2020-10-04
聽朋友介紹,話呢一間位於中環,新開嘅火鍋店無論裝修,服務態度,同埋食物質素都好高質,就決定收工後去呢度一試,食朋友餐升職飯。環境:呢度地方唔大,講真,做火鍋店略嫌細左啲,比較似普通茶餐廳冰室格局。的確冇錯,呢度中午會做埋午市,有撈麵、茶記野,價錢都幾大眾化架。入返正題,呢度裝修以八九十年代為主題,幾有特色。除咗裝修,夜晚仲會播八九十年代嘅經典金曲,仿佛一直睇緊流行經典五十年咁,正呀!食物:呢度主要係食海鮮同埋牛肉,如果食海鮮最好早一日留定,當日叫唔一定有架。講返海鮮,味道有鮮味,好新鮮,而且貝殼類舖頭好細心,會事先開幾刀,令到海鮮容易熟啲,就咁擺落去烚,熟佢就會甩出嚟, 唔會好似出面咁啲肉黐住曬個殼,真心要讚!湯底方面,出面好多火鍋店其實都係味精湯底,入面唔會有特別多配料,但係呢度可以話畀你聽咩叫 - 真·材·實·料!鍋底本身已經有啲海鮮,我諗起碼有十粒大沙伯,一路食老闆仲一路幫我哋添加,食埋食埋每人都起碼食咗七八粒,都咪話唔抵,仲要粒粒冇沙又有鮮味,一個字,正!牛肉方面,呢度有好多特別嘅部位可以食到,鍾意食牛嘅真係唔可以錯過,不過講到最欣賞嘅都係老闆會親自拎一盤牛肉,每個部位向客人逐
環境:
食物:
牛肉方面,呢度有好多特別嘅部位可以食到,鍾意食牛嘅真係唔可以錯過,不過講到最欣賞嘅都係老闆會親自拎一盤牛肉,每個部位向客人逐一介紹,睇得出啲牛肉真係幾靚,肉質油脂分明。不過最重要係睇得出老闆嘅誠意,真心,我相信香港地冇乜邊間火鍋店老闆會咁得閒拎啲食材同客人介紹,咁嘅服務質素,點可以唔支持呀。
💪🔥💪🔥
唔講咁多,睇相就知道啲食材有幾靚,下次去開中環,唔使次次食西餐嘅,一於同朋友仔試下呢間用心之作!
附上餐牌供參考: