2025-02-25
最近我食到我嘅人生牛扒🥩,真係好食到唔知點形容!講佢係全香港至正嘅乾式熟成牛扒,一啲都唔過分。店員對牛扒嘅講解仲好認真,今次真係學到好多關於牛肉嘅知識。
🌟【環境篇】🌟 一入到Steak Art,就會俾佢舒適又低調嘅氣氛包圍。透過大玻璃窗,望到北角海濱嘅靚景,真係好寫意啊!
🥩【牛肉篇】🥩 Steak Art對待牛肉真係唔係講笑,佢哋個熟成櫃價值超過六位數!仲要24小時保持住2度同86%濕度,咁先可以令到牛肉自然風乾,酵素爆發,最後變到超級嫩滑,風味十足,每一啖都係juicy到爆!
👨🍳【大廚篇】👨🍳 佢哋嘅大廚仲犀利,有超過30年熟成牛肉嘅經驗,控制火候準到冇得頂,保證每塊牛扒都係完美熟成,口感一流!
🧐【選擇篇】🧐 想試限定精選部位?斧頭扒或者T-Bone?搵店員幫你啦!唔知點揀好?冇問題,試下佢哋每位$588(兩位起)嘅套餐啦,一次過試勻肉眼、牛柳同牛側腹三個部位,包你食到唔停口!
—————————————————今次我哋就試咗佢哋嘅3 course Menu:⭐️ 頭盤任食 (是日餐湯、沙律及薯條)
每晚的沙律、薯條醬汁、餐湯都會唔同 🍄🟫 是日餐湯:雜菌蘑菇湯加蟹肉,
—————————————————
今次我哋就試咗佢哋嘅3 course Menu:
⭐️ 頭盤任食 (是日餐湯、沙律及薯條)
每晚的沙律、薯條醬汁、餐湯都會唔同
🍄🟫 是日餐湯:雜菌蘑菇湯加蟹肉,蟹肉係後加上去嘅,唔食蟹肉嘅朋友可以唔加。蘑菇湯味道濃厚。
🥗 沙律:沙律上面有自家整嘅芝麻餅,有時會轉三文魚或者Parma Ham。芝麻餅好重芝麻味,沙律有蘋果、提子乾、花生同生菜。
🍟 薯條係黑松露味,炸到啱啱好,好香口。
🍞 帶子紅菜頭蘋果多士:多士上面有帶子紅菜頭蘋果醬,仲有用魚子醬點綴,真係好奢華,食落口好滿足。
🍊 橙汁:橙汁配牛扒,味道好夾。