位於歌賦街既呢間座銀一直都有聽講過,而由於歌賦街既野食都好多,所以一直都無去試過,而今次咁岩見到座銀竟然唔洗排隊,咁就一於入去試下啦~店舖既位置分開兩邊,能夠坐到既位置都算多,而佢亦有bar枱坐,而店鋪既裝修充滿日式風格,而牆身亦有大螢幕播住日式風格既片,絕對係營造到日式既風格~而餐牌上既選擇亦有幾款,只有拉麵同沾麵揀,而湯底同樣係雞白湯,而今次就揀左雞沾麵~雞沾麵($148)依個價錢係香港食沾麵係絕對唔平既,但佢地既雞湯據聞係用咖啡打泡既方式做出黎既,而呢樣都係佢地既出名菜之一,而一上果時好明顯見到雞湯係十分濃郁既,而麵底係粗麵黎,掛湯力十足😋😋而叉燒既顏色好粉嫩,食落的確十分腍滑👍🏻👍🏻至於重頭戲雞湯沾麵,個沾湯汁飲落十分濃厚,果種濃郁唔會令你覺得係張住個喉嚨既,係食得出佢係用好多既雞件攪拌混合而成,感覺上有小小似飲緊忌廉雞湯,但味道絕對勝於忌廉雞湯👍🏻而沾麵汁入邊有筍同雞肉粒,而筍同雞肉粒能夠吸哂個雞白湯既味道,令人食完係會想再食既😋😋😋整體來講呢碗雞白湯沾麵絕對係上乘用心之作,以味道黎講的確絕佳,雖然價錢較貴,但係呢碗沾麵係絕對可以過黎一試既👍🏻👍🏻

雞沾麵

2021-06-29
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$148 (Lunch)
雞沾麵