2021-07-01
餐廳:牡蠣小屋 (銅鑼灣)地址:銅鑼灣駱克道459-461號The L.Square10樓真喺好想去旅行🥺,懷念台日韓美食之濟,專程搵咗銅鑼灣呢間由日本人開嘅日式餐廳🇯🇵——牡蠣小屋去食飯,佢哋嘅廚師喺由日本人😍,相信處理菜式會相當有份量同正宗👍一入到門口就見到晒餐廳嘅環境🏮,除咗有bar枱仲有充滿日本味嘅榻榻米,而我哋坐嘅位面對住開放式廚房,比你可以一邊食一邊欣賞大廚烹調嘅過程🥘,電視播緊日本節目,食客仲有講英文、日文、韓文嘅人😂,唔講以為真喺去咗日本🗾鐵盒燒生蠔(半打) $220餐廳以蠔嘅菜式為主打,店員介紹呢個鐵盒燒生蠔喺必食嘅食物之一,咁當然唔可以唔試😎,店員上枱開始計時,將裝滿生蠔同清酒嘅鐵盒燒8分鐘,確保生蠔喺燒到最佳嘅狀態比我哋食,燒完仲有大廚即場開蠔上碟🦪,有得食又有得睇。生蠔入口清甜,清酒辟除咗蠔腥味,雖然唔算大隻,但每一隻都好飽滿多汁🤤,平時唔鍾意食生蠔嘅朋友都忍唔住食咗幾隻🤣明太子芝士玉子燒 $98真喺無食過咁正宗嘅玉子燒😍,原條玉子燒放喺木板上,切開見到流心嘅芝士同明太子,即叫即燒切開仲有蛋汁慢慢流出,放入口蛋香濃郁,明太子同芝士香湧流而出,食唔停口😋10款盛盒
鐵盒燒生蠔(半打) $220
明太子芝士玉子燒 $98
10款盛盒 $268
10件現場手切手握嘅壽司放咗喺一隻超級長條形嘅碟上面🍣,
串燒叫咗個鹽燒白蔥豬肉($38)、鹽燒蕃茄豬肉($38)同燒牡蠣飯團($58),用豬肉片捲起白蔥同蕃茄仔,透薄嘅豬肉片肥瘦各半,油脂香滲入蔬菜當中,燒完再撒上鹽、黑椒等調味,放入口惹味熱辣辣🔥
最後叫咗個餐廳自家製嘅北海道布丁($48)🍮,