2025-02-25 304 views
最近我食到我嘅人生牛扒🥩,真係好食到唔知點形容!講佢係全香港至正嘅乾式熟成牛扒,一啲都唔過分。店員對牛扒嘅講解仲好認真,今次真係學到好多關於牛肉嘅知識。
🌟【環境篇】🌟 一入到Steak Art,就會俾佢舒適又低調嘅氣氛包圍。透過大玻璃窗,望到北角海濱嘅靚景,真係好寫意啊!
🥩【牛肉篇】🥩 Steak Art對待牛肉真係唔係講笑,佢哋個熟成櫃價值超過六位數!仲要24小時保持住2度同86%濕度,咁先可以令到牛肉自然風乾,酵素爆發,最後變到超級嫩滑,風味十足,每一啖都係juicy到爆!
👨‍🍳【大廚篇】👨‍🍳 佢哋嘅大廚仲犀利,有超過30年熟成牛肉嘅經驗,控制火候準到冇得頂,保證每塊牛扒都係完美熟成,口感一流!
🧐【選擇篇】🧐 想試限定精選部位?斧頭扒或者T-Bone?搵店員幫你啦!唔知點揀好?冇問題,試下佢哋每位$588(兩位起)嘅套餐啦,一次過試勻肉眼、牛柳同牛側腹三個部位,包你食到唔停口!
​—————————————————今次我哋就試咗佢哋嘅3 course Menu:⭐️ 頭盤任食 (是日餐湯、沙律及薯條)
每晚的沙律、薯條醬汁、餐湯都會唔同 🍄‍🟫 是日餐湯:雜菌蘑菇湯加蟹肉,

​
—————————————————
今次我哋就試咗佢哋嘅3 course Menu:
⭐️ 頭盤任食 (是日餐湯、沙律及薯條)

每晚的沙律、薯條醬汁、餐湯都會唔同

🍄‍🟫 是日餐湯:雜菌蘑菇湯加蟹肉,蟹肉係後加上去嘅,唔食蟹肉嘅朋友可以唔加。蘑菇湯味道濃厚。

🥗 沙律:沙律上面有自家整嘅芝麻餅,有時會轉三文魚或者Parma Ham。芝麻餅好重芝麻味,沙律有蘋果、提子乾、花生同生菜。

🍟 薯條係黑松露味,炸到啱啱好,好香口。

~ Starters~
🥚 焦糖鵝肝燉蛋:味道好特別,焦糖燉蛋甜甜地,仲有陣陣鵝肝味。呢個係廚師精心研製嘅菜式,真係一流!

🍞 帶子紅菜頭蘋果多士:多士上面有帶子紅菜頭蘋果醬,仲有用魚子醬點綴,真係好奢華,食落口好滿足。

~Mains~
🥩 澳洲昆士蘭M6和牛-外群肉(300g) $488:呢個係牛肚腩位,肉質腍滑,牛味濃郁,真係好正!

🦐 香煎西班牙紅蝦、帶子配龍蝦汁扁意粉 $438:有兩大隻紅蝦,煎到啱啱好,意粉配埋龍蝦汁,鮮味十足。

~Drinks~ (套餐可選$38以下)
🍯 桂花蜜糖姜茶:甜甜地,仲有啲姜嘅辣味,好暖胃。

🍊 橙汁:橙汁配牛扒,味道好夾。
2025-02-24
Type of Meal
Dinner
想食高質嘅熟成牛肉,咁你一定要試下北角匯呢間西餐【Steak Art】!呢間舒適而低調嘅小店,透過大玻璃窗可以望到北角海濱,一次過包攬美景美食~餐廳有自家熟成櫃🥩,大廚有超過30年處理熟成牛肉嘅資歷,火候拿掐十分精準~晚市套餐只需$328起,就可以享用頭盤任食嘅 3 course set✨任食頭盤【沙律🥗 + 薯條🍟+ 餐湯】頭盤已經誠意十足!薄切Panama Ham鹹香適中,同新鮮哈蜜瓜、黑醋沙律超夾~最重要嘅係任食🤩食幾多塊Ham都得~仲有薯條同餐湯任食任飲!當晚係蕃茄蟹肉湯🍅,蟹肉份量一啲都唔少架🦀~我哋最後都有encore飲多碗🤤而每晚嘅頭盤都會轉款式~前菜【焦糖鵝肝燉蛋🪿🐣 + 香煎帶子迷你多士】Foic Gras Crème Brulée, Scallop Apple Beetroot Toast (🌟9/10)獨創焦糖鵝肝燉蛋嘅每一啖都食到濃郁蛋香同鵝肝油脂香!焦糖面相當薄脆,同燉蛋嘅絲滑口感形成強烈對比!燉蛋同鵝肝鹹甜交錯咁刺激味蕾👅至於一口帶子多士同樣出色,帶子好嫩滑,紅菜頭醬同青瓜嘅酸度中和蟹籽同帶子嘅鹹鮮~【美國頂級荷斯坦365日穀飼牛—封門柳🥩】U.S. Pri

任食頭盤【沙律🥗 + 薯條🍟+ 餐湯】

前菜【焦糖鵝肝燉蛋🪿🐣 + 香煎帶子迷你多士】

【美國頂級荷斯坦365日穀飼牛—封門柳🥩】
U.S. Prime Holstein Over 365 Days Grain Fed Period - Hanging Tender
$398 (🌟9/10)
食開牛嘅朋友都知道prime牛肉比起choice同select牛高上唔少檔次!身為top 2-3%嘅prime穀飼牛,最出名就係佢嘅大理石紋理脂肪,而且高溫下融化令肉質變得非常非常多汁!而我哋今日食嘅部位叫封門柳,即係牛嘅橫膈肌,佢嘅特點就係牛肉味超級濃郁🤤牛味360度咁全面覆蓋口腔!毫無誇張~口感方面肉質好有嚼勁,相信都係呢個部位嘅特色~

【西班牙紅蝦、香煎帶子配龍蝦汁扁意粉🦐】
Grilled Spanish Red Prawn, Scallop w/ Linguine Lobster Sauce
$468 (🌟9/10)
紅蝦極之鮮美濃郁,而且蝦頭仲有好多膏😝!帶子足足有三大粒,經過香煎後,外層金黃微焦,而入面依然keep到滑嫩嘅口感~至於扁意粉質地柔韌兼索晒龍蝦汁嘅精華,啖啖都有濃郁龍蝦味🦞

呢間絕對可以話係一間實而不華嘅西餐,環境幽靜,食完仲可以浪漫行海濱,好適合紀念日嚟慶祝呀🎉

• 美國頂級荷斯坦365日穀飼牛—封門柳
  • 西班牙紅蝦、香煎帶子配龍蝦汁扁意粉
  • 焦糖鵝肝燉蛋
  • 香煎帶子迷你多士
6 day(s) ago 0 views
實測全港top5最高質Dry Aged牛扒店之一 !!!(是本人的排名)🔥🔥晚市套餐任食前菜🔥🔥😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱本身想試餐廳兩款招牌牛,但咁啱冇貨😩試咗另外兩款,都好驚艷🥹要回頭再試招牌牛了。食到好食嘅牛,有熟成櫃是必須的😎🔥🔥Dinner set🔥🔥$438 per head 1️⃣餐廳推介美國頂級安格斯5成熟肉眼、3成熟牛柳。肉眼油脂豐富、牛味勁重、有焦香味🤩牛柳脂肪比例低,3成熟夠了,食口感真係好爽。2️⃣任食沙律🥗薯條🍟餐湯🥘!沙律都唔hea 落足料+大大份,薯條香脆而不油膩👍仲要跟2款source ,有松露醬、茄汁。(醬汁會定期轉)。餐湯勁多蟹肉🤓😹3️⃣🔥不得了!!招牌焦糖鵝肝燉蛋,痴線會食上癮。鵝肝鹹+燉蛋甜,係想像唔到的夾🥹餐廳以落地大玻璃窗設計,望住北角海濱勁chill!全晚嘅vibe都好舒服。店員介紹菜式、顧客輕聲談話🗣️很好的體驗!店內設有熟成櫃,長期保持穩定溫度及濕度,做到自然風乾牛肉、令牛扒變得更加嫩滑juicy🥹🥹🥹🥹🥹餐廳大廚有超過30年處理熟成牛肉嘅資歷,牛真係考佢唔到!
實測全港top5最高質Dry Aged牛扒店之一 !!!

(是本人的排名)

🔥🔥晚市套餐任食前菜🔥🔥
😱😱😱😱😱😱😱😱😱😱

🔥🔥Dinner set🔥🔥$438 per head

牛柳脂肪比例低,3成熟夠了,食口感真係好爽。

2025-02-23 0 views
北角海濱發現一間Dry Aged牛扒店落地大玻璃正對著海濱美景~餐廳職員對牛肉有很深厚認識點餐前詳細介紹每個部位的味道、肉質很可惜當晚 dry aged rib eye 售完所以我們點了美國封門柳職員指這款牛肉是以Chilled(冰鮮)方式儲存即是儲存在-2至0度的環境可食用日期只有60日!肉質和肉味都保留得比較新鮮而且廚師火候控制得很棒封門柳medium剛剛好,肉味超濃非常推薦頭盤 焦糖鵝肝燉蛋表面是燒過的香脆焦糖下層燉蛋是鵝肝和蛋漿混和咸甜配搭,口感濃厚幼滑~另外點了西班牙紅蝦、帶子配龍蝦汁扁意粉職員指龍蝦汁是自家熬製而成Dinner set 的前菜可以任食包括沙律、湯、薯條
北角海濱發現一間Dry Aged牛扒店
落地大玻璃正對著海濱美景~
餐廳職員對牛肉有很深厚認識
點餐前詳細介紹每個部位的味道、肉質

很可惜當晚 dry aged rib eye 售完
所以我們點了美國封門柳
職員指這款牛肉是以Chilled(冰鮮)方式儲存
即是儲存在-2至0度的環境
可食用日期只有60日!
肉質和肉味都保留得比較新鮮
而且廚師火候控制得很棒
封門柳medium剛剛好,肉味超濃

非常推薦頭盤 焦糖鵝肝燉蛋
表面是燒過的香脆焦糖
下層燉蛋是鵝肝和蛋漿混和
咸甜配搭,口感濃厚幼滑~

另外點了西班牙紅蝦、帶子配龍蝦汁扁意粉
職員指龍蝦汁是自家熬製而成

Dinner set 的前菜可以任食
包括沙律、湯、薯條

主打乾式熟成牛扒低調小店,店內熟成櫃價值超過六位數,處理熟成牛排落足心思。大廚有超過30年處理熟成牛肉嘅資歷精準拿掐火喉👍位於北角海旁環境好好,dinner沙律、薯條、湯頭盤任食,鍾意Parma Ham嘅可以食多幾碟沙律🤣當日餐湯係蘑菇湯,入面竟然有蟹肉!焦糖鵝肝燉蛋超好味,口感絲滑,啖啖蛋香同鵝肝油脂香,如果有得任食就好xd 帶子大隻,襯紅菜頭蘋果同青瓜更加清新。今次試咗封門柳切落去滿滿嘅肉汁,牛香濃郁有咬口。羊架烤得好靚,香草襯羊香,肉質結實同時滑嫩。免開瓶費👍🏻
帶子大隻,襯紅菜頭蘋果同青瓜更加清新。
今次試咗封門柳切落去滿滿嘅肉汁,牛香濃郁有咬口。
羊架烤得好靚,香草襯羊香,肉質結實同時滑嫩。
免開瓶費👍🏻
2025-02-05 777 views
所有晚餐餐湯+沙律+薯條都係任食是日餐湯係南瓜蕃茄湯,仲有好多蟹肉,所以叫多咗碗👍前菜焦糖鵝肝燉蛋驚喜地好味,濃濃鵝肝味,配埋焦糖甜甜地,不得了😍帶子勁大隻,唔會overcook主菜龍蝦尾扁意粉328蚊,龍蝦厚肉又爽,如果個汁可以濃返少少就好啲啦西冷438蚊,夠肉味有咬口,份量十足另加68蚊,要咗個濃蝦湯,送埋紅蝦刺身,超濃!濃到汁咁,一定要試最後餐飲要咗薄荷檸檬伯爵茶同柚子茉莉花綠茶整體價錢略貴但物超所值下次會再幫襯💪
所有晚餐餐湯+沙律+薯條都係任食
是日餐湯係南瓜蕃茄湯,仲有好多蟹肉,所以叫多咗碗👍
前菜
帶子勁大隻,唔會overcook
西冷438蚊,夠肉味有咬口,份量十足
最後餐飲要咗薄荷檸檬伯爵茶同柚子茉莉花綠茶
整體價錢略貴但物超所值
下次會再幫襯💪

2025-02-01
$460 (Dinner)
2024-10-08 2275 views
去開附近上堂,行咗去北角匯搵食,見呢間Steakart冇人,走入去,點知侍應話full咗,嚇到我個心都離一離,後來侍應問50分鐘後交枱得唔得,我話得,就坐咗尾枱窗口位。叫咗美國🇺🇸一級封門柳$198五成熟,加$98要法式龍蝦🦞湯加阿根廷🇦🇷紅蝦刺身,餐飲送$38或以下,剛皓熱latte$38所以不用加錢。上咗龍蝦🦞湯,阿根廷🇦🇷紅蝦刺身喺塊包上面再喺龍蝦🦞湯碟邊,紅蝦刺身新鮮,蝦頭咬爆有膏,龍蝦🦞湯足料夠味。封門柳三條,有牛味,有𡁻口,有埋薯條🍟同雜菜。臨尾叫上latte叫埋甜品🍮焦糖燉蛋,latte香醇,唔洗落糖。焦糖燉蛋要等10分鐘,碟🍽️熱新鮮燒,面頭焦糖脆,蛋滑有雲尼拿子。食完爆咗場,剛皓下枱到
焦糕燉蛋
法式龍蝦🦞湯+阿根廷🇦🇷紅蝦
阿根廷🇦🇷紅蝦刺身
Latte
2024-10-08
$344 (Lunch)
焦糕燉蛋
法式龍蝦🦞湯+阿根廷🇦🇷紅蝦
阿根廷🇦🇷紅蝦刺身
Latte
  • 龍蝦湯
  • 紅蝦刺身
  • 焦糖燉蛋
2024-10-01 2192 views
值得推薦的北角西餐廳!由於晚餐不是滿座,環境特別清靜有格調。尤其意想不到waiter 會耐心介紹餐牌!清潔婆婆也慈眉善目Salad哈密瓜清甜爽口Soup南瓜湯細緻絲滑有層次Starter焦糖燉蛋口感綿密而不膩,蝦肉鮮嫩多汁Shared side dish 薯條配上黑松露醬,飽足感瞬間fill upmedium rare rib eye steak 完全是心目中的厚切尺寸!雖然沒有鹽和胡椒幫襯,配上芥末醬足以大快朵頤!

Salad哈密瓜清甜爽口

Soup南瓜湯細緻絲滑有層次

Starter焦糖燉蛋口感綿密而不膩,蝦肉鮮嫩多汁

Salad
Starter
南瓜湯
Rib  Eye
2024-07-28 2006 views
今晚即慶與兩好同事嚟北角搵晚餐,係OpenRice見到,被食物既相片吸引到嚟幫襯一下,餐牌是有點貴的,但食物質素同服務已覺值餐牌上的價錢是值的,今晚成晚都是的我們3人包場,侍應都有禮地招呼我們,聽侍應講星期五至日會好好多既,昨晚都冇咁靜,冇辦法啦,假期都多人北上消費,呢區係靜左好多……明白的,希望你哋仍可撐下去,努力💪#龍蝦意粉有驚喜,好味😋#牛扒🥩叫5成,ok好食#羊架肉質好#薯條🍟任食😋😋😋
#龍蝦意粉有驚喜,好味😋
#牛扒🥩叫5成,ok好食
#羊架肉質好
#薯條🍟任食😋😋😋
2024-07-10
$370 (Dinner)
  • 煎羊架
2024-07-20 2245 views
Happy Friday星期五同同事去公司附近食好西🩷呢間Steak House已經嚟過好多次,價錢都偏貴,但係真心好食👍🏻👍🏻Lunch set揀一個主菜,然後加$38可以揀多兩款升級套餐嘅嘢,我就揀咗餐湯同埋薯條,同事就揀咗餐湯同埋飲品,飲品冇咩特別嘅所以唔介紹😛🦀🥦今日嘅餐湯係蟹肉西蘭花忌廉湯,味道唔錯,都有唔少蟹肉,不過略嫌冇咩西蘭花味道,亦都唔夠忌廉,稀咗啲😅🥔炸薯條次次都會叫,真係炸得好脆,外脆內軟,而且每條薯條都好均勻咁灑上鹽同埋黑椒,就算唔點茄汁都好味😋😋🦐🐷我嘅主菜係豬柳配大蝦,豬柳煎得好香😍,亦都夠腍,咬口啱啱好,唔會好似其他餐廳用咗好多鬆肉粉嗰種淋得滯,上面有啲蘋果粒蕃茄粒做嘅醬汁,好開胃好夾🍎🍅👍🏻👍🏻 大蝦開邊,肉質彈牙,但係既然開咗邊,點解唔順手挑埋蝦腸?條蝦腸真係煞風景😟🐮另外兩位同事叫嘅係封門柳,五成熟,兩位都讚口不絕,五成熟真係剛剛好,有血水👍🏻👍🏻封門柳嘅特徵係有嚼頭、牛肉味濃,所以如果要食好腍嘅牛扒嘅人就唔適合叫呢個😛😛餐廳喺北角匯嘅地舖,落地玻璃對住出邊行人路大草地,面向碼頭嗰邊比較清靜,坐落傾偈都舒服🥰🥰
Happy Friday星期五同同事去公司附近食好西🩷

$270 (Lunch)
2024-06-01 2411 views
北角匯有一間專食牛扒西餐廳,餐廳開揚,落地大玻璃,雖望唔到海景,但時不時見倒居民放🐕🐩~菜式是不錯,但午餐價錢不算便宜,性價比中等~❤️烤澳洲草飼肉眼牛扒·季節性蔬菜·烤肉汁 牛扒烤到medium靚靚烤焦色,雖烤到小小過火,但仍保留肉質的嫩滑及Juicy;搭配烤過的蔬菜及烤肉汁,讓肉質美味口感更加突出。❤️雞肉忌廉雜菌扁意大利粉 意粉🍝煮到Q彈有咬口,完美吸附香醇忌廉汁;雞肉鮮嫩多汁,同時融合左忌廉汁的濃郁,再加上蘑菇黃椒,令整個意粉不會過於單調,不錯✨🔹蘑菇🍄‍🟫湯/炸薯條🍟 蘑菇湯味道ok,口感滑順,但蘑菇味濃度可再厚點;薯條份量多,但略嫌唔夠脆

菜式是不錯,但午餐價錢不算便宜,性價比中等~

❤️烤澳洲草飼肉眼牛扒·季節性蔬菜·烤肉汁

❤️雞肉忌廉雜菌扁意大利粉

🔹蘑菇🍄‍🟫湯/炸薯條🍟
$230 (Lunch)
2024-05-04 2094 views
夜晚食呢間,入去之前見餐牌覺得都貴啦,但入去食,性價比都出奇地高喎,係飲品麻麻有任食前菜,包括沙律,薯條同湯然後有好好食嘅鵝肝再嚟主菜,嗌咗牛同豬扒全部都好好食
有任食前菜,包括沙律,薯條同湯
然後有好好食嘅鵝肝
再嚟主菜,嗌咗牛同豬扒
全部都好好食
2024-01-13 3066 views
📍Steak ART北角渣華道123號北角匯二期地下G17號舖大大塊落地玻璃,景觀開揚!但唔會有海景,只係望到居民放狗。 烤澳洲草飼肉眼牛扒、季節性蔬菜、烤肉汁 $198叫咗medium烤得焦香、鎖住肉汁,配嘅烤肉汁都好出色!美中不足嘅就真係塊扒太多筋,咀嚼困難。因為同事birthday lunch所以揀咗呢一間嚟食 都幾多人需要book枱 另外都可以預訂甜品會幫你寫埋祝福語
📍Steak ART
北角渣華道123號北角匯二期地下G17號舖

大大塊落地玻璃,景觀開揚!但唔會有海景,只係望到居民放狗。

烤澳洲草飼肉眼牛扒、季節性蔬菜、烤肉汁 $198

2024-01-04 2037 views
為了慶祝井上老師筆下的流川 楓 生日,當然要精心挑選一間無論食物和環境都要令人滿意的餐廳一起共進午餐。一行9人並渡了一個快樂又難忘的下午。  店員服務細心;Lunch set  有多種選擇,食物味道和環境不錯。

2024-01-01
$260 (Lunch)
Celebration
Birthday
2023-10-01 3222 views
熟成NZ肉眼扒軟滑M9三角牛肉味濃封門柳牛香亦好食個羊架最出色每款份量亦吾少無花果吞拿鱼沙律同黑松露醬薯條任叫,兩樣都好食有水準仲要有客鹅肝多士,不過件多士有D硬,鹅肝都煎得好香。湯就好一般,另外有杯飲品。整體係好食值回票價的。服務員態度亦非常好,令人食得舒服。店舖不太,但寧靜舒適。
熟成NZ肉眼扒軟滑
M9三角牛肉味濃
封門柳牛香亦好食
個羊架最出色
每款份量亦吾少
無花果吞拿鱼沙律同黑松露醬薯條任叫,兩樣都好食有水準
仲要有客鹅肝多士,不過件多士有D硬,鹅肝都煎得好香。
湯就好一般,另外有杯飲品。
整體係好食值回票價的。
服務員態度亦非常好,令人食得舒服。店舖不太,但寧靜舒適。
2023-09-30
$450 (Dinner)
  • 羊架很好食