2024-12-13
今日OpenRice入邊預約咗一間食燒烤、飲啤酒嘅餐廳同朋友一齊聚會,呢間係人世特色餐廳,入口唔容易搵到,舖頭地方唔算大,但係裝修好精緻,舖頭中間位置係一個好大嘅吧枱,呢度提供好多唔同嘅款式嘅調配餐飲可供選擇。而廚房入邊就主要做燒烤、炸物等小食。餐廳提供的座位唔算多,所以嚟之前最好先預訂座位。除咗飲酒呢度嘅小食,包括串燒同炸物都非常之出色。首先我哋叫咗「酥炸生蠔」同埋「酥炸芝士」,食物一齊上碟,佢哋都係外皮黏上炸粉,造成吉烈脆炸嘅效果,外皮非常香,炸蠔入邊好蠔好新鮮,而且內裏充滿肉汁,好Juicy。炸絲士就做到芝士拉絲嘅效果,煙煙韌韌,芝士小小鹹,好香濃嘅芝士味,非常惹味。飲品方面,呢度有多款啤酒可供選擇,一班朋友傾吓偈,成晚流流長,又唔想咁易飲醉,啤酒係最好嘅選擇。另外我哋揀咗一杯由威士忌調配出嚟嘅餐飲,甜甜地,各有酒味,真係好容易飲醉咗都唔知。