2025-02-27
今日黎到九龍城竟然唔係食泰國嘢,係食川菜因為朋友介紹呢間川菜抵食又好食,所以過黎試下,餐廳裝修都好中國風,座位都幾闊,完全唔會有逼夾嘅感覺,係幾好坐既,餐廳係用二維碼自助落單,有部份嘅菜式可以自選麻辣度,配菜等等,食物價錢大部分係一百蚊內有交易炸饅頭叫咗個炸饅頭做餐前小食,呢個係一口饅頭,啱啱炸起,外脆內軟,點煉奶黎食真係一絕椒鹽魷魚鬚呢個要左小辣,加蒜,多蔥,所以味道好香口,好岩餸酒,魷魚鬚岩岩炸起,食落熱辣辣又酥脆,配上少少辣同蔥蒜嘅味道,有少少避風塘嘅風味😋😋酸湯肥牛食物上枱時都嚇一跳,份量多賣相好,$128蚊真係抵食,肥牛仲要有少少肉香,肥瘦比例大概八成瘦兩成肥,湯底係似金湯酸菜魚既味道,個底仲有唔少粉絲同萵筍,索晒湯底味好好食手撕包菜呢個暫時係我喺香港食過最好味嘅手撕包菜,用左少少辣椒同花椒去炒,個菜又炒得好有鑊氣,真係可以媲美大排檔嘅風味,可以食到少少麻辣味既同時又食到包菜嘅甜味川辣牛肉炒米粉牛肉肉質唔錯,米粉炒得夠乾身,加上少少麻辣嘅風味,令人食唔停口桂花冰粉食完咁重口味嘅晚餐,食一個冰粉去中和下係一個唔錯嘅選擇,而且冰粉都好香黑糖味道,但又唔會太甜,有好清新嘅感覺👍🏻
炸饅頭
椒鹽魷魚鬚