⭐️ 評分:4/5 - 日本食蠔聞名的專門店,在港已有三年!生蠔愛好者推介,氣氛溫馨,適合聚會和放鬆! 沖繩限定只到31號!- 🌟沖繩期間限定MENU🌟✳️ 沖繩香檸汁生蠣 👍🏻👍🏻👍🏻果然是新鮮生蠣,搭配香檸汁,味道清新甜美,肥美好飽滿,偏Creamy ,礦物味較淡- ✳️ 黑糖布甸 👍🏻👍🏻👍🏻甜而不膩,口感滑嫩獨特,像麻糬感,煙韌綿密有張力,大愛!!是完美的甜品收尾❤️ -✳️ 魷魚苦瓜天婦羅 略脆,搭配苦瓜的清香/魷魚的彈形爽口,口感獨特 - ✳️ 苦瓜炒 👍🏻簡單卻美味,加入午餐肉、雞蛋、芽菜、木魚等,苦瓜的鮮味充分展現。 - ✳️ 魷魚納豆獨特的組合,讓人驚喜! 以往極度抗拒納豆,但這可以! - ✳️ 蟹肉水雲醋清新可口,蟹肉鮮美-------------✳️ 串燒👍🏻牛舌,有軔勁,厚身有彈性牡蠣五花肉卷,包裹牡蠣,新鮮香口,鮮嫩有汁- ✳️ 壽司10貫 👍🏻時令壽司,新鮮清香,大吞入口即溶,口感極佳
⭐️ 評分:4/5
日本食蠔聞名的專門店,在港已有三年!
生蠔愛好者推介,氣氛溫馨,適合聚會和放鬆!
沖繩限定只到31號!
🌟沖繩期間限定MENU🌟
✳️ 沖繩香檸汁生蠣 👍🏻👍🏻👍🏻

✳️ 黑糖布甸 👍🏻👍🏻👍🏻
甜而不膩,口感滑嫩獨特,像麻糬感,煙韌綿密有張力,大愛!!
是完美的甜品收尾❤️

✳️ 魷魚苦瓜天婦羅
略脆,搭配苦瓜的清香/魷魚的彈形爽口,口感獨特

✳️ 苦瓜炒 👍🏻
✳️ 魷魚納豆
獨特的組合,讓人驚喜! 以往極度抗拒納豆,但這可以!

✳️ 蟹肉水雲醋
清新可口,蟹肉鮮美
-------------
✳️ 串燒👍🏻
牛舌,有軔勁,厚身有彈性
牡蠣五花肉卷,包裹牡蠣,新鮮香口,鮮嫩有汁

✳️ 壽司10貫 👍🏻
時令壽司,新鮮清香,大吞入口即溶,口感極佳

• 壽司10貫
  • 黑糖布甸
  • 生蠔
2024-09-26 4499 views
🇭🇰牡蠣小屋·鐵盒燒廣島生蠔$240/6pcs l 追加芝士$43/3pcs呢間我想食好耐㗎喇 果然完全冇失望😍😍佢個鐵盒燒生蠔勁鮮 勁juicy 超正 而且佢係燒完都超大隻🦪🤤🤤另外佢追加個芝士都好高級 係真係好鹹香 同個蠔好夾🧀不過都係就咁食最鮮😈·牡蠣五花肉卷$38 l 牡蠣雞翼$68 l 牡蠣泡菜鍋(牡蠣6個)$380之後佢其他蠔嘅串燒我都好鍾意😋尤其係佢個五花肉卷 佢個五花肉燒到脆身 夾住個蠔勁夾 勁帶出到個蠔既鮮🐷另外個雞翼蠔都好好食 個蠔係擺喺入邊 勁大隻脹卜卜 跟住個蠔都好creamy🐤最後個牡蠣泡菜鍋都好豐富既 有6隻大蠔 但係我自己就覺得冇咁特別 都係鐵盒生蠔正啲🤤🤤·山芋明太子鐵板燒$78 l 海鮮沙律$108 l 白姜醋鯖魚昆布卷$98除咗蠔我哋仲嗌咗啲小食 個山芋明太子鐵板燒出奇哋我覺得好好食 佢個明太子比例剛剛好 配埋山芋 食落好creamy 薄薄一層咁樣燒 勁好食🔥之後佢個沙律份量好多 而且上面嘅刺身都好新鮮 勁有誠意🥗😎最後嗰個白姜醋鯖魚昆布卷都唔錯 口感好好 鯖魚都好味 不過我自己就略嫌佢個白姜有少少太多🫢🫢·#rbyeat#rby日本菜 #rbyce
🇭🇰牡蠣小屋
白姜醋鯖魚昆布卷
#rbyeat
#rby日本菜 #rbycelebrations
#rby銅鑼灣
$550 (Dinner)
鐵盒燒廣島生蠔
山芋明太子鐵板燒
海鮮沙律
白姜醋鯖魚昆布卷
<銅鑼灣鐵盒燒蠔人氣日式居酒屋>🤩位於銅鑼灣L. Square 這間上樓日式居酒屋, 一出已經感受到這居酒屋的氣氛, 令你彷如置身於日本當地一樣, 而且由日本人主理, 份外親切. 店內仲有塌塌米坐位, 感覺更像置身於日本居酒屋~居酒屋仲有好多款刺身, 壽司, 仲有串燒可以選擇. 鮮甜惹味. 首先我梗係order 我最愛既串燒先, 上枱仲熱辣辣,,正!~ 蕃茄豬肉 $38~ 免治雞肉 $38~ 雞柳梅紫蘇 $38~ 牡蠣餃子雞翼 $68~ 牛舌 $48另外這裡最出名係<鐵盒燒廣島生蠔> {$240/半打}😋 ~ 蒸製時間剛剛好, 令生蠔更加肥美鮮甜, 大大隻. 可以再追加埋拉克莱特芝士, 三隻原味, 三隻配芝士, 更加yummy. 而且又唔會太漏太fat.<和牛卡爾帕喬> {$148}😋 即係半生熟既和牛他他, 一碟8片薄切. 好juicy既牛肉香味, yummy.<山芋明太子铁板燒> {$78}😋 ~ 質感軟綿绵, 淋淋的.感覺口感似食緊大阪燒. 有口感有層次感
<銅鑼灣鐵盒燒蠔人氣日式居酒屋>🤩

~ 蕃茄豬肉 $38
~ 免治雞肉 $38
~ 雞柳梅紫蘇 $38
~ 牡蠣餃子雞翼 $68
~ 牛舌 $48

<山芋明太子铁板燒> {$78}😋 ~ 質感軟綿绵, 淋淋的.感覺口感似食緊大阪燒. 有口感有層次感. 作前菜食都好perfect!

仲可以order 清酒梅酒飲, Mono桃梅酒 {$68}~

正😋絕對係高質既日式居酒屋之選👍絕對值得回頭再食!
2024-09-10
$400 (Dinner)
掛住牡蠣小屋嘅招牌鐵盒燒廣島生蠔 🫶🏻原汁原味香噴噴~決定再訪吃過夠💗來一次肚皮大滿足。來到門前見到放滿了超多款的日本蠔🦪好鬼吸睛~除咗主打各款蠔料理,還有很多特式日系料理。🌟鐵盒燒廣島生蠔 $240/半打在鐵盒裡放了生蠔和清酒,燒好後會即席開蠔,超香噴噴!廣島蠔隻隻鮮味多汁,肥美飽滿🫶🏻我們還追加了芝士($43/3隻)~生蠔鋪上了熱溶芝士,邪惡又好味!🌟和牛卡爾帕喬 $148靚靚和牛薄切,配以蔥花和洋蔥絲一起吃,和牛柔嫩入口即化,和牛脂香跟爽脆洋蔥絲很有平衡感💗清爽不膩。🌟蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉 $118香噴噴意粉!有大大隻肥美鮮甜嘅牡蠣,還有八爪魚粒粒,蒜香美味具口感。🌟山芋明太子鐵板燒 山芋泥跟蛋汁拌好,入口軟糯柔滑,帶有微微明太孓鹹香💗很喜歡這配搭。🌟白姜醋鯖魚昆布卷 $98鯖魚片丶白薑片丶蔥段~以薄片昆布緊緊捲着,入口超開胃清爽。🌟蒲燒鰻魚 $148香氣十足,味道恰到好處💗鰻魚滑嫩細緻。🌟燒原隻魷魚筒 $108大大隻魷魚筒切開了小小件,入口彈牙爽口,充滿鮮味。🌟鮟康魚肝 $58口感綿密帶甘香~很喜歡。

🌟鐵盒燒廣島生蠔 $240/半打

🌟和牛卡爾帕喬 $148

🌟蒜香辣椒牡蠣八爪魚意粉 $118

🌟山芋明太子鐵板燒

🌟白姜醋鯖魚昆布卷 $98
鯖魚片丶白薑片丶蔥段~以薄片昆布緊緊捲着,入口超開胃清爽。

🌟蒲燒鰻魚 $148
香氣十足,味道恰到好處💗鰻魚滑嫩細緻。

🌟燒原隻魷魚筒 $108
大大隻魷魚筒切開了小小件,入口彈牙爽口,充滿鮮味。

🌟鮟康魚肝 $58
口感綿密帶甘香~很喜歡。

今次係銅鑼灣又搵到間主打日本牡蠣、海鮮、新鮮魚類、串燒嘅餐廳,未夠7點已經滿座,好彩今次預先BOOK定位,準時入座😋鐵盒燒廣島生蠔(半打) $240~追加芝士~ 3pcs $43大大隻嘅廣島蠔,口感滑嫩,今次再追加芝士🧀,味道更加濃郁🦪白姜醋鯖魚昆布 $98呢款昆布配搭鮮味嘅醋鯖魚,係開胃之選和牛卡爾帕喬 🥓$148肉質非常柔嫩,入口即溶,再配上橄欖油、黑醋等味道,更加突顯肉味🌶️ 蒜香辣椒牡蠣▪︎八爪魚▪︎意粉 $118 好少見日式餐廳有意粉,呢款絕對係非常足料嘅海鮮意粉,配料豐富,再加上蒜蓉辣椒配搭,帶出微辣口感🍣 壽司十貫 $26810款壽司,當中有左口裙邊,深海池魚,吞拿魚,帶子,魷魚等等,全部都鮮味滑嫩,值得推介👍👍仲唔快d約埋d朋友一齊嚟👯‍♂️📍牡蠣小屋 KAGURA(銅鑼灣)香港銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓

鐵盒燒廣島生蠔(半打) $240
~追加芝士~ 3pcs $43
大大隻嘅廣島蠔,口感滑嫩,今次再追加芝士🧀,味道更加濃郁🦪

白姜醋鯖魚昆布 $98
呢款昆布配搭鮮味嘅醋鯖魚,係開胃之選

和牛卡爾帕喬 🥓$148

🌶️ 蒜香辣椒牡蠣▪︎八爪魚▪︎意粉 $118

🍣 壽司十貫 $268

仲唔快d約埋d朋友一齊嚟👯‍♂️

📍牡蠣小屋 KAGURA(銅鑼灣)
2025-01-09 109 views
今日又同朋友喺呢間我勁鍾意嘅日式餐廳食飯啦😌 呢間餐廳氣氛勁好,啲嘢又好食,就算平日都好爆㗎,記得一定要book位啊😎 🌟鐵盒燒廣島生蠔 半打 (一半加芝士)呢度出晒名就係呢個鐵盒燒廣島生蠔😍 每一隻都係脹卜卜好大隻,食得出係新鮮靚生蠔🫶🏻 我哋叫咗半打,其中一半就加埋芝士一齊食🤩 我就鍾意就咁食,又鮮又甜,大滿足😎 朋友鍾意加芝士,拉克萊特芝士味道濃郁,估唔到同生蠔係咁夾🫶🏻 🌟和牛卡爾帕喬呢個又係每次必點😎 望住師傅即席製作好療癒🫶🏻 生和牛片加咗黑醋、橄欖油、新鮮蔥花、黑胡椒等調味,裏面有大量新鮮洋蔥絲,所有材料加埋一齊食,口感同味道都相當豐富,呢個真係必食推介😆 🌟白姜醋鯖魚昆布味道非常清新嘅昆布卷,最鍾意佢加咗白薑同埋紫蘇葉,食多多都唔怕漏😎 🌟蒜香辣椒牡蠣.八爪魚意粉呢度嘅生蠔咁高質,梗係要試吓佢嘅牡蠣意粉啦😎 有四隻生蠔,每隻都係大大隻,仲有好多八爪魚粒👍 蒜蓉味勁香,食到停唔到口😍 🌟DRAFT BEER神泡生啤,食日本嘢必叫,爽呀😎🌟特大吉列蠔 勁美味😍😍外掃除,內juicy 🤩🤩 生蠔嘅肉汁 必晒出嚟😎 仲配兩款酱汁,正😘 🌟山芋蓉綠茶蕎麥麵(冷)味道非常清爽😋 蕎

🌟鐵盒燒廣島生蠔 半打 (一半加芝士)

🌟和牛卡爾帕喬

🌟白姜醋鯖魚昆布

🌟蒜香辣椒牡蠣.八爪魚意粉

🌟DRAFT BEER
神泡生啤,食日本嘢必叫,爽呀😎

🌟特大吉列蠔

🌟山芋蓉綠茶蕎麥麵(冷)
味道非常清爽😋 蕎麥麵柔滑有嚼勁,口感細膩👍 同埋山芋泥一齊食增添口感,而且仲好健康😇

🌟自家製法式栗子蛋糕
上次職員已經推薦我哋食,不過實在太飽🙃 今次終於都留肚食啦🥰 真係好好食,法式栗子蓉仲有咖啡香味😎 唔係死甜嗰種😎 裏面仲有雲呢拿雪糕😋 勁高質😬

2025-01-05
  • 和牛卡爾帕喬
  • 特大吉列蠔
原來銅鑼灣駱克道樓上有間日本人主理的生蠔專門店🦪 細細間舖但超有氣氛,尤其個日近年尾 店主仲送左全場一人一杯sake一齊碰杯慶祝🍶✨ 而且小店時不時仲會做好多季節限定或者日本節慶的推廣,例如呢幾款沖繩県期間限定菜式 蟹肉水雲醋($78)、魷魚納豆($68) 開胃小食🦑 苦瓜炒($88)、魷魚苦瓜天婦羅($118) 沖繩苦瓜口感帶少煙韌有咬口 苦味都係可接受範圍之內,小炒加左大量芽菜、雞蛋、午餐肉同木魚一齊炒,而天婦羅就送酒一流🍤 新鮮生蠔黎自福岡($178/3隻) 夠晒肥美屬於creamy派 肚位厚肉 配埋沖繩香檸汁一齊食都唔會遮晒蠔既鮮甜味~ 整體適合同朋友仔一齊黎飲sake食小食 下次試下串燒同刺身壽司先!

• 苦瓜炒
  • 沖繩香檸汁生蠣
由居港多年的日本人主理,以日本生蠔專門店做主打的居酒屋,店家所有生蠔都是由日本直送,有岩手縣,福岡縣,兵庫縣,長崎縣,全部即開即煮,新鮮肥美,有啲生蠔嘅size仲好似我隻手掌咁大,喺香港都食到真正嘅日本風味,生蠔愛好者一定唔可以錯過,依家居酒屋仲做緊沖繩限定Menu,可以試到真真正正的沖繩味道🔮沖繩香檸汁生蠣即開肥美嘅牡蠣刺身,配搭上用沖繩直接入口的檸檬造成的香檸汁,肥美飽滿白雪雪,蠔身新鮮到反晒光咁,睇見已經流晒口水,上面po相由香檸汁就造成好似蒟蒻啫喱,一啖入口,口感牡蠣微脆又Creamy,蠔鮮味濃郁,微酸清香的香檸汁,提鮮又減膩,絕對係必食推介呀!🔮魷魚苦瓜天婦羅沖繩苦瓜可以為係沖繩島嘅名物之一,甘脆香口,而魷魚天婦羅火口亦炸得剛剛好,天婦羅粉漿薄而香脆,魷魚新鮮軟腍又彈牙,輕輕灑上一些鹽巴,更加提鮮🔮魷魚納豆以前嘅我好抗拒食納豆㗎,但係人大咗口味真係會有少少唔同嘅,我都唔記得幾時開始我開始接受納豆嘅味道,呢個魷魚納豆我覺得係一個幾特別嘅組合,黏黏的納豆和魷魚的黏身口感,味道鹹鮮有致,將日本嘅月見子拌混魷魚和納豆,冇諗過三者的味道加埋一齊竟然真係幾好食,真心覺得大家係可以一試嘅!

🔮沖繩香檸汁生蠣

🔮魷魚苦瓜天婦羅

🔮魷魚納豆

🔮蟹肉水雲醋
這是一款好地道嘅沖繩冷盤前菜,用日本入口嘅新鮮蟹肉和沖繩特產~海葡萄,蟹肉新鮮鮮甜, 海葡萄,Q彈顆粒有一個好特別嘅口感,微酸爽口,十分開胃

🔮苦瓜炒
沖繩人一直都相信長壽係同佢哋食苦瓜有關嘅,所以基本上所有沖繩人都好鍾意食苦瓜,呢個苦瓜炒可以話係當地一度好common嘅小炒,沖繩苦瓜切片再加入午餐肉粒,雞蛋絲,芽菜,木魚絲等,看似十分簡單的配料,但係整道菜出來嘅成品,可以話係充分突顯咗沖繩苦瓜嘅鮮味,整體有種簡單而清新嘅感覺

🔮沖繩泡菜鍋
天氣凍凍地,當然一定要叫返個窩物啦,首先整個鍋份量非常之多,上面更加鋪上六隻非常肥美嘅牡蠣,牡蠣滾至剛剛熟,入口軟綿綿,蠔味十足,微辣更能提鮮,真心正!窩入面嘅蔬菜都吸收咗蠔鮮味,非常惹味,食到最後我仲飲多咗兩碗湯,可以話係美味有暖心呀

🔮黑糖布甸,用另一沖繩名物沖繩黑糖做出嚟嘅布甸,甜而不膩,奶香,蛋香,糖香,三者味道互相輝映,互相平衡,入口質地非常嫩滑,以此作為飯後甜品,真係可以話係我呢個牡蠣宴一個prefect 的結尾啊
1K
又到聖誕, 又是聚會的好日子! 相約好友一同感受食咗當去咗系列, 今次去沖繩! 這由日本人主理的日本生蠔專門店, 試試沖繩限定 Menu蟹肉水雲醋 ~ 沖繩雲母, 味道清甜鮮香, 加上蟹肉啖啖醇厚!沖繩香檸汁生蠔 ~ 生蠔入口幼滑, 鮮嫩爽口, 肉質鮮甜又肥美!魷魚納豆 ~ 人生第一次食納豆, 蛋黃跟魷魚混合納豆, 那種黏稠感像芝士拉絲一樣, 味道醇厚! 苦瓜炒 ~ 簡簡單單, 以苦瓜、芽菜、午餐肉及雞蛋等同炒, 看著清淡但各種鮮美也充份發揮呢! 魷魚苦瓜天婦羅 ~ 炸得酥酥脆脆, 魷魚又嫩又滑, 無法言喻的滋味!拖羅蓉蔥花卷 ~ 魚油也太豐厚了吧! 入口即溶的拖羅魚蓉, 入口十分香滑!牡蠣茶漬飯 ~ 燒飯糰加上鮮甜小牡蠣, 配上茶的清香, 暖心頭! 黑糖布甸 ~ 濃厚的黑糖甜味, 口感像麻糬, 又綿又滑, 必點!
這由日本人主理的日本生蠔專門店, 試試沖繩限定 Menu
Type of Meal
Dinner
❣️成日都會想去日本,所以特別鍾意食日本嘢~前排發現仲可以食到沖繩美食,$178 食到大大隻生蠔,好高質!🦪沖繩檸檬生牡蠣$178/3件- 都幾抵食,大大隻夠肥美,口感爽口鮮甜,配上柚子好fresh✨蟹肉水雲醋 $78- 鮮甜鮮拆蟹肉撈上清新水雲,都幾有心思✨魷魚苦瓜天婦羅$118- 魷魚口感口感特別,脆外皮肉質鮮滑。另外天婦羅苦瓜口感清爽,的確唔錯✨魷魚納豆$68-納豆撈蛋黃、魷魚,令納豆口感變得特別🥚苦瓜炒$88- 保留苦瓜青爽juciy口感,配上炒蛋、芽菜、午餐肉,都幾多配料,幾健康🍳海鮮明太山芋鐵板$78- 超多明太子,撈上蛋黃、山芋,口感味道唔錯🍮黑糖布甸$48- 甜度適中,比較滑同流心口感下次再去食蠔🦪!

🦪沖繩檸檬生牡蠣$178/3件
沖繩檸檬生牡蠣

✨蟹肉水雲醋 $78

- 鮮甜鮮拆蟹肉撈上清新水雲,都幾有心思

✨魷魚苦瓜天婦羅$118

✨魷魚納豆$68

-納豆撈蛋黃、魷魚,令納豆口感變得特別

🥚苦瓜炒$88

🍳海鮮明太山芋鐵板$78

- 超多明太子,撈上蛋黃、山芋,口感味道唔錯

🍮黑糖布甸$48

- 甜度適中,比較滑同流心口感

下次再去食蠔🦪!
沖繩檸檬生牡蠣
最近好想食生蠔, 就去了牡蠣小屋KAGURA點知星期日原來有生蠔買一送一超抵食就叫左6隻🦪 來自長崎、岩手、兵庫生蠔好有海水味, 又夠creamy 非常新鮮博多和牛飯既和牛比想像中多, 味道有sukiyaki 既味, 配蛋黃加飯非常好食山芋明太子鐵板燒 這個明太子味濃 配合山芋綿綿的, 很特別, 我覺得好值得試新出沖繩県期間限定MENU我點了蟹肉水雲酯, 蟹肉鮮甜, 水雲清新, 配合起來很開胃魷魚苦瓜天婦, 炸漿夠薄, 魷魚鮮味, 炸得剛剛好,苦瓜甘甘地, 唔苦這間店是日本人主埋, 老闆重送每人一杯清酒同全場食客乾杯, 好有氣氛
最近好想食生蠔, 就去了牡蠣小屋KAGURA
點知星期日原來有生蠔買一送一
超抵食就叫左6隻🦪 來自長崎、岩手、兵庫
生蠔好有海水味, 又夠creamy 非常新鮮
新出沖繩県期間限定MENU
我點了蟹肉水雲酯, 蟹肉鮮甜, 水雲清新, 配合起來很開胃
2024-12-22
Celebration
Xmas's Eve
  • 博多和牛飯
  • 山芋明太子鐵板燒
  • 生蠔
2024-12-27 165 views
鐵盒燒廣島生蠔 半打記住一定要追加芝士 !之前食過同集團嘅炭兔,發現佢地嘅蠔真係好新鮮好好食,所以今次嚟到再encore👍🏻芝士本身一直熱住保持半溶狀態,蒸熟咗之後就即刻加芝士落去蠔㗎啦和牛卡爾帕喬生和牛肉見到都流晒口水,有大量嘅蔥同洋蔥夾埋一齊食,非常清新,作為開胃菜一流。白姜醋鯖魚昆布昆布外型非常特別,配埋白姜有種清新嘅味道。蒜香辣椒牡蠣.八爪魚意粉啲蠔隻隻都係漲卜卜架,辣椒恰到好處令到個意粉食落冇咁膩。燒原隻魷魚筒聞到燒魷魚味都忍唔住會想叫黎食,燒得剛剛好,魷魚非常彈牙。10件拼盤壽司石鯛/魷魚/金目鯛 /草鯖魚 /北海道帆立貝/鰹魚/池魚/左口魚邊/赤牡丹蝦/拖羅Salt & Lemon shochu SODA最舒服就係一路可以飲燒酒梳打解膩啦!後面有一個榻榻米區域,啱晒一大班朋友聚會。
鐵盒燒廣島生蠔 半打
記住一定要追加芝士 !
和牛卡爾帕喬
白姜醋鯖魚昆布
昆布外型非常特別,配埋白姜有種清新嘅味道。
蒜香辣椒牡蠣.八爪魚意粉
啲蠔隻隻都係漲卜卜架,辣椒恰到好處令到個意粉食落冇咁膩。
燒原隻魷魚筒
聞到燒魷魚味都忍唔住會想叫黎食,燒得剛剛好,魷魚非常彈牙。
10件拼盤壽司
Salt & Lemon shochu SODA
最舒服就係一路可以飲燒酒梳打解膩啦!
後面有一個榻榻米區域,啱晒一大班朋友聚會。
2024-12-27 173 views
今天來到銅鑼灣的這間人氣日式居酒屋,感受到了濃厚的日本氛圍!位於L. Square的這家店,讓我一踏進去就彷彿置身於日本本土,親切的服務更讓人倍感溫暖。店內的塌塌米坐位,更是增添了幾分日式風情!🍶 燈光是暖色系,牆上掛著木質和藤質的裝飾,整體環境讓人放鬆,加上聖誕節的燈飾和小擺設,感覺特別有節日氣氛!🎄沖繩期間限定MENU 🌟 🔸沖繩香檸汁生蠔:果然是新鮮生蠔,肥美而飽滿,搭配香檸汁,味道清新甜美,是必食之選👍🏻 大家有機會一定要來試試這裡的沖繩祭料理,保證讓你驚喜連連!🥳🔸苦瓜炒蛋🍳:經典的沖繩菜式,苦瓜切得薄薄的,不會太苦,口感爽脆。搭配滑溜的炒蛋、柴魚和香口的午餐肉,鹹香平衡,讓人一口接一口😋 🔸魷魚苦瓜天婦羅🦑:苦瓜炸得酥脆,略帶甘香,而魷魚則Q彈可口。炸漿薄而不油膩,搭配苦瓜的清香,口感獨特✨ 🔸魷魚納豆🦑: 新鮮的魷魚滑溜可口,搭配納豆的黏滑感,生蛋黃和小青蔥增添了層次。這個獨特的組合讓我驚喜,清新的味道超出我的想像,適合喜歡嘗試新口味的你!🌱 🔸蟹肉水雲醋🦀:水雲的鮮味和蟹肉的甜味相互交融,再加上少許酸醋,整道菜開胃得不得了,讓人一試成主顧!🍽️ 🔸蘆筍串燒:鮮嫩的蘆筍,輕

沖繩期間限定MENU 🌟

🔸蘆筍串燒:鮮嫩的蘆筍,輕輕燒烤後保留了自然的清甜,口感爽脆

🔸白蔥豬肉串燒:白蔥與豬肉的組合,肉質鮮嫩多汁,蔥香四溢,為每一口增添了獨特的風味

🔸燒牛舌串燒:牛舌燒得剛剛好,外焦內嫩,肉質彈牙,搭配一點鹽和檸檬汁,真是絕佳的下酒菜

🔸雞腿肉串燒:雞腿肉串香氣四溢,燒烤的香味撲鼻而來,肉質鮮嫩

今日又出銅鑼灣買嘢,食完晚飯再返屋企。鐘意食蠔嘅我,又搵到間餐廳主打日本牡蠣、海鮮、新鮮魚類、烤雞肉串、開胃菜。🦪 鐵盒燒廣島生蠔(半打) $240🧀 追加芝士 3pcs $48 ~勁肥美嘅廣島蠔😍,本身已經有自然嘅鮮甜味,經過蒸煮,再加上芝更濃郁且富有層次感。🐟 白姜醋鯖魚昆布 $98🐃 和牛卡爾帕喬 $148 ~和牛的脂肪分布均勻,肉質非常柔嫩,入口即化,帶有自然的甘甜味。加上橄欖油、黑醋、鹽、黑椒,味道酸甜香。🌶️ 蒜香辣椒牡蠣🦪八爪魚🐙意粉 $118 ~大蒜和橄欖油的香氣與海鮮的鮮味相結合,意粉的味道層次分明,既有海鮮的鮮美,又有香辣的刺激。🍣 滿滿海鮮壽司 $228🍺 PREMIUM MALT’S DRAFT BEER $58 ~啤酒拉花第一次見,口感滑順,帶有淡淡的甜味和微苦的平衡,散髮出香濃的麥香和啤酒花的清新香氣。🍻 IWATE Oyster Stout BEER $88 ~限定·三陸黑啤,濃郁的焦糖、巧克力和烘焙麥芽的香氣。滑順且醇厚,口感豐富,可以感受到麥芽的甜味與微苦的平衡。

🦪 鐵盒燒廣島生蠔(半打) $240

2024-12-19
Type of Meal
Dinner
  • 鐵盒燒廣島生蠔
.銅鑼灣· 期間限定沖繩生蠔祭.牡蠣小屋 KAGURA📍銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square10樓.➰今日到訪的餐廳生蠔控絕不容錯過,位於銅鑼灣鬧市中心,餐廳裝潢以木系居酒屋設計為主,除了吧枱之外更設有日式塌塌米風座位,非常日系,餐廳每日直送來自日本不同縣份產的生蠔,應有盡有,而且還有日本非常流行的鐵盒蒸蠔作賣點,今期還有期間限定的沖繩祭。➿沖繩祭期間限定料理 ✥ 魷魚納豆 💲68小編對納豆無愛,朋友表示入口有拉絲感覺,口感黏稠,單試了魷魚都有很爽彈。. ✥ 蟹肉水雲醋 💲78 ⭐️4.1/5⭐️上枱顏色鮮豔,大量蟹肉配搭滑溜水雲,入口酸甜清新開胃。. ✥ 魷魚苦瓜天婦羅 💲118 ⭐️4.1/5⭐️將沖繩兩款較有特色的產物以薄脆粉漿做成天婦羅,魷魚入口爽彈,苦瓜脆口中帶回甘,不錯。. ✥ 苦瓜炒  💲88 ⭐️4.2/5⭐️沖繩最有名的便是沖繩苦瓜炒午餐肉,餐廳完美還原,火喉控制亦相當出色,推薦一試。. ❀ 沖繩香檸汁生牡蠣   💲178/3隻 ⭐️4.3/5⭐️以沖繩出名的香檸作酸汁點綴,陪上新鮮飽滿的生蠔,入口微酸更帶出生蠔鮮味,非常出色。.➿ ❀ 鐵盒燒廣島蠔 💲240/半打
銅鑼灣· 期間限定沖繩生蠔祭
牡蠣小屋 KAGURA

➿沖繩祭期間限定料理
 ✥ 魷魚納豆 💲68
魷魚納豆

✥ 蟹肉水雲醋 💲78 ⭐️4.1/5⭐️
上枱顏色鮮豔,大量蟹肉配搭滑溜水雲,入口酸甜清新開胃。
蟹肉水雲醋

✥ 魷魚苦瓜天婦羅 💲118 ⭐️4.1/5⭐️
魷魚苦瓜天婦羅

✥ 苦瓜炒  💲88 ⭐️4.2/5⭐️
苦瓜炒

❀ 鐵盒燒廣島蠔 💲240/半打 ⭐️4.3/5⭐️
以鐵盒將生蠔新鮮蒸熟再去殼上枱,保留生蠔的原汁原味,即使原隻入口已經非常鮮甜,亦可加上檸檬汁及日式酸辣汁,味道更有層次感,必試推薦。

✥ 牡蠣雞翼 💲68/1 ⭐️4.2/5⭐️
餐廳的特色串燒之一,將生蠔釀入雞翼之中,既感受到生蠔的鮮味,又可以享受到燒雞翼的嫩滑惹味,一舉兩得。

➰總結
餐廳以日本各地的直送生蠔作主打,而且還有特色的鐵盒蒸蠔作賣點,喜歡吹蠔的朋友不容作過,必試推薦。

➿➿➿
#牡蠣小屋  #KAGURA
#銅鑼灣美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食
#沖繩料理 #沖繩