2024-09-27
喺Restaurant Week Winners Edition偶然發現了一間日本X西班牙菜的清酒吧。它的tapas 及主菜加入了日本元素,仲有多款清酒和葡萄酒選擇。Dinner tasting menu HK$298,包括兩道前菜、一道主菜和甜品——都幾抵!前菜要了 𝙋𝙖𝙙𝙧𝙤𝙣 𝙋𝙚𝙥𝙥𝙚𝙧𝙨 (青椒仔)、𝙋𝙖𝙣 𝙘𝙤𝙣 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙚 (蕃茄多士)、𝙈𝙚𝙣𝙩𝙖𝙞𝙠𝙤 𝘾𝙧𝙤𝙦𝙪𝙚𝙩𝙩𝙚 (明太子炸丸子) 👍🏻👍🏻和 𝙆𝙖𝙧𝙖-𝙖𝙜𝙚👍🏻 (唐揚炸雞)。最鍾意脆卜卜的明太子炸丸子和外脆內滑的唐揚炸雞!主菜方面,我們選擇了 𝙋𝙤𝙧𝙠 𝘾𝙤𝙡𝙡𝙖𝙧 (豬頸肉)和 𝙎𝙚𝙖𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙋𝙖𝙚𝙡𝙡𝙖 (西班牙海鮮飯)(+HK$20)👍🏻👍🏻。豬頸肉肥美,有少少咬口。西班牙海鮮飯d海鮮份量都夠兩個人,個底仲有少少飯焦添。食物質素絕對得住呢個價錢。但佢最 — 最 — 最正的一定是 3 x 60mL 𝙎𝙖𝙠𝙚 𝙏𝙖𝙨𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙎𝙚𝙩 (+HK$120)。前兩款的吟釀清酒(李白峨嵋山及龜泉)分別用咗花酵母及CEL24 酵母,真係香氣四溢❤️ !最正係佢地星期一免開瓶費,星期四清酒半價🤯。Mokuzai 真
最正係佢地星期一免開瓶費,星期四清酒半價🤯。Mokuzai 真係啱晒酒鬼們🍶🍷!