2022-02-06
初訪Sushi Shion預早15mins到師傅準備緊所以夠鐘先準時開門12pm 時段一共有八位客人講食物前想先讚讚Adachi San’副將同2位女staff👍🏻Adachi San每次上sushi會面帶笑容用日文同中文講食材名,好细心見到我老公唔食小肌比我食埋之後佢特意安排另一件sushi比佢😱💗每次見到我食哂d薑既時候都會及時補(d薑好好味 ☺️)睇住切薑都係一種享受副將亦會係每次上sushi前抹干淨隻碟而兩位女staff都好好態度同服務,主動會幫我換過杯暖水。因為我鍾意食sushi,所以選擇左12貫壽司。性價比超強,$680食到呢個質素,終於明白點解咁難book.入正題:薑好好味,蘿蔔偏甜好喜歡Shion 既舍利,酸甜度剛好。空氣感亦都做得唔錯,唔實唔散👍🏻三文魚籽茶碗蒸 - 三文魚籽同蒸蛋正常,有年糕鋪底八爪魚 - 正常 (比較下另一間好食d)深海池魚 - 👍🏻👍🏻 本身好鍾意食池魚左口魚+左口魚邊 - 偏韌有咬口帶子 - 刀工令帶子口感更爽口鰤魚 - 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 味道好濃,我好鍾意❤️牡丹蝦 - 👍🏻👍🏻小肌 - 👍🏻偏酸既味道拖羅 - 👍🏻👍🏻👍🏻我既最愛醬油漬赤身 -
預早15mins到師傅準備緊所以夠鐘先準時開門
12pm 時段一共有八位客人
每次見到我食哂d薑既時候都會及時補
(d薑好好味 ☺️)睇住切薑都係一種享受
副將亦會係每次上sushi前抹干淨隻碟
而兩位女staff都好好態度同服務,主動會幫我換過杯暖水。
因為我鍾意食sushi,所以選擇左12貫壽司。
入正題:
薑好好味,蘿蔔偏甜
三文魚籽茶碗蒸 - 三文魚籽同蒸蛋正常,有年糕鋪底
八爪魚 - 正常 (比較下另一間好食d)
深海池魚 - 👍🏻👍🏻 本身好鍾意食池魚
左口魚+左口魚邊 - 偏韌有咬口
帶子 - 刀工令帶子口感更爽口
鰤魚 - 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 味道好濃,我好鍾意❤️
牡丹蝦 - 👍🏻👍🏻
小肌 - 👍🏻偏酸既味道
拖羅 - 👍🏻👍🏻👍🏻我既最愛
醬油漬赤身 - 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻竟然我會覺得醬油漬赤身好食過拖羅,味道岩岩好😱😱
金目鵬 - 個人唔太鍾意
赤貝 - 正常
昆布漬赤海膽 - 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 令我再追加既昆布漬赤海膽,真係好好味!好creamy好回味🥰
紫蘇葉芝麻拖羅蓉手卷 - 👍🏻本身麻麻地紫蘇葉既味道,因為太搶味蕾
但呢個配搭我接受得到並覺得岩岩好。
甜品:
麵豉湯 - 濃得濟,太咸
玉子燒
芝麻雪糕
總括:食材新鮮,某幾樣好好味。Adachi San處理手法好好,包括溫度。
最尾Adachi San仲幫我地禁𨋢送我哋離去,真心好有禮貌🙏🏻🙏🏻😊
一定會再訪。希望book到😁