2024-05-20 441 views
由於閨蜜實在太為食嘅緣故,我已經冇辦法滿足到佢啦,研究有啲咩餐廳可以一齊食,居然提出秘魯菜。入到去先發現呢間餐廳嘅格局,裝修典雅,適合閨蜜或者情侶約會慶生。氣氛輕鬆又有情調,一入到去酒吧,再入去主廳就係一個西式嘅餐廳。我哋首先掂咗一杯signature Cocktail嚟飲!慢慢等上菜。HIDING IN THE MIST $108Artisanal pink salt pisco, fresh pineapple & pink grapefruit juices, artisanalcoconut & yuzu foam呢隻酒望落去有粉紅色,由新鮮嘅菠蘿同埋葡萄汁配製而成,嗰啲泡沫就用咗椰子同埋柚子嚟整,一開始配合咗乾冰有種喺迷霧入邊出現嘅粉紅瑰寶。都易入口甜甜地酸酸地,非常適合女仔去飲!我哋就食set Menu,再叫咗一個signature Cocktail。不過佢奇怪嘅係閨蜜居然同我講佢唔食沙律醬,於是成份前菜我一個人食晒,上網睇吓先知原來係呢度嘅招牌菜,佢走寶啦!Special Tasting Menu✨Tokyo $680 per person ✨✨✨✨NIKKEI ICE

我哋首先掂咗一杯signature Cocktail嚟飲!
慢慢等上菜。

HIDING IN THE MIST $108
Hiding  in  the  Mist

coconut & yuzu foam

Special Tasting Menu
✨Tokyo $680 per person ✨

✨✨✨NIKKEI ICE BOWL✨✨✨

LA CAUSA
Yellow chilli causa / prawn tartare / prawn tempura avocado mousse
LA CAUSA

呢度菜有大蝦天婦羅,牛油果醬配薯蓉整成慕絲,鋪墊落去呢就覺得個天婦羅蝦又種清新感覺。至於個醬汁就用咗黃辣椒🌶️,同埋碎蝦肉,撈埋他他醬。

Akami (赤身)/ watermelon / wasabi citrus soy / avocado sweet potato crisp
呢度前菜入邊有赤身吞拿魚(吞拿魚入面,脂肪含量最少的肌肉部分)。燴菜就用咗。西瓜、芥末大豆豉油、牛油果🥑仲有甜薯片。
值得一讚嘅係赤身吞拿魚新鮮又唔油膩,口感清爽柔軟。佢嘅整體味道呢就有西瓜提咗鮮味,赤蝦新鮮嘅芥末大豆豉油就偏甜,牛油果甜薯片風味獨特,同平時食開嗰啲墨西哥片有少少唔同嘅感覺,佢係比較偏清淡,帶出牛油果嘅鮮味。

CEVICHE CLASICO 經典酸橘汁醃魚
Hamachi(油甘魚) / sweet corn/ cancha( PERUVIAN TOASTED CORN SNACK) / sweet potato/ coriander / tiger's milk(源自秘魯的特別醬汁)
一開始食落去嘅時候覺得佢嘅油甘魚刺身好柔軟,不過佢就因為好特別嘅秘魯醬汁味道偏檸檬加橘子嘅酸,一啲甜粟米,同埋一啲薯仔,相當開胃!比較啱鍾意食酸嘢嘅朋友!

✨✨✨SECOND COURSE✨✨✨
Slow cooked beef cheek / pico
de gallo (墨西哥莎莎醬)/ avocado
TACO DE ADOBO

嗰塊脆薯片上面呢有慢煮牛頰肉,肉質鮮嫩柔軟入口即溶,上邊配牛油果,仲有墨西哥莎莎醬🇲🇽,即係有啲蕃茄洋蔥碎。一試難忘。🤩🥰🤞

BEEF TATAKI
Seared striploin / panka tosasu / garlic flakesbubu arare / spring onion
BEEF  TATAKI

日式生牛肉,通常都叫做鮮嫩牛他他。牛他他外層煎到金黃色,內裏有粉嫩嘅牛肉薄切。每一小塊上面有特製嘅日式醬汁調製(日本醋同埋紅糖),有洋蔥味,相當美味可口。

PRAWN ACEVICHADO
Tempura prawn / hamachi avocado / salsa acevichada
PRAWN ACEVICHADO

壽司上面係油甘魚,入邊係炸蝦🍤同牛油果🥑。啲油甘魚都幾新鮮,壽司份量大大個。

✨✨✨MAIN✨✨
TOKYOLIMA STEAK

🥩 呢塊牛扒,有個蒜蓉牛油醬,建議即係點少少🤏。因為本身呢個牛扒都已經好入味,食落令我諗起係英國倫敦旅行嘅時候食嘅牛扒。香煎薄身,有香草味。

SALMON

厚切嘅三文魚柳,上面有芥末甜豉油,仲有海苔,充滿日本風味。

ARROZ CON MARISCOS

呢隻飯同西班牙海鮮飯嘅味道相比,比較淡
有帶子、藍青口、新鮮嘅蝦、大大隻八爪魚🐙!海鮮飯上面係有芝士碎嘅。

✨✨✨DESSERT✨✨✨
OYE PAPI

呢個甜品大大個,適合兩個人share嚟食,係一個好大嘅朱古力批,仲有雲呢拿雪糕!

由於閨蜜食唔飽,所以我哋叫多咗炸雞同埋豬頸肉🙊🙈🙉

KI-MO-CHI $135 大 / $90 小
Karaage fried chicken rocoto mayo
KI-MO-CHI

日式嘅炸雞配搭蛋黃醬,份量都OK。

SECRETO $310
Slow cooked Iberico pork neck/ sweet soy / garlic flakes 310
慢煮豬頸肉配日式甜豉油,上面有好多秘製嘅炸蒜蓉,整體感覺好好食🤤。

成晚都見到有唔同嘅枱喺度慶祝生日,呢度可以慢慢同閨蜜或者你嘅另一半,又或者一大班朋友喺度品嚐美食,仲有仲有過一個難忘嘅生日🎂!
Type of Meal
  • La Causa
  • Ceviche Aromatico
  • Oye papi
  • Kimochi  Chicken
  • Tuna  &  Watermelon  Tartare
  • Hiding  in  the  mist
  • SECRETO
  • BEEF TATAKI
  • CEVICHE CLASICO
  • TUNA WATERMELON CEVICHE CLASICO