2023-12-04
想去日本又無假😭想食日本居酒居style又無乜好選擇🥲上網search就彈左呢間「黑門水產」出嚟,近尖沙咀都好方便,最緊要附近都有停車場🅿️ 今日終於「的」起心肝去試吓入到去真係成個日本feel出晒嚟,同喺日本嘅居酒屋一樣(好想去日本😭)秋刀魚刺身🐟秋天係秋刀魚嘅季節,我真係無order錯!條魚嘅魚脂特別厚,啖啖都係魚脂嘅美味,超正🤤北海道蜜柑鯛薄切刺身🐟以前喺日本食過一次,個廚師仲特登介紹食呢種刺身要先用熱水喺個皮度淋一淋,之後極速用冰水冰鎮佢,咁樣可以令個魚皮更加彈牙,估唔到今次喺香港都食到同樣嘅質感同味道🥹🥹黑門令蟹味噌甲羅燒🦀甲羅即係「殼」,顧名思義即係喺個蟹殼度燒,有蟹肉、蟹籽、蟹膏同鵪鶉蛋,同我喺大阪食嘅一樣架🥹 勁creamy,每一啖都係滿滿嘅蟹活鮑魚刺身🦪咬落真係感覺到咩叫新鮮,口感爽脆鱈魚白子鱈魚白子唔係度度有得食,亦都唔係經常有得食,冬天係當造季節,季節限定梗係要食啦!入口嫩滑,佢伸用咗柚子醋,更加突出個好creamy嘅白子黑門令彩虹丼🌈個飯有吞拿魚、呑拿魚腩蓉、三文魚子、海膽、蟹肉、蟹膏,勁豐富✨
秋刀魚刺身🐟
北海道蜜柑鯛薄切刺身🐟
黑門令蟹味噌甲羅燒🦀
活鮑魚刺身🦪
咬落真係感覺到咩叫新鮮,口感爽脆
鱈魚白子
黑門令彩虹丼🌈