2024-10-10 0 views
依間車仔麵係上海街,就喺信和過兩條街口就到,行完街想食碗麵都好方便。車仔麵應有嘅餸都齊晒之餘,仲有啲唔算常見嘅選擇。麵底選擇都好多種,而最令人驚喜就係……居然有瀨粉﹗﹗﹗而家好似越嚟越少見到瀨粉,至少我屋企同公司附近嘅茶記/麵店都無先,所以一見到已經唔洗諗,就決定喺瀨粉啦﹗入座之前要先決定好食咩再比錢,半自助嘅形式。本來只係打算要5個餸,因為放工之後去咗買嘢所以比較晏先食飯勁肚餓,但同店員講要咩餸果陣,啲餸就直接喺你面前,結果見到依樣好吸引,果樣又好似好正嘅時候,不經不覺就加到去八個餸。人生第一次,見到碗麵都覺得自己好似有啲誇張。例如本身我哋打算啲餸share一齊食,結果變成叫咗兩份嘅台灣黑椒腸。最後我果碗係瀨粉,加咗牛腩、生菜、溏心蛋、豆卜、咖哩魚蛋、台灣黑椒腸、金菇、響鈴。男朋友無我咁選擇困難,本身佢已經揀好要食咩,幾乎無改變。(其實佢都好多餸好豐富,只係放我隔離變得好似唔多咁XD)佢叫咗出前一丁,餸就有台灣黑椒腸、貢丸、漢堡扒、午餐肉、芝士腸、獅子狗卷。每樣餸嘅份量都唔少,就算男仔都好夠飽。同埋每樣都好好食,推薦加咖哩魚蛋,好入味,都幾辣下好過癮。因為叫咗牛腩所以主動幫我加咗腩汁

入座之前要先決定好食咩再比錢,半自助嘅形式。

每樣餸嘅份量都唔少,就算男仔都好夠飽。同埋每樣都好好食,推薦加咖哩魚蛋,好入味,都幾辣下好過癮。因為叫咗牛腩所以主動幫我加咗腩汁,個湯夠味又唔會太咸。
最最最推薦係落埋放係收銀附近嘅沙嗲醬,唔會太辣,好香好濃嘅沙嗲味,加小小已經好夠味。

叫咗檸樂,比玻璃裝自己倒落杯度,正啊﹗豆漿都好飲。
最後我哋兩個都食得晒,超滿足。
2024-10-09