2020-02-16 1641 views
自從疫情爆發,我同女友冇乜出街食飯,但今日決定出去食個快靚正既晚餐,順便補祝情人節。拉麵係食同煮既過程都非常快,所以今日同女友去左灣仔既幸屋。餐廳樓底好高,座位之間有一定距離,唔會太迫,減少同其他客人有接觸既可能。餐廳既拉麵以武士為名,一共有七款,任君選擇。- 蝦武士🦐湯底有大量蝦米,不過蝦既香味唔太突出,味道偏鹹。反而豚角煮(Pork Belly)喜出望外,肥瘦比例啱啱好,而且燒得幾香,麵條都彈牙。最開心莫過於餐廳以椰菜取代芽菜,實在太感動啦!- 黑武士🍜即係黑蒜油拉麵,女友認為蒜香味都足夠,麵條揀左粗麵,同幼麵一樣咁彈牙。另外肉類揀左Mixed,有豚角煮同叉燒,女友覺得豚角煮略勝一籌。- 芝麻雞翼肉質都ok嫩,而且幾多肉。另外皮薄香脆,芝麻味好香。- 和風餃子🥟薄薄既餃子皮加上一層脆脆,餃子層次更多。另外加左沙律醬、木魚同蔥,味道更豐富。整體而言,拉麵定價唔貴,大部分$100以下,小食有驚喜,食完一定「武士」!

餐廳既拉麵以武士為名,一共有七款,任君選擇。

- 蝦武士🦐
蝦武士

- 黑武士🍜
黑武士

- 芝麻雞翼
肉質都ok嫩,而且幾多肉。另外皮薄香脆,芝麻味好香。
芝麻雞翼

- 和風餃子🥟