2022-02-07
一山還有一山高。之前食過灣仔鳥華亭的雞白湯拉麵,已經覺得好食,今次試埋來自大阪的中環「座銀」(跑馬地另有分店),更見驚艷。排隊時同店員哥哥傾偈,先知之前食過附近的魚湯拉麵◯de▽係屬同一集團,兩者各有千秋。座銀貫徹日本貴精不貴多風格,只提供3款麵食(雞白湯、海鮮雞湯同沾麵),同3款小食(炸雞、牛蒡飯、煙燻蛋),專注只做幾樣,出品更有保證。試左最基本的雞白湯($138),雖然個碗好大,但麵同湯的分量唔會好多,女仔食剛好。先飲一啖湯,個味道完全係喺日本食過的味道(雖然當時唔係食座銀),雞味極之濃郁,好重膠質,但唔鹹,面頭有一層由雞湯打成的薄薄泡沫,增加層次感。麵條冇得㨂曲直同軟硬度,看來店家好有信心佢煮的已經係最配合個湯嘅效果。果然微曲帶點粗的麵條掛滿湯汁,而且爽滑煙韌,帶點蛋香。掛在旁邊有一塊雞肉同一塊豬肉,放回湯裏浸一陣,雞肉同豬肉都保持嫩滑,兼且有肉香。實在要一讚旁邊炸成一捆的牛蒡絲,香脆惹味,一啖麵一啖牛蒡絲,口感相映成趣,但兩者又唔會互相搶去味道,就算佢獨立成為一款小食都可以。上次已講過,雞白湯已成為我頭號最愛湯底,而呢間亦已超越左鳥華亭暫時成為香港雞白湯拉麵第一位(我覺得),佢
上次已講過,雞白湯已成為我頭號最愛湯底,而呢間亦已超越左鳥華亭暫時成為香港雞白湯拉麵第一位(我覺得),佢係最接近日本味道,如果想一解鄉愁,呢度好值得一來,雖然頗貴。