2024-06-09
一直也很喜歡食餃子,因為覺得餃子健康又飽肚😆今次放工後約咗朋友一齊去太子行街鬆下及食晚飯,所以我就叫佢陪我一齊去食餃掂這家手工餃子專門店,因爲呢間係我食過最鍾意嘅餃子店😍這間太子分店環境光猛座位闊落,坐得都幾舒服😎餃子種類很多款式,有分湯餃子及煎餃子也可以外賣生餃子自己回家煮,還有我很喜歡飲的狀元九鼎湯😋餐牌介紹這湯以美國蘋果、生魚、無花果、淮山及豬尾骨等等熬製而成,能有補氣健脾以及生津抗燥的功效🫶🏻今次點了龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯)8隻$92質素一如既往用料很豐富,有我很喜歡的黑白松露配上新鮮豬肉作為餡料,香口彈牙很足料另外還點了煎餃子(大份10隻雙拼$65),而元貝豬肉餃要再另加$8朋友鍾意食所以選了韭菜豬肉餃&元貝豬肉煎餃外表煎得很香脆,同樣每一隻很足料🥳分別有滿滿的韭菜豬肉餡料及元貝豬肉餡料鮮嫩多汁,同樣兩者加起來很配搭食餃子又點少得調味料呢?店裏有自家製四川辣椒醬、菜脯豆瓣醬、醋及醬油等等俾人自由配搭去選擇,總有一款啱自己😋當然少不了雞翼控的我們點了蜜餞雞翼$25三隻~還有蜂蜜檸檬薏米水$20一杯,養顏之選👍雞翼帶有甜味,而且雞皮香脆有驚喜👍而薏米水甜度剛好,加上檸檬味令
這間太子分店環境光猛座位闊落,坐得都幾舒服😎
今次點了龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯)8隻$92
朋友鍾意食所以選了韭菜豬肉餃&元貝豬肉煎餃
外表煎得很香脆,同樣每一隻很足料🥳
當然少不了雞翼控的我們點了
雞翼帶有甜味,而且雞皮香脆有驚喜👍
而薏米水甜度剛好,加上檸檬味令人覺得很開胃🫶🏻
香港人生活繁忙,人越大越注重健康所以一餐晚餐當然唔少得叫埋菜,食多啲纖維對腸道都有好處🤣
上湯松茸時蔬$35是日係菜心,湯頭帶出菜心的鮮甜味道👍為完美嘅畫晚餐畫上健康的句號🥰
大滿足的一餐晚餐,仲有好多其他味道嘅餃子都想食,下次約朋友再一齊食過🤓