2023-04-14
復活節假期冇去外地旅行,留喺香港用舌尖旅行一樣得姐~第一站係日本東京。呢間麺屋こころ Kokoro Tokyo Mazesoba主打撈麵。拉麵沾麵就食得多,到底日本嘅撈麵係點㗎呢?.一坐低見到有張紙教你點食東京撈麵。首先係撈勻啲醬料,食咗三份一之後加黑胡椒,食咗三份二就加秘製香醋。食完晒啲麵之後仲剩返啲配料嘅話,仲可以免費撈白飯做肉燥飯添。食法都幾特別,食個麵可以幾個花臣。.明太子忌廉撈麵 $89 (M) / $99(L)呢個麵材料有叉燒、蛋黃、蔥花、水菜、唐辛子絲、生蒜、魚粉,同埋大大個球狀嘅明太子。叉燒有兩塊,表面微焦,肥瘦適中。明太子味道鹹鮮,帶點辣味,配搭忌廉醬汁,再撈匀蛋黃,質感有啲似食緊carbonara,但佢個麵條同意粉唔同,非常煙靭彈牙,所以口感更勝一籌。.柚子鹽味撈麵 (冷)$79 (M) / $89(L)相比喺明太子忌廉撈麵嘅濃稠,呢個柚子鹽味撈麵就非常light,有夏天嘅感覺。柚子鹽味非常清新,淡淡嘅柚香加上柚子皮碎,再配合埋爽脆嘅竹筍,雞肉經過慢煮,非常嫩滑。食完呢個撈麵非常開胃!.雞皮餃子$43雞皮餃子嘅皮用咗雞皮做,一口size,炸得脆卜卜,啖啖肉,配埋特製
明太子忌廉撈麵 $89 (M) / $99(L)
柚子鹽味撈麵 (冷)$79 (M) / $89(L)
雞皮餃子$43
雞皮餃子嘅皮用咗雞皮做,一口size,炸得脆卜卜,啖啖肉,配埋特製嘅芥末醬,增添風味之餘唔嗆鼻,唔錯!
北海道3.7牛乳海鹽雪糕$36
用3.7濃度嘅北海道牛乳同埋沖繩海鹽製作嘅雪糕,我覺得食落有啲似不二家嘅牛奶糖味,係回憶嘅味道。
焙茶latte
用玻璃瓶裝住非常精緻❤️茶味同奶香頗平衡,但個人焙茶味再出啲會更好。飲之前記住要搖勻,因為啲焙茶粉會沉底。