2017-10-12 11024 views
今次去了位於兆萬中心的壹火鍋,因為朋友介紹,說有刺身任食,所以去一試。我們約7點去到已經坐了半滿,之後更全場滿餐廳滿座,門口大排長龍。不同時段有不同收費,最貴既當然係6:30-9:00。有純打邊爐$159,亦可以加$30刺身任食及$59食埋個海鮮船,共$273/位食兩個鐘。自助飲品,有青島、茶等。打邊爐當然係飲啤酒啦。刺身款都有十款,基本的三文魚、甜蝦等都齊備。刺身點幾多片出幾多片,不用浪費。味道方面,不要要求高級日本料理的質素,但絕對比明X、爭X好食,至少三文魚唔會係成舊橙色,味道都幾鮮甜,任食質素算不錯。在食刺身時,我們點了的重慶麻辣芝士雞煲終於上枱啦,要煲熟先食得,表面舖滿芝士,一路滾個陣麻辣味飄哂出尼。原來芝士同麻辣都幾夾,麻辣味香濃,辣度十足,雞肉軟滑,不會過鞋,不過實在後太濃味,都幾咸下。食完雞煲加水打邊爐,先解決左海鮮,有九款海鮮,每樣一件,基本上所有平時食到既海鮮都會係隻船度出現,海鮮新鮮鮮甜,而且唔腥,最好味既就蝦、龍蝦及珊瑚蚌,肉質爽口彈牙,其他的都不錯。其他任食配料,裏面都有蝦。其實食完隻海鮮船都幾飽,所以只點了少量食物,免得浪費。墨魚滑及蝦滑兩者都很腍,個人比較

自助飲品,有青島、茶等。

打邊爐當然係飲啤酒啦。
青島

刺身款都有十款,基本的三文魚、甜蝦等都齊備。

刺身

重慶麻辣芝士雞煲

海鮮船

其他任食配料,裏面都有蝦。

其實食完隻海鮮船都幾飽,所以只點了少量食物,免得浪費。墨魚滑及蝦滑兩者都很腍,個人比較喜歡墨魚滑,比較彈牙。
墨魚滑及蝦滑

肥牛肉色澤鮮紅,切得很薄,碌了廿秒就可以食,肉質很腍,油脂分怖均勻,而且不油膩。
肥牛肉

蝦不夠海鮮船的新鮮,都係一分錢一分貨,但任食來說算是不錯,蝦肉都彈牙。

最後還有任食雪糕,食埋杯雪糕已經飽到上心口。
雪糕

總結,食物款式很多,樣樣都有齊,去食一餐都可以食哂幾間唔同餐廳有既野。不過限時兩個鐘,食得都比較急,因為夠鐘就係要即刻交枱,外面排哂長龍等你。
Type of Meal
Dinner