2024-11-07
今次我哋去左中環一間有情調嘅西餐廳食晚餐,真係好開心。入到去,燈光柔和,氣氛靜靜地,仲可以聽到輕柔嘅音樂,令人感覺好放鬆。我哋叫咗套餐,第一道係泰式虎蝦茄子沙律。呢道沙律真係超級新鮮!蝦好大隻,肉質彈牙,加埋茄子嘅清甜,仲有泰式醬汁嘅酸辣,食落去口感層次豐富,好清爽。然後就係大閘蟹粉丹麥多士,呢個係我最期待嘅。多士外脆內軟,蟹粉香濃,配合佢嘅醬汁,真係一口接一口停唔到。蟹味十足,令人回味無窮。接住上嚟嘅係龍蝦濃湯,湯底濃稠,味道非常鮮美。仲有啲龍蝦肉喺裡面,食下去感覺好奢華,呢個湯真係好適合冬天飲,暖心又暖胃。然後就係烤胡椒檸香法國春雞,雞肉烤得正好,皮脆肉嫩,仲帶有檸檬嘅清香。配合胡椒嘅微辣,味道好搭,完全冇膩感,食完之後真係令人好滿足。最後一個重頭戲係炭燒南非和牛牛針扒,牛肉煮得剛剛好,外脆內嫩,肉質鮮美,咬落去唔需要太多力,完全可以感受到肉嘅汁液,好幸福!佢嘅配菜都好精緻,有薯蓉同埋時蔬,真係一流。最後,當然唔可以唔提特色朱古力蛋糕。呢個蛋糕外觀就好吸引,切開後,內部仲有流心朱古力,甜度適中,唔會太膩,真係完美結尾。餐廳唔單止食物好味,服務態度亦好好!
餐廳唔單止食物好味,服務態度亦好好!