2024-05-05
預早慶祝母親節,人均消費600,成餐飯食到一肚氣。散叫佐前菜、主食、同2日前預定佐片皮鴨。前段上餐都算快,未夠30分鐘上晒5樣菜。可能係人多亂啦,個茶壺同全場得我地係普遍茶樓圓壺,其他人都係方方地既壺,本來我都唔覺的,係後來發生事我先覺得怪。前菜同主食同時出現,不過都小事,平均係ok好食的,賣相算打卡able。除佐個茶同水,其他檯都有人不時加下水,但我地連續叫佐幾次d侍應都係直行直過。由坐底到食完上佐既菜大約40幾分鐘都食晒,然後好快收晒碟,只淨返個片皮鴨。等極都冇人理加水同上片皮鴨,連續有幾個侍應行來同我地講係咪只差一個甜品,同一個講完仲差個片皮鴨,另外一個行來又問要唔要上甜品。到我已經同第3個侍應講仲差個片皮鴨,先有個人來話個鴨要焗45分鐘,話佢地d鴨同出面有幾唔同,好似覺得我地就係要耐心慢慢等,我食過好多間1-3星中菜,都冇一間咁口響咁係我面前講佢既食物夠特別到我可以等overtime係我地既問題要催野食,果陣已經坐低佐成個鐘。而加水,到呢一刻都仍然冇人做。 過多一陣先有個人來話仲有7分鐘未焗好,結果隻鴨又等多30分鐘先正式出現。水到上埋鴨都冇人加水。後來正式搵個部長投訴。消失了
散叫佐前菜、主食、同2日前預定佐片皮鴨。
後來正式搵個部長投訴。消失了的水終於出現,連續5-10個侍應圍住係到加水加茶。咁即係點,好聲好氣冇人理,要搞到面佐佐先識做野。
最有趣的是,全場唯一一檯漏單就係我地,冇人加水又係我地,我唔知係咪比人差別對待。我淨係知道呢間係我食過服務最差既一間餐廳,茶記都未差到呢個地步。
當然因為投訴到出面,個部長來晒say晒sorry又送呢送路,但我覺得要去到呢個地步先出來做野,成件事已經錯晒,我帶住老人家食飯係想佢普普通通正常發揮。而唔係要搞到發脾氣。
衰到呢個地步,呢間絕對冇下次。