2004-12-31 27 views
前晚吃完晚飯,行返新屋時,姐突然來電說好想食粥,叫我是佰搵間有生滾o既餐廳坐下等她。湊巧跟男友正經過苑記門口,見有幾個女仔食緊粥,斷估都應該有粥食,便入去坐低等姐到來。等了約5分鐘,發覺呢間餐廳o既衛生情況都幾差,我等咁耐還未點食物,都不時有三數隻蚊滋飛來飛去。姐來到後要了皮蛋滑雞粥,我那個薯條癡男友也要了一碟炸薯條。等了約7、8分鐘,粥先到,淨望個粥底都應該幾綿滑,但唔夠杰,姐說吃不下整碗,(手畢)了一碗仔給我,果然跟我想的一樣,粥底頗稀,用得太少米,但好鮮美,皮蛋唔錯,好有蛋香(雞就唔知,因姐沒有給我),碗粥上檯後約3、4分鐘,薯條上檯,新鮮即炸的波浪紋薯條,本來已很飽的我也禁不住吃了五六條,好觤口,但有些薯條炸得未夠透,有點爽口口感。進食期間,蚊滋數目明顥增多,我已跟夥計說了,希望會有所改善。