2022-04-26 987 views
Bookmark咗好耐好耐嘅Porker,估唔到過咗幾年,連舖都搬埋先第一次嚟食星期六十二點半嚟到已經排緊隊,等咗大概半個鐘先入座。排隊時店員就畀定餐牌我哋睇,排到第一組嘅時候就可以落咗單先。吉列豬扒定食有幾個部位選擇,分別係西冷、肉眼同豬柳。另外亦有豚肉餅、芝士豚肉餅同吉列海鮮。除咗吉列定食,仲有咖喱飯、生姜燒、滑蛋飯、三文治同多款小食。定食包括白飯,味噌湯同前菜。味噌湯係好足料嘅豚汁,有豬肉片同紅白蘿蔔片,味道偏甜唔會太鹹Porker嘅吉列豬扒用上鹿兒島三元豚,以低溫熟成令肉質變得更柔軟。熟成牛喺香港就好常見,熟成豚肉就似乎比較罕見,但其實喺日本已經興咗好耐。吉列豬扒表面沾滿大塊麵包糠,食落寧舍酥脆,而且炸得顏色均勻,賣相滿分豚肉眼係限定部位,肉味濃郁口感柔軟,邊位有少部份肥膏豬柳比起肉眼肉質更腍,脂肪較少但肉味濃郁喺日本食吉列豬扒差不多次次都係食西冷同豬柳,雖然西冷貴過豬柳,但個人覺得豬柳仲好味過西冷。定食包括嘅無限refill椰菜絲刨得夠幼細,沙律醬汁有兩款,香橙洋蔥沙律汁果味突出,帶微酸好開胃。而芝麻醬味道濃郁,撈椰菜絲食好好味餐廳自家製嘅吉列豬扒醬汁比一般嘅吉列豬扒更加惹味

星期六十二點半嚟到已經排緊隊,等咗大概半個鐘先入座。

吉列熟成豚肉眼定食(限定)

豚肉眼係限定部位,肉味濃郁口感柔軟,邊位有少部份肥膏

吉列熟成豬柳定食

豬柳比起肉眼肉質更腍,脂肪較少但肉味濃郁

餐廳自家製嘅吉列豬扒醬汁比一般嘅吉列豬扒更加惹味,原來成份有紅酒同紅味噌。

整體嚟講食物質素高,不論係豬扒、椰菜絲沙律定係白飯,都好貼近喺日本食到嘅質素。而且服務都唔錯,侍應經常斟茶同re-fill椰菜。下次一定會再嚟幫襯!
Type of Meal
Lunch
吉列熟成豚肉眼定食(限定)
吉列熟成豬柳定食