2021-10-18 177 views
上星期日入大角咀晚飯,經過見到潮順館剛剛開張,裝修算新淨雅緻,即時訂6位,今晚試菜。潮州菜館,地方不算大,分BC區,即有6人枱啦!可惜一去到,就被扣印象分了。6位客比四人枱?坐低擺齊碗筷茶杯後,剩返小小的中心位,頂多放到1-2味餸菜。話晒我們是一星期前訂枱喎!吾係walkin喎!咁嘅招呼不如轉場啦!經一輪擾攘,終於轉到另一張長方枱,起碼勉強放到5-6個餸啦!睇落似老板或經理連返道歉,還打過9折,總算識做生意啦!講返餸菜品質,我們點了10個餸,價錢經濟,屬平民之選,性價比算OK啦!鵝片腩肉墨魚三併:鵝片屬潮洲招牌餸,當然冇得輸。腩肉未夠入味,墨魚都叫爽口。海哲拼豬耳:正常味道,中規中矩,豬耳好似潭仔好味D。鵝肝:夠淋吾太粉,但鮮味不足,價錢偏貴。影漏左相,不過賣相都一般啫。黃金炸魚皮:抵食,咸蛋味剛剛好,加微辣,脆口,埋相都不錯。啫啫爽肉芥蘭煲:都夠啫啫的,熱辣辣,芥蘭合格,爽肉就硬左少少,偏咸。蠔餅:可能因同時間狂上菜,吃時已凍左,雖然粉醬仲有少少脆,但蠔仔凍左,少少腥。炸凌魚球:店員推薦話自家制,內有腊味...賣相幾靚,味道不過不失啦!鵝粒炒飯:味道甜甜地,鵝粒就吾明顯,但虾仁幾爽,

海哲拼豬耳:正常味道,中規中矩,豬耳好似潭仔好味D。

黃金炸魚皮:抵食,咸蛋味剛剛好,加微辣,脆口,埋相都不錯。

鵝粒炒飯:味道甜甜地,鵝粒就吾明顯,但虾仁幾爽,炒飯吾錯。

最後追加了滷水蛋和五香牛𦟌:蛋冇特別,牛𦟌就未夠彈口,太淋。

可能是一開始見我們麻麻煩煩,吾肯屈就坐細枱,招呼明顯變左VIP,不停酙茶又加酸菜(小食)。整體上,以這價錢來評,都叫抵食啦!建議菜館改善座位安排,不可能6人坐4人圓枱,隔離張6人枱仲坐左X位(心照啦)。茶樓飲茶食點心就得,都叫中級潮州茶館級數嘛!若連上碟都冇位,難度要客人一人揸住一碟吃飯咩!邊會有下次光顧呢?
2021-10-17
$150 (Dinner)