2021-06-05 1024 views
一向都唔好京菜(註:還是抗拒不了北京填鴨)既我焗住去朋友飯局,結論都係唔好京菜。我表示粵菜先係世界級。先講講個茶,茶錢15蚊一位,菊花清香叫對得住價錢。菜式方面比較ok到既菜式係魚香茄子,佢係比較新派既造法,茄子唔多,主要青椒木耳絲,食落酸酸甜甜,幾有口感,但略嫌油膩。酸菜魚既魚係新鮮,魚好滑唔多骨,湯底較為清淡,如果再酸d更好。順帶一提d粉條係好食的,但花左唔少時間搵。北京填鴨都係唔錯,都燒得幾香,但鴨皮略嫌唔夠騷脆。不過包埋春餅加乾蔥青瓜點醬就可以了。218蚊半隻黎講算唔錯。最後全晚最滿意係炸芝麻湯丸,好香口,芝麻味好香濃。總結京菜係重味偏油,適合重口味人士。

先講講個茶,茶錢15蚊一位,菊花清香叫對得住價錢。

最後全晚最滿意係炸芝麻湯丸,好香口,芝麻味好香濃。

總結京菜係重味偏油,適合重口味人士。