2021-06-04 826 views
生日想食法國菜,但着得好求其,臨急抱佛腳揾到間唔使dress code 價錢又okay嘅隱世餐廳,據悉廚師好似仲同MasterChef 嘅主持一齊合作過。 六道菜大概$990/person,味道其實同某啲叫價千幾二千嘅地方相差不大。 頭盤係池魚刺身,我對生嘅食物要求好高,有少少少少fishy 同海水味都唔得,但佢呢個幾新鮮,主要係個蕃茄tar tar sauce 好開胃,入面有啲芥末辟味,好適合夏天食。 跟住有個扇貝天婦羅,佢將個扇貝打做mousse 塞入個青瓜花入面炸,隔離係日本白粟米,蛋白泡沫,同松露汁。但我覺得呢個就唔太impressive,似日式炸魚蛋,有啲浪費咗個scallop,原粒扇貝釀入去可能仲好食。 然後係佢哋嘅signature 龍蝦,嫩、爽口、清甜、juicy ,非常優秀。最底係大根,似用高湯熬過,都幾好食,個汁用提子粒整酸酸甜甜用嚟點麵包食。 成餐最驚艷真係估佢唔到,係個龍蝦cappuccino 。佢用蝦膏煲,入面有龍蝦肉提子同檸檬皮,但完全唔會蓋過龍蝦味,反而係越飲越有驚喜,層次豐富。第一啖啜下個泡已經愛上咗,陣蝦膏味沁唒出嚟😍 好正! 後面同員工

成餐最驚艷真係估佢唔到,係個龍蝦cappuccino 。佢用蝦膏煲,入面有龍蝦肉提子同檸檬皮,但完全唔會蓋過龍蝦味,反而係越飲越有驚喜,層次豐富。第一啖啜下個泡已經愛上咗,陣蝦膏味沁唒出嚟😍 好正! 後面同員工傾起,先知原來佢哋cancel 過,但好多客request想要返。

之後係慢煮雞胸,要倒雞湯落去食,件雞口感好白滑,上面有法國火腿,令個雞湯有津白嘅味道,我覺得個湯出色過個雞。

終於到主菜重頭戲,佢offer牛同乳鴿,佢哋講明自己唔用本地鴿所以可以整半生熟。我本身已經唔係好食魚生,連家禽都生就更抗拒。但呢個又完全可以接受,有乳鴿香味但冇血醒。

牛肉中規中矩啦,個葱同菇反而好好味。

最後甜品有雪葩同yogurt ,佢仲幫生日壽星寫咗字同插蠟燭。乳酪打咗做泡沫好好食,酸餿味唔重,唔太甜唔太酸,好fresh 同解膩,雪葩冇乜特別,個yogurt 我畀五星。

總結係幾開心嘅體驗,食物質素高,職員好細心同有求必應,每個course 都有專業講解,最後推薦咗lunch set 畀我哋下次再試。我就咁睇個menu 的確係CP值爆燈,下次會再嚟。