2021-09-08
中秋節快到,月餅開始宣傳。講到月餅,呢個品牌係香港人眼中依然有地位,原來佢哋係灣仔亦有茶室,品茶之餘亦設膳食,今日經開灣仔,就上嚟試試。【懷舊感】上一層樓層,打開舊式木門可到餐廳,光猛格局與懷舊窗台出奇地相襯,格仔地磚保留得得宜,搶眼又有味道。【午餐】午市套餐只得圖中三個選擇,宏觀四周,三個都平均有客人點選,如果唔啱食就可以打開餐牌單點,但以小食、甜品為主,眼前客人清一色點套餐。【海南雞飯】雞已去骨,啖啖肉,雞味一般,但口感可以,起碼唔太韌冬瓜湯,清甜,味精味唔濃(唔期望係零),起碼唔會太咸油飯,普通雞油飯,少少咸,比相像中好食,飯粒彈牙,幸好不是東南亞風味,無椰香是優點(小編不好椰油飯)【蒸鯛魚柳什菌汁】上枱先發現係配白飯,無預計過要食飯,幸好飯量不多。魚沾粉後煎香,淋上什菌汁,粉漿比我預期中有落差,而什菌汁…. 似牛油加檸檬汁混合,但又帶唔出好味感覺,蔥碎就更加夾唔埋…….最後全「自助去皮」式進食。去皮隔汁後魚肉keep到鮮滑,普通嘅魚柳味囉!值得讚係配菜車厘茄與翠肉瓜,煎得香又不過火,上碟仲保持熱度。【餐飲】套餐包冷熱飲品,奶茶咖啡檸茶檸水,凍飲未有附加收費,但又未能加錢轉餐牌上
【懷舊感】
【午餐】
【海南雞飯】
雞已去骨,啖啖肉,雞味一般,但口感可以,起碼唔太韌
冬瓜湯,清甜,味精味唔濃(唔期望係零),起碼唔會太咸
【蒸鯛魚柳什菌汁】
上枱先發現係配白飯,無預計過要食飯,幸好飯量不多。
【餐飲】
套餐包冷熱飲品,奶茶咖啡檸茶檸水,凍飲未有附加收費,但又未能加錢轉餐牌上嘅特飲,有少少可惜。
凍奶茶凍檸茶,靚靚雙層玻璃窗,環保紙飲筒,糖水上枱時已落,少甜走甜請早揚聲。
下次想試下午茶,由3:15pm開始