一樣。menu 上第一個就係signature banh mi 所以毫不猶豫點左, 加埋越式咖啡$100 比較抵。 原本叫既係熱咖啡,但係老闆娘強烈推薦凍,所以要左。原來老闆娘會親自手搖咖啡,亦窩心地叫我即場試! 飲第一啖以為自己飲緊朱古力,老闆娘話呢個係越南咖啡豆的特色。 杯咖啡超級濃滑又唔過甜超好味, 飲完仲有一絲絲餘韻。個包超級大舊,本以為會放唔晒入個口,原來個包係皮脆內軟, 咬一啖已經成台碎 裡面有青瓜、醃蘿蔔,芫茜新鮮清香,豬肝醬濃淡適中, 腩仔片大塊。係好食過越南既程度,值得一來再來!

一進店老闆娘已經窩心問候
原本叫既係熱咖啡,但係老闆娘強烈推薦凍,所以要左。
原來老闆娘會親自手搖咖啡,亦窩心地叫我即場試!

係好食過越南既程度,值得一來再來!
signature banh mi, Vietnamese ice coffee
Other Info. : 在等包的時候有不少熟客入黎,對食物都讚不絕口!
2021-01-19
Waiting Time
2 Minutes (TakeAway)
$100 (Lunch)
  • 越式咖啡
  • signature banh mi