朋友介紹咗一間特別嘅越南餐廳比我,一入舖頭已經被招牌燈箱同霓虹燈衝擊到,果然係視覺系,裝修以木系同綠色為主,感覺幾舒服!餐牌上面嘅菜名全部都好特別,好多未聽過嘅菜式,好彩呢度係自助落單,可以慢慢揀!越式發酵茶葉沙律($52)沙律菜上面淋咗新鮮蕃茄同香料煮成嘅醬汁,加上炸蠶豆、茶葉,撈匀食會有淡淡茶葉香,係幾特別又惹味開胃嘅前菜!惹火上身鹹檸豬頸肉($68)一上枱店員就提醒我哋小心,因為佢要點火,雖然只係好短暫時間,但火都幾猛。豬頸肉燒到外面半焦,入口先係甜酸咬落會有鹹檸味,味道層次幾多,最下面仲有燒得超靚嘅新鮮菠蘿!差不多一尺蝦($138)超大隻又新鮮彈牙嘅燒蝦,咬落係超重牛油蒜香,醬汁係越南風味嘅蕃茄醬,同蝦肉好夾,蝦面舖咗炸芋頭絲,香脆到好似食薯條甘,可以送酒!NVN 咖啡骨($78)見到隔離枱有一隻靚靚咖啡杯加上一大舊棉花糖,好夢幻,仲以為係甜品,原來又係驚喜!棉花糖杯入面係炆到好腍嘅一字骨,另外有一壺熱咖啡,將咖啡倒入棉花糖杯,棉花糖就會慢慢融化。一字骨咬落有淡淡咖啡味加上少少甜味,非常特別!招牌金邊粉($88)號稱嘅神級湯底,熬煮24小時果然牛味好濃郁,配料好豐富,有牛肉片、

越式發酵茶葉沙律

惹火上身鹹檸豬頸肉

差不多一尺蝦

NVN 咖啡骨

招牌金邊粉($88)號稱嘅神級湯底,熬煮24小時果然牛味好濃郁,配料好豐富,有牛肉片、牛肋條、牛筋、牛尾、牛肉丸同油條,個人超鐘意牛筋,脆口油條蘸少少湯,真係回味無窮!金邊粉同其他餐廳食到嘅質感唔同,更煙韌!
招牌金邊粉

富國島之椰子奶凍($52)粉藍色嘅sauce加上雲朵型嘅椰奶panna cotta,底層係冰凍芒果肉、柚子同爆珠,滿滿島國風情,好適合夏天食!

富國島之椰子奶凍

DEEP SEA FANTASY($68)超夢幻cocktail,杯口泡泡其實係有香氣嘅煙燻球,cocktail係用咗石榴、海葡萄同Gin tonic調製,酒味較濃。
DEEP SEA FANTASY

香茅青蘋果茶($23)自家製特飲,包裝好似支酒甘好得意,香茅加上酸甜蘋果,清新透心涼又養生。

香茅青蘋果茶

完全無諗過食越南菜會甘多驚喜,係好特別嘅多感官享受同用餐經驗!
越式發酵茶葉沙律
惹火上身鹹檸豬頸肉