2020-06-27 1243 views
第一次喺香港食omakase, 就試下呢間主打日法fusion菜嘅餐廳先。本身好想食米芝蓮二星柏屋,但柏屋無咗lunch😭不過唔緊要,今次就試下其主廚Hideaki Matsuo先生主理嘅Haku先😝😝👍💥Lunch Tasting Menu $880 (6 course)🍽 Uni / Shiso用上北海道嘅白海膽,海膽新鮮甜美,不帶一點腥味。✨員工介紹用下面嘅紫菜同紫蘇葉包住一齊食。我知道好多刺身都會同紫蘇葉撘配嚟食,但我個人覺得紫蘇葉香味偏濃,成塊包住嘅話有啲蓋過海膽鮮美嘅味道🙁但成道菜present得幾靚👍評分: 7.5/10 😊🍽 Dashi / Carabinero日本清湯味道一向偏淡,師傅用新鮮刨嘅柚子皮同菊花吊返出湯嘅清香😍特別一讚個紅蝦好出色👍半熟嘅蝦肉即使泡喺湯裏面,都食得出表皮好明顯煎香過嘅味道❤評分: 8.5/10 🙂🍽 Sashimi三色刺身,用上赤羽太、牡丹蝦同埋拖羅。我自己就覺得三種唔同嘅醬料味道都偏濃,有少少蓋過咗食材嘅味道。但要一讚牡丹蝦好鮮甜👍拖羅重油脂但魚油味無特別香。評分: 7.5/10 🙂🍽 Wagyu / Pearl Onion ⭐ (個醬太

🍽 Uni / Shiso

Dashi / Carabinero

🍽 Sashimi
評分: 7.5/10 🙂
Sashimi

🍽 Wagyu / Pearl Onion ⭐ (個醬太正💕)
店鋪選用熊本嘅A4和牛。煎香咗嘅西冷扒,普通嘅A4和牛肉質同味道,無特別驚艷。反而個牛油洋蔥醬汁味道極佳👍配上香甜清爽嘅烤珍珠洋蔥令人回味無窮😋💕
評分: 8.8/10 🙂
Wagyu / Pearl Onion

🍽 Awabi Risotto
南非鮑魚配上鮑魚肝醬,肝醬美味入口香醇😋店家用到日本米伴蕃茜醬做Risotto。即使比一般risotto綿密,但仍然保留到意大利飯獨有嘅夥粒感👍飯上嘅脆米令整體口感更多層次😋
評分: 8/10 🙂
Awabi Risotto

🍽 Topinambur / White Chocolate
嚟到甜品終於有法國菜嘅感覺🤣面頭嘅炸菊芋片幾特別。下面就正正常常白朱古力味雪糕加杏仁泡沫。店員加咗幾滴醋落去,我自己就唔太鐘意🤢
評分: 6.5/10 🙂
Topinambur / White Chocolate

🍽 Sweet
話哂法日fusion最後緊係有碟類似Petit Four嘅甜點啦🤣其中最左手邊嘅whiskey果凍我就覺得好特別好好食😍入口係whiskey嘅酒香同蜜糖味,吞食後whiskey嘅dry先喺舌頭蔓延💕
評分: 8/10 🙂
Sweet

總括而言餐廳service唔錯,每道菜都好詳盡咁介紹。我自己覺得呢間餐廳用嘅香料味有啲偏重,可能因為係法日fusion菜(?)🤔下次都係食返啲傳統嘅omakase慢慢感受食材嘅原味道吧😝

(感謝睇到呢度嘅你❤)

美味度👅: 8/10
性價比💕: 7.5/10